Συμβουλές για να απολαμβάνετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, να μειώσετε την σπατάλη τροφίμων και να εξοικονομήσετε χρήματα
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί τα φυλλώδη λαχανικά σας μαραίνονται τόσο γρήγορα ενώ τα μήλα παραμένουν φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα; Το μυστικό βρίσκεται στον τρόπο αποθήκευσης τους. Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν διαφορετικές ανάγκες αποθήκευσης, που αν τις κατανοήσουμε θα μπορέσουμε να τα διατηρήσουμε φρέσκα περισσότερο.
- Δείτε επίσης: Σαλμονέλα σε σουβλάκι με γύρο – To υλικό που οδήγησε σε ανάκληση
- Δείτε ακόμη: Μήπως σε γερνάει η κατεψυγμένη πίτσα που ψήνεις τα βράδια για ευκολία;
Κάθε πράγμα στη θέση του
Τα φυλλώδη χόρτα ευδοκιμούν σε περιβάλλοντα με υψηλή υγρασία. Τα συρτάρια για λαχανικά είναι ειδικά σχεδιασμένα για να διατηρούν τα επίπεδα υγρασίας. Για τα χόρτα, χρησιμοποιήστε τη ρύθμιση υψηλής υγρασίας, η οποία εμποδίζει το πολύ γρήγορο στέγνωμα.
Συμβουλή: Το τύλιγμα των χόρτων σε χαρτί κουζίνα απορροφά την υπερβολική υγρασία, εμποδίζοντάς τα να γίνουν γλοιώδη.
- Δείτε ακόμη: Μολυσμένα τρόφιμα ύποπτα για έξαρση γαστρεντερίτιδας από E. albertii σε μαθητές
- Δείτε ακόμη: Ανακαλούνται ένα εκατομμύριο ζεύγη γαντιών φούρνου – Δεκάδες χρήστες με εγκαύματα λόγω ανεπαρκούς θερμικής προστασίας
Μην ανακατεύετε φρούτα και λαχανικά
Γνωρίζατε ότι ορισμένα φρούτα όπως τα μήλα και οι μπανάνες απελευθερώνουν αέριο αιθυλένιο, το οποίο επιταχύνει την ωρίμανση των κοντινών λαχανικών; Τι θα συμβεί αν τα αναμίξετε; Τα ευαίσθητα στο αιθυλένιο λαχανικά όπως το σπανάκι ή το μαρούλι μαραίνονται πιο γρήγορα όταν εκτίθενται σε αυτό το αέριο, οδηγώντας σε πρόωρη αλλοίωση .
Φροντίστε τα βότανα σας σαν λουλούδια
Τα βότανα μπορεί να είναι τόσο ευαίσθητα όσο τα λουλούδια και αξίζουν λίγη επιπλέον φροντίδα. Κόψτε τα κοτσάνια των βοτάνων όπως ο κόλιανδρος, ο μαϊντανός και ο βασιλικός, τοποθετήστε τα σε ένα βάζο με νερό και καλύψτε τα χαλαρά με μια πλαστική σακούλα πριν τα βάλετε στο ψυγείο.
- Δείτε επίσης: Brain fog: Τι είναι η λεγόμενη ομίχλη εγκεφάλου και με ποιες τροφές θα την καταπολεμήσετε
- Δείτε ακόμη: Το μαγικό κέικ κούπας των 90 δευτερολέπτων! (βίντεο)
Αφήστε τα φρούτα σας να αναπνεύσουν!
Οι πλαστικές σακούλες μπορεί να φαίνονται βολικές, αλλά παγιδεύουν την υγρασία, προκαλώντας πρόωρη αλλοίωση των φρούτων και των λαχανικών. Ακόμα κι αν έρχονται σε διάτρητες πλαστικές σακούλες, είναι καλύτερο να τις βγάλετε.
Επαγγελματική συμβουλή: Χρησιμοποιήστε δοχεία που «αναπνέουν» ή απλώς αφήστε τα καπάκια χαλαρά για να αποφύγετε τη συσσώρευση υπερβολικής υγρασίας.
Ριζώδη λαχανικά: Αποθήκευση κατά περίπτωση
Η κατάψυξη της γλυκοπατάτας μπορεί να κάνει τα κέντρα της σκληρά, επηρεάζοντας την υφή της όταν μαγειρεύεται. Κρατήστε τις γλυκοπατάτες σε δροσερό, σκοτεινό μέρος. Άλλα λαχανικά ρίζας όπως τα καρότα, τα παντζάρια και το τζίντζερ μπορούν να αποθηκευτούν οπουδήποτε στο ψυγείο χωρίς πολλή φασαρία.
Ξεπλύνετε με ξύδι τα μούρα
Για να επιβραδύνετε την ανάπτυξη μούχλας και βακτηρίων, ένα γρήγορο μπάνιο με ξύδι κάνει θαύματα. Αναμείξτε 1 μέρος ξίδι με 3 μέρη νερό και μετά μουλιάστε τα μούρα σας για περίπου ένα λεπτό. Ξεπλύνετε καλά και αφήστε τα να στεγνώσουν εντελώς πριν τα αποθηκεύσετε.
Γιατί αυτό λειτουργεί: Το ξύδι σκοτώνει τα βακτήρια και τα σπόρια μούχλας που προκαλούν αλλοίωση στα μούρα, παρατείνοντας σημαντικά τη διάρκεια ζωής τους.
Με αυτές τις απλές συμβουλές, μπορείτε να απολαμβάνετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, να μειώσετε την σπατάλη τροφίμων, να εξοικονομήσετε χρήματα και διασφαλίσετε ότι τα γεύματά σας είναι πάντα γεμάτα φρεσκάδα.