Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
21.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι λόγοι που το φαγητό μπροστά στην τηλεόραση κάνει κακό

ΑρχικήΟικιακάΟι λόγοι που το φαγητό μπροστά στην τηλεόραση κάνει κακό
spot_img

cibum team

Πολλοί από εμάς περνάμε πολύ χρόνο μπροστά από την τηλεόραση. Ειδικά κατά τη διάρκεια των lockdown, πολλοί έκαναν… κατάχρηση.

Και παρόλο που μερικές ωραίες ταινίες ή σειρές είναι ό,τι πρέπει για χαλάρωση και διασκέδαση, ο πολύς χρόνος μπροστά από την οθόνη μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην υγεία σας. Ειδικά εάν συνοδεύεται από «τσιμπολόγημα»!

Οι ειδικοί λένε ότι η εκτέλεση πολλαπλών εργασιών, όπως το φαγητό ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση ή εργάζεστε, μπορεί να σας ωθήσει να φάτε περισσότερο απ’ όσο πεινάτε.

Αυτό συμβαίνει επειδή, το μυαλό σας έχει αποστασιοποιηθεί και δεν καταλαβαίνετε πόσο και τι τρώτε.

Οι ειδικοί λένε ότι αφού αρχίσετε να τρώτε, χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για να στείλει ο εγκέφαλος σήματα «είμαι χορτάτος» ή «δεν πεινάω πια»,  που σβήνουν την όρεξη. Εάν δεν προσέχετε τι συμβαίνει στο στόμα σας, είναι πιθανό να πάρετε περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεστε σε 20 λεπτά. Επίσης, είναι πιο πιθανό να φάτε ξανά σε λίγο χρονικό διάστημα

Όλα αυτά μπορούν να αυξήσουν το βάρος σας χωρίς καν να το καταλάβετε.

Γιατί ο συνδυασμός «τηλεόραση και φαγητό» είναι κακός

Μπορεί να καταλήξετε να τρώτε πρόχειρο φαγητό

Ένας κοινός λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να τρώτε ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση είναι ότι μπορεί να καταλήξετε να τρώτε ανθυγιεινά ή funk τρόφιμα. Τα περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα είναι γεμάτα με θερμίδες, αλλά αποδεικνύονται ότι είναι τα συνηθισμένα σνακ κατά τη διάρκεια μιας ταινίας ή ενός αγώνα κρίκετ (εκτός από τα ανθρακούχα ποτά). Επιπλέον, οι περισσότερες διαφημίσεις της τηλεόρασης προωθούν fast food και συσκευασμένα τρόφιμα. Μελέτες έχουν επίσης αποκαλύψει ότι οι άνθρωποι που παρακολουθούν πολύ τηλεόραση συνηθίζουν να καταναλώνουν πρόχειρο φαγητό.

Μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο παχυσαρκίας

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το φαγητό, ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, ειδικά στα παιδιά. Το να κάθεστε πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση μπορεί να επιβραδύνει το μεταβολικό σας ρυθμό ή την ικανότητα του σώματός σας να καίει θερμίδες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση λίπους στην περιοχή της μέσης σας, αυξάνοντας τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Έτσι, οι ειδικοί προτείνουν να φάτε πρώτα τα γεύματά σας και μετά να δείτε τηλεόραση.

Σας κάνει να πεινάσετε νωρίτερα

Όταν τρώτε ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση, το μυαλό σας παραμένει συγκεντρωμένο στο τηλεοπτικό πρόγραμμα. Ως αποτέλεσμα, μπλοκάρει το αίσθημα ικανοποίησης και έτσι, παρ’ όλο που μπορεί να έχετε φάει πολύ, καταλήγετε να αισθάνεστε αχόρταγο. Αυτό θα σας κάνει να πεινάσετε νωρίτερα και να φάτε περισσότερο. Μελέτες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης τις μεσημεριανές ώρες αυξάνει τον πειρασμό για ένα απογευματινό σνακ.

Πώς να κόψετε τη συνήθεια να τρώτε ενώ βλέπετε τηλεόραση

Κάντε το καθιστικό (ή όπου αλλού έχετε την τηλεόραση) μια ζώνη «χωρίς φαγητό» ή απενεργοποιήστε την τηλεόραση κατά τη διάρκεια των γευμάτων και των σνακ. Όταν τρώτε τα γεύματά σας, δεν πρέπει να υπάρχουν περισπασμοί, εκτός από την παρέα σας στο φαγητό.

Εάν η επιθυμία για φαγητό εμφανίζεται ενώ παρακολουθείτε μια τηλεοπτική εκπομπή, βρείτε μια εναλλακτική δραστηριότητα για να κάνετε. Για παράδειγμα, αντί να τρώτε, πιείτε ένα ποτήρι νερό (προσθέστε φρούτα ή βότανα για περισσότερη διατροφή) ή μια κούπα τσάι από βότανα.

Πηγή: thehealthsite.com

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Απάτη τροφίμων: Πως μας πλασάρουν Ιαπωνική τσιπούρα για… φαγκρί! Πως μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε

Το πελαγίσιο φαγκρί της μεσογείου Pargus pargus θεωρείται πολύ πιο ποιοτικό ψάρι και πιο ακριβό από την κόκκινη ιαπωνική τσιπούρα και η παραπλάνηση πάει σύννεφο!

Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε ελληνικό ελαιόλαδο: Η απάντηση της GAEA στο cibum

H GAEA λήγει τη συνεργασία με το ελαιοτριβείο - "Κυνήγι" για να εντοπιστεί ο αγρότης/ελαιοπαραγωγός - Μετά τη Δανία και τη Ρουμανία, το ελληνικό ελαιόλαδο GAEA αποσύρεται και από Νορβηγία και Γερμανία.

Ακρυλαμίδιο στο ψωμί: Πως σχηματίζεται η επικίνδυνη ουσία και πως να την αποφύγετε

Το ψωμί περιέχει αισθητά λιγότερο ακρυλαμίδιο από πατάτες και πατατάκια, αλλά λόγω του υψηλού ποσοστού κατανάλωσής του είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνεισφέρουν στην καθημερινή πρόσληψη της καρκινογόνου ουσίας.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα