Ο διάσημος Ισπανο – Αμερικανός σεφ, José Andrés, έχει αποδείξει ότι δεν εφησυχάζει ποτέ και τώρα έχει αναλάβει ένα project τελείως διαφορετικό απ’ ότι έχει κάνει μέχρι στιγμής: να φτιάξει γεύματα για τους αστροναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).
Για την υλοποίηση αυτού του σκοπού ο Andrés και η ομάδα του στο ThinkFoodGroup έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με την Axiom Space και σκοπεύουν να στείλουν παέγια και άλλα ισπανικά τρόφιμα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) στο πλαίσιο μιας αποστολής που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του επόμενου μήνα. Μάλιστα, θα είναι η πρώτη αποστολή αποκλειστικά με ιδιωτικό πλήρωμα για το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Το τετραμελές πλήρωμα της Axiom – το οποίο θα περάσει οκτώ ημέρες στον διαστημικό σταθμό – έχει επικεφαλής τον βετεράνο διοικητή της NASA Michael López – Alegría, έναν άλλο Αμερικανό ισπανικής καταγωγής και φίλο του Andrés, ο οποίος ενέπνευσε αυτή τη συνεργασία για να στείλει την αληθινή ισπανική κουζίνα στο διάστημα.
Σε δηλώσεις του ο Andrés δεν έχει κρύψει τον ενθουσιασμό του, λέγοντας – μεταξύ άλλων – πως το «να ταΐζω τους ανθρώπους για μένα είναι η απόλυτη πρόκληση, ειδικά στις άκρες του γνωστού κόσμου».
Μάλιστα, ο ίδιος θέλει να προσφέρει κάτι διαφορετικό, να ανεβάσει τον πήχη δεδομένου ότι η NASA έχει κάνει μεγάλη πρόοδο όσον αφορά τα γεύματα των αστροναυτών στο διάστημα και αποφάσισε να ετοιμάσει «ισπανική κουζίνα στα καλύτερά της με τολμηρές γεύσεις». Τα γεύματα θα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και θα πληρούν όλες τις οδηγίες της NASA, ενώ φυσικά, θα είναι και νόστιμα.
Το γεύμα θα είναι κοινό για όλους τους αστροναύτες της αποστολής και στις νοστιμιές που θα δοκιμάσουν περιλαμβάνονται «Secreto de Cerdo με Pisto», το οποίο περιγράφεται ως «μια πολύτιμη μερίδα χοιρινού κρέατος Iberico με ντομάτες, κρεμμύδια, μελιτζάνες και πιπεριές» και, φυσικά, «Paella» με κοτόπουλο και μανιτάρια.
Μάλιστα, ο Andrés φιλοδοξεί να καταρρίψει τη διάσημη ιστορία της NASA που τη θέλει να σερβίρει κατεψυγμένα φαγητά στους αστροναύτες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ας φτιάξουμε μια παέγια που θα τη μαγειρέψουμε σαν παέγια, θα έχει γεύση και θα μοιάζει με παέγια χωρίς να είναι στεγνή».
Επισημαίνει δε πως «Όταν βλέπεις τα πράγματα με πιο ολιστικό τρόπο, δεν λύνεις μόνο το πρόβλημα, αλλά επενδύεις στη λύση».
Πηγή: https://www.foodandwine.com/news/jose-andres-axiom-space-paella-iss