Ανάλυση του AMA Network Open στις ΗΠΑ διαπίστωσε πως το 89% των αθλητικών συμπληρωμάτων που εξέτασε ανέγραφαν ανακριβείς ποσότητες των συστατικών που περιείχαν, ενώ σε κάποια βρέθηκαν και μη εγκεκριμένα συστατικά.
Τα αθλητικά συμπληρώματα είναι κάτι αρκετά δημοφιλή για αρκετούς ανθρώπους που γυμνάζονται και θέλουν να είναι πάντα σε φόρμα. Αλλά έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι περιέχουν;
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα οποία παραθέτει το Reuters και προήλθαν από ερευνητική επιστολή που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, από τα 63 αθλητικά συμπληρώματα που αναλύθηκαν στο σύνολο, τα 23 (40%) δεν είχαν καν ανιχνεύσιμες ποσότητες συγκεκριμένων συστατικών που αναγράφονται στις ετικέτες τους.
Τη μεγαλύτερη εντύπωση προξενεί ότι το 89% αυτών των προϊόντων ανέγραφαν ανακριβείς ποσότητες των συστατικών που περιείχαν, ενώ επτά αυτών (12%) περιείχαν τουλάχιστον ένα συστατικό που απαγορεύεται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).
Σε αντίθεση με τα φάρμακα, ο FDA δεν προσδιορίζει τόσο αυστηρά το τι πρέπει να αναγράφεται στις ετικέτες των αθλητικών συμπληρωμάτων, οπότε ο καταναλωτής δεν μπορεί στην πραγματικότητα να ενημερωθεί πλήρως για το τι αγοράζει.
Μάλιστα, το JAMA Network Open, σε συνεργασία με μια ομάδα ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, το Πανεπιστήμιο του Μισισιπή και το NSF International, χρησιμοποίησαν ένα τετραπολικό φασματόμετρο μάζας χρόνου πτήσης υγρής χρωματογραφίας για να αναζητήσουν πέντε συστατικά που σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης υπάρχουν κατά κόρον σε συμπληρώματα διατροφής: το Rauwolfia vomitoria (τα εκχυλίσματα του οποίου περιέχουν α-υοχιμβίνη), μεθυλλιβερίνη (η οποία είναι παρόμοια με την καφεΐνη), αλοσταχίνη, τουρκεστερόνη (ένα φυτικό στεροειδές) ή οκτοπαμίνη (που είναι παρόμοια με τη νορεπινεφρίνη), όπως αναφέρει το Reuters.
Συνολικά 57 από τα στυμπληρώματα είχαν τουλάχιστον ένα από τα πέντε προαναφερθέντα συστατικά που αναγράφονται στις ετικέτες τους.
Συγκεκριμένα, 13 ανέγραφαν ότι περιείχαν R. vomitoria , 21 από αυτά μεθυλλιβερίνη, 8 από αυτά τουρκεστερόνη, 7 αλοστακίνη και 8 οκτοπαμίνη.
Μάλιστα, ανακατεύοντας τη σκόνη των συμπληρωμάτων με μεθανόλη και χρησιμοποιώντας φασματομετρία μάζας τετραπολικής χρωματογραφίας υγρού χρόνου πτήσης για να δοκιμάσει το μείγμα, η ομάδα ανακάλυψε και ορισμένα συστατικά που έχουν απαγορευτεί από τον FDA. Συγκεκριμένα, 7 προϊόντα περιείχαν τουλάχιστον ένα απαγορευμένο συστατικό, όπως 1,4-διμεθυλαμυλαμίνη, δετερενόλη, οκτοδρίνη, οξυλοφρίνη και omberacetam
Μόνο 6 από τα 57 προϊόντα (11%) είχαν στην πραγματικότητα ποσότητες των συστατικών που ήταν εντός του 10% από αυτό που έγραφαν οι ετικέτες, καθιστώντας το υπόλοιπο 89% γεμάτο ανακρίβειες στα συστατικά του.
Η ερευνητική ομάδα εξέτασε μόνο συμπληρώματα που βρήκαν στο διαδίκτυο και ο αριθμός δεν αποτελεί απαραίτητα αντιπροσωπευτικό δείγμα. Τα αποτελέσματα εγείρουν, ωστόσο, κινδύνους για το τι μπορεί να ισχύει. Όπως οτιδήποτε που φαίνεται «πολύ καλό για να είναι αληθινό», αντιμετωπίστε τα αθλητικά συμπληρώματα με μια δόση δυσπιστίας.