Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024
29.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αυτή είναι η σωστή θερμοκρασία για το σερβίρισμα της σούπας

ΑρχικήΟικιακάΓαστρονομίαΑυτή είναι η σωστή θερμοκρασία για το σερβίρισμα της σούπας
spot_img

Όταν η σούπα δεν είναι αρκετά ζεστή μπορεί να απογοητεύσει, ενώ αν είναι καυτή, υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει εγκαύματα.

Το σερβίρισμα της σούπας στη σωστή θερμοκρασία είναι καθοριστικό για την απόλαυσή της αλλά και για την ασφάλεια της κατανάλωσης.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Food Safety Training & Certification, οι διαυγείς σούπες, όπως η κοτόσουπα, πρέπει να σερβίρονται γύρω στους 99 °C, δηλαδή λίγο πριν το σημείο βρασμού. Από την άλλη, οι κρεμώδεις ή πιο παχύρευστες σούπες, όπως η μινεστρόνε ή η pasta e fagioli, είναι καλύτερα να σερβίρονται σε θερμοκρασία μεταξύ 87 και 93 °C

Είναι σημαντικό, ωστόσο, να επισημανθεί ότι αν και αυτές οι θερμοκρασίες είναι ιδανικές για το μαγείρεμα και την ασφαλή θέρμανση των συστατικών, όπως το κρέας ή τα πουλερικά, η κατανάλωση της σούπας σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τις οδηγίες του USDA, το κοτόπουλο πρέπει να φτάσει σε θερμοκρασία τουλάχιστον 74 °C για να είναι ασφαλές προς κατανάλωση. Παρ’ όλα αυτά, το να φάει κανείς τη σούπα σε θερμοκρασίες άνω των 68 °C μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα, καθώς το νερό σε αυτή τη θερμοκρασία μπορεί να κάψει το δέρμα μέσα σε δευτερόλεπτα.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Food Science κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος για ζεστά υγρά, ώστε να ισορροπεί η ασφάλεια και η απόλαυση, είναι μεταξύ 58 και 72 °C.

Δεδομένου ότι το όριο πόνου για τη γλώσσα είναι γύρω στους 67 °C, οι θερμοκρασίες κοντά στο ανώτατο αυτό όριο μπορούν να προκαλέσουν δυσφορία. Επομένως, το σερβίρισμα της σούπας σε θερμοκρασία γύρω στους 60-65 °C θεωρείται ιδανικό, καθώς διατηρεί τη ζεστασιά χωρίς να προκαλεί κίνδυνο τραυματισμού.

Από την άλλη πλευρά, όταν πρόκειται για κρύες σούπες, όπως η βιτσιόζα ή το γκασπάτσο, είναι εξίσου σημαντικό να τις σερβίρετε στη σωστή θερμοκρασία. Κανείς δεν θέλει να απολαύσει μια χλιαρή κρύα σούπα, γι’ αυτό προτείνεται να σερβίρονται γύρω στους 4 °C ή και χαμηλότερα. Αυτό σημαίνει ότι η σούπα πρέπει να έχει ψυχθεί καλά στο ψυγείο ή να διατηρείται σε παγωμένα μπολ πριν το σερβίρισμα για να διατηρήσει τη δροσερή της υφή και γεύση.

Η θερμοκρασία δεν επηρεάζει μόνο την απόλαυση της σούπας, αλλά και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη γεύση της. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Appetite έδειξε ότι οι μη εκπαιδευμένοι συμμετέχοντες βρήκαν ότι τόσο ο ζωμός κοτόπουλου όσο και η σούπα miso είχαν πιο αλμυρή γεύση όταν σερβίρονταν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, μεταξύ 40-60 °C, σε σύγκριση με θερμοκρασίες μεταξύ 70-80 °C.

Αυτό σημαίνει ότι η αντίληψη της αλμυρότητας αλλάζει με τη θερμοκρασία, οπότε είναι σημαντικό να προσέχετε το αλάτισμα της σούπας, ειδικά αν πρόκειται να τη σερβίρετε σε χαμηλότερη θερμοκρασία. Η υπερβολική προσθήκη αλατιού είναι συνηθισμένο λάθος και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το τελικό αποτέλεσμα.

Για να απολαύσετε τη σούπα σας ζεστή και να μην κρυώσει πολύ γρήγορα, μπορείτε να ζεστάνετε τα μπολ πριν το σερβίρισμα. Μπορείτε να το κάνετε αυτό προθερμαίνοντας το φούρνο σας στην πιο χαμηλή θερμοκρασία, τοποθετώντας τα μπολ μέσα και αφήνοντάς τα εκεί για περίπου 10 λεπτά. Αυτό θα διατηρήσει τη ζέστη της σούπας για περισσότερο χρόνο στο τραπέζι.

Αντίστοιχα, αν πρόκειται να σερβίρετε κρύα σούπα, μπορείτε να παγώσετε τα μπολ εκ των προτέρων, τοποθετώντας τα στο ψυγείο ή την κατάψυξη για λίγο πριν από το σερβίρισμα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μπλε γάντι σε πίτα από σουβλάκι στον Πειραιά – Η απίθανη αντίδραση του σουβλατζίδικου

Νέα καταγγελία στο Cibum για ξένο σώμα σε τρόφιμα, αυτή τη φορά στον Πειραιά.

Το ντοκιμαντέρ ασφάλειας τροφίμων “Poisoned” κέρδισε βραβείο ΕΜΜΥ

Το βραβείο επιβεβαιώνει πως το θέμα ασφάλειας τροφίμων έχει παγκόσμιο αντίκτυπο.

Ανακλήθηκαν εκατομμύρια τσιπς λόγω της καρκινογόνας ουσίας γλυκιδόλης

Τι είναι οι εστέρες γλυκιδόλης, πως σχηματίζονται και γιατί ανακαλούνται τα τρόφιμα που τους περιέχουν.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο