Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024
29.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστροφή στο Πανεπιστήμιο: Συμβουλές για την ασφάλεια των τροφίμων για φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι

ΑρχικήΟικιακάΕπιστροφή στο Πανεπιστήμιο: Συμβουλές για την ασφάλεια των τροφίμων για φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι
spot_img

cibum team

Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς όταν στέλνουν φαγητό στα παιδιά τους

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η εμπειρία του πανεπιστημίου δεν έχει καμία σχέση με ισορροπημένη διατροφή και πρακτικές ασφαλούς διατροφής. Οι φοιτητές έχουν φορτωμένο πρόγραμμα που περιλαμβάνει από μελέτη μέχρι εξόδους και διασκέδαση και αυτό σημαίνει ότι  συχνά τρώνε ό, τι μπορούν να βρουν, όταν μπορούν να το βρουν.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένους κινδύνους που πρέπει να αποφευχθούν.

Ακολουθούν μερικές απαντήσεις σε κοινές ερωτήσεις σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων από μαθητές και γονείς:

ΕΡ .: Αρκετές φέτες πίτσας έχουν μείνει εκτός όλη τη νύχτα. Είναι η πίτσα ακόμα ασφαλής για κατανάλωση;

Α: Όχι. Τα φθαρτά τρόφιμα δεν πρέπει ποτέ να μένουν εκτός ψυγείου για περισσότερο από δύο ώρες. Αυτό ισχύει ακόμη και αν δεν υπάρχουν προϊόντα κρέατος στην πίτσα. Τα βακτηρίδια που μπορεί να υπάρχουν σε αυτά τα τρόφιμα αναπτύσσονται ταχύτερα σε θερμοκρασίες μεταξύ 4,5ο C και 60ο C  και μπορούν να διπλασιαστούν σε αριθμό κάθε 20 λεπτά.

Άλλα τρόφιμα, όπως κοτόπουλο, χάμπουργκερ, κομμένα φρούτα, σαλάτες και πιάτα για πάρτι, πρέπει επίσης να διατηρούνται σε ασφαλή θερμοκρασία. Ο κανόνας είναι «να διατηρείτε το ζεστό φαγητό ζεστό και το κρύο κρύο». Για να διατηρήσετε τα ζεστά τρόφιμα ασφαλή, διατηρήστε τα πάνω από τους 60ο C. Τα κρύα τρόφιμα πρέπει να διατηρούνται στους 60ο C ή χαμηλότερα στο ψυγείο ή στον καταψύκτη. Τα βακτήρια αναπτύσσονται γρήγορα μεταξύ 4,5ο C και 60ο C . Πετάξτε όλα τα τρόφιμα που αφήνονται σε θερμοκρασία δωματίου περισσότερο από 2 ώρες. Χρησιμοποιήστε ασφαλή τρόφιμα στο ψυγείο σε 3 έως 4 ημέρες και τα κατεψυγμένα, 1 έως 2 μήνες.

Ε:  Όταν βάζω στο φούρνο μικροκυμάτων το φαγητό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, είναι ακόμα εν μέρει παγωμένο. Γιατί δεν ζεσταίνεται αρκετά;

Α: Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ένας φούρνος μικροκυμάτων δε δίνει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πχ εάν έχει χρησιμοποιηθεί ξανά λίγο νωρίτερα, θα ζεστάνει το φαγητό πιο σωστά και γρήγορα. Ρυθμίστε το φούρνο μικροκυμάτων στον μέγιστο χρόνο που αναφέρεται στις οδηγίες. Αποφύγετε τη χρήση καλωδίου επέκτασης με το φούρνο μικροκυμάτων γιατί η ισχύς μειώνεται καθώς ρέει κάτω από το καλώδιο. Επίσης, το καλώδιο μπορεί να μην είναι γειωμένο. Καλύψτε τα τρόφιμα κατά το μαγείρεμα. Θυμηθείτε να ανακατέψετε ή να αναδιατάξετε το φαγητό και παρακολουθήστε εάν το πιάτο περιστρέφεται. Μόλις χτυπήσει το κουδουνάκι αφήστε το φαγητό λίγο ακόμα…συνεχίζει να μαγειρεύεται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Τέλος, χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο τροφίμων για να διασφαλίσετε ότι το φαγητό φτάνει στην ασφαλή εσωτερική θερμοκρασία των 70ο C. Αν το φαγητό δεν έχει φτάσει σε αυτήν τη θερμοκρασία προσθέστε περισσότερο χρόνο μαγειρέματος.

Ε: Ποια δοχεία είναι ασφαλή για τρόφιμα μικροκυμάτων;

Α: Τα πλαστικά δοχεία ψυχρής αποθήκευσης, όπως τα μπολ από φέτα ή βούτυρο, τα δοχεία για φαγητό, τα χτυπημένα μπολ και άλλα δοχεία μιας χρήσης δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε φούρνους μικροκυμάτων. Αυτά τα δοχεία μπορούν να στραβώσουν ή να λιώσουν, προκαλώντας πιθανώς επιβλαβείς χημικές ουσίες να μεταναστεύσουν στο φαγητό. Τα πλαστικά περιτυλίγματα μικροκυμάτων, το κερί, οι σακούλες μαγειρέματος, και οι λευκές χαρτοπετσέτες για φούρνο μικροκυμάτων πρέπει να είναι ασφαλείς στη χρήση. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε λεπτές πλαστικές σακούλες αποθήκευσης, καφέ χαρτί ή πλαστικές σακούλες παντοπωλείου, εφημερίδες ή αλουμινόχαρτο στο φούρνο μικροκυμάτων.

Ε: Φέτος αποφασίσαμε με τους δύο συγκατοίκους μου να ετοιμάζουμε μόνοι μας τα γεύματά μας. Τι πρέπει να γνωρίζουμε για να μαγειρεύουμε τα τρόφιμα με ασφάλεια;

Α: Όταν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένα κρέατα, τα ξεπαγώνετε στο ψυγείο – όχι στον πάγκο. Μην αφήνετε το ωμό κρέας ή τους χυμούς πουλερικών να στάζουν σε άλλα τρόφιμα. Πλύνετε τα χέρια σας πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού. Χρησιμοποιείτε πάντα καθαρές πετσέτες ή χαρτοπετσέτες. Πλύνετε τις χρησιμοποιημένες σανίδες κοπής και τα σκεύη σε ζεστό, σαπουνόνερο. Αν είναι δυνατό, χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο τροφίμων για να ελέγξετε τις εσωτερικές θερμοκρασίες. Μαγειρέψτε χάμπουργκερ και άλλα αλεσμένα κρέατα (μοσχάρι, αρνί και χοιρινό) σε εσωτερική θερμοκρασία 70ο C και αλεσμένα πουλερικά έως 75ο C.  Μοσχαρίσια μπριζόλα και ψητά μπορεί να μαγειρευτούν στους 60ο C για medium ψήσιμο. Ολόκληρα τα πουλερικά πρέπει να μαγειρευτούν στους 80ο C .

Ε: Δεν έχω αυτοκίνητο στην πανεπιστημιούπολη, οπότε πρέπει να πάρω το λεωφορείο για να ψωνίσω. Θα είναι ασφαλές το φαγητό μέχρι να το πάρω στο διαμέρισμά μου;

 Α: Είτε χρησιμοποιείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς είτε έχετε δικό σας αυτοκίνητο, είναι σημαντικό τα τρόφιμα να τοποθετούνται στο ψυγείο εντός 2 ωρών.  Πρώτον, όταν αγοράζετε τρόφιμα, αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση τοποθετώντας ωμό κρέας, πουλερικά και θαλασσινά σε πλαστικές σακούλες και κρατήστε τα ξεχωριστά από άλλα τρόφιμα στο καλάθι αγορών σας. Τα κρύα φαγητά πρέπει να μπαίνουν τελευταία στο καλάθι σας. Αφού ολοκληρωθούν οι αγορές σας, πηγαίνετε αμέσως στο σπίτι. Εάν υπάρχουν ωμά κρέατα που δεν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε σύντομα, καταψύξτε τα εντός 2 ημερών.

Ε: Πώς ξεπαγώνετε τα κατεψυγμένα τρόφιμα στο φούρνο μικροκυμάτων με ασφάλεια;

Α: Αφαιρέστε τα τρόφιμα από τη συσκευασία πριν το ξεπαγώσετε. Μη χρησιμοποιείτε δίσκους αφρού και πλαστικά περιτυλίγματα γιατί δεν είναι ανθεκτικά στη θερμότητα σε υψηλές θερμοκρασίες. Η τήξη ή η στρέβλωση μπορεί να προκαλέσουν μεταφορά επιβλαβών χημικών στα τρόφιμα. Μαγειρέψτε κρέας, πουλερικά, κατσαρόλες αυγών και ψάρια αμέσως μετά την απόψυξη. Μην κρατάτε μερικώς μαγειρεμένο φαγητό για να μαγειρευτεί αργότερα.

ΕΡ .: Τι πρέπει να προσέχουμε σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων στα πάρτι;

Α: Η διατήρηση της ασφάλειας των τροφίμων από το σπίτι, ένα κατάστημα ή εστιατόριο στο σημείο του πάρτι βοηθά στην πρόληψη των τροφιμογενών ασθενειών. Εάν υπάρχει ζεστό φαγητό φροντίστε να καταναλωθεί μέσα σε 2 ώρες από την αγορά. Για να διατηρήσετε ζεστό το φαγητό, χρησιμοποιήστε ένα σκεύος μόνωσης. Γεμίστε το σκεύος με βραστό νερό, αφήστε το να σταθεί για λίγα λεπτά, αδειάστε και, στη συνέχεια, βάλτε το ζεστό φαγητό.

Όσον αφορά στα κρύα φαγητά, η μεταφορά τους στο μέρος όπου θα γίνει το πάρτι πρέπει να γίνει συνοδεία πάγου ή παγοκύστης. Τα μαγειρεμένα τρόφιμα όπως κρέας, κοτόπουλο και οι σαλάτες με πατάτες ή ζυμαρικά πρέπει επίσης να διατηρούνται στο ψυγείο κρύα.

Βεβαιωθείτε ότι το ωμό κρέας και τα πουλερικά είναι τυλιγμένα με ασφάλεια για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση. Εφοδιαστείτε με πολλά καθαρά σκεύη, όχι μόνο για φαγητό αλλά και για το σερβίρισμα του ασφαλώς μαγειρεμένου φαγητού.

ΕΡ .: Είναι ασφαλές να φάτε αργότερα τα υπολείμματα από το πάρτι;

Α: Αποθηκεύστε τα φθαρτά τρόφιμα που έχουν περισσέψει στο ψυγείο. Καλό θα είναι να μαγειρέψετε και να σερβίρετε μόνο την ποσότητα φαγητού που θα καταναλωθεί για να αποφύγετε την πρόκληση της διατήρησης των υπολειμμάτων. Η διατήρηση τροφίμων σε μη ασφαλείς θερμοκρασίες είναι η κύρια αιτία τροφιμογενών ασθενειών.

Ε: Δεν έχω χρόνο να πάω στην εστία για μεσημεριανό γεύμα. Πώς μπορώ να συσκευάσω με ασφάλεια ένα μεσημεριανό για φαγητό ανάμεσα στα μαθήματα;

Α:Τα μονωμένα, μαλακά κουτιά ή σακούλες μεσημεριανού γεύματος είναι τα καλύτερα για να διατηρούνται τα φθαρτά τρόφιμα κρύα, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν μεταλλικά ή πλαστικά κουτιά γεύματος και χάρτινες σακούλες. Μία παγοκύστη θα βοηθήσει στη διατήρηση του κρύου φαγητού. Τα τρόφιμα που μεταφέρονται χωρίς πάγο δεν θα παραμείνουν ασφαλή για πολύ. Οι προσυσκευασμένοι συνδυασμοί που περιέχουν μεσημεριανό κρέας μαζί με κράκερ, τυρί και καρυκεύματα πρέπει επίσης να διατηρούνται κρύοι.


Συμβουλές για την ασφάλεια των τροφίμων στους γονείς:

 

Ε: Στέλνω συχνά στον γιο μου που σπουδάζει σε άλλη πόλη. Τι άλλα τρόφιμα εκτός από μπισκότα, κράκερ και καραμέλες μπορώ να στείλω;

Α: Οι φοιτητές μακριά από το σπίτι λατρεύουν πάντα να λαμβάνουν τα αγαπημένα τους σπιτικά προϊόντα… Γλυκισματα και κέικ αποστέλλονται καλά αν είναι τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο και συσκευασμένα σε κουτί ή βαρύ κουτί από χαρτόνι . Τα τρόφιμα που προορίζονται για ζέσταμα σε φούρνοι μικροκυμάτων είναι άλλη μία καλή επιλογή. Αυτά τα τρόφιμα δεν είναι ψυγμένα ή κατεψυγμένα και θα παραμείνουν φρέσκα χωρίς ψύξη για περίπου 18 μήνες. Τα κονσερβοποιημένα κρέατα και ψάρια καθώς και το αποξηραμένο κρέας και τα πουλερικά, όπως το βόειο κρέας και η γαλοπούλα, είναι ασφαλή για αποστολή. Τα βακτήρια δεν μπορούν να αναπτυχθούν σε τρόφιμα που διατηρούνται αφαιρώντας την υγρασία. Σε περίπτωση αποστολής φθαρτών τροφίμων, συσκευάστε τα με παγοκύστες. Τα παθογόνα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα σε λάθος θερμοκρασίες, αλλά δεν επηρεάζουν γενικά τη γεύση, τη μυρωδιά ή την εμφάνιση ενός φαγητού. Έτσι, εάν το φαγητό έχει υποστεί λάθος χειρισμό ή δεν είναι ασφαλές για κατανάλωση, ο φοιτητής δεν θα καταλάβει ότι είναι επικίνδυνο.

Ε: Πώς να συσκευάσω σπιτικό φαγητό;

Α: Τα μαγειρεμένα τρόφιμα πρέπει να χωρίζονται σε ρηχά δοχεία και να ψύχονται στο ψυγείο πριν από το ταξίδι. Για να μεταφέρετε τα τρόφιμα, τοποθετήστε τα σε ένα μονωμένο ψυγείο συσκευασμένο με παγοκύστες, αγωμένα πακέτα τζελ ή δοχεία παγωμένου νερού. Η κατάψυξη τροφίμων πριν από το ταξίδι της επιστροφής βοηθά επίσης στη διατήρηση της ασφάλειας των τροφίμων. Συμβουλέψτε το παιδί σας να ψύξει το φαγητό μόλις φτάσει στο προορισμό του.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πως μια πληγή στα χέρια μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση

Η μικροχλωρίδα του δέρματος και το περιβάλλον μολύνει τις πληγές, αναπτύσσονται αποικίες παθογόνων μικροοργανισμών και μολύνονται τα τρόφιμα.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα