Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
14.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Και όμως… τα γαρύφαλλα και οι βιολέτες τρώγονται!

ΑρχικήΟικιακάΓαστρονομίαΚαι όμως... τα γαρύφαλλα και οι βιολέτες τρώγονται!
spot_img

Τα λουλούδια είναι ένας από τους καλύτερους και ομορφότερους τρόπους να στολίσουμε το σπίτι μας, γιατί όχι και το πιάτο μας ή το ποτό μας;

Της Βιργινίας Κιμπουρόπουλου

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία βρώσιμων λουλουδιών από τριαντάφυλλα μέχρι Ιβίσκους και από Καλέντουλα μέχρι γαρύφαλλα, που εκτός από ομορφιά, δίνουν και μια ξεχωριστή γεύση στο φαγητό και στα κοκτέιλ. Δεν είναι, άλλωστε, μυστικό πως βασιλείς, όπως ο Ιούλιος Καίσαρας αρέσκονταν να τα βλέπουν στα πιάτα τους. Θα ήταν χρήσιμο λοιπόν να μάθουμε ποια λουλούδια μπορούμε να καταναλώσουμε ως προσθήκη σε κάποια συνταγή. Πάμε να γνωρίσουμε μερικά από αυτά!

Καλέντουλα

Γνωστό ως «το σαφράν του φτωχού», το λουλούδι κατιφέ με απόχρωση του ηλιοβασιλέματος έχει γεύση σαφράν, ειδικά όταν σοτάρεται σε ελαιόλαδο για να απελευθερώσει τη γεύση του.  Τα άψητα πέταλα κατιφέ έχουν μια πιο λεπτή, ελαφρώς πικάντικη γεύση. Η καλέντουλα είναι γνωστή και για τις αντισηπτικές της ιδιότητες ως φυτό.

Άνθη Κολοκυθιού

Τα έντονα κίτρινα άνθη του φυτού κολοκυθιού ή κολοκυθιού έχουν μια λεπτή και ελαφρώς γλυκιά γεύση. Μια κλασική συνταγή, σύμφωνα είναι να τα γεμίσετε με μυρωδικά και κατσικίσιο τυρί ή να τα προσθέσετε σε μια πίτσα με φρέσκα λαχανικά. Στην Ελλάδα είναι πολύ δημοφιλείς εξάλλου οι τηγανιτοί κολοκυθοανθοί

Ιβίσκος

Τα πέταλα ιβίσκου έχουν μια γεύση σαν κράνμπερι που τα κάνει ιδανικά για τσάι και κοκτέιλ. Αν έχετε καλεσμένους σε μια ειδική περίσταση, εντυπωσιάστε τους με μερικά λουλούδια ιβίσκου μέσα σε ποτήρια σαμπάνιας ή μηλίτη.

Λεβάντα

 Η  λεβάντα έχει γλυκιά γεύση και είναι πολύ αρωματική. Πάει ιδιαίτερα σε κοκτέιλ ή πάνω από επιδόρπια, δίνοντας μια ιδιαίτερη χρωματική πινελιά.

Πανσέδες

Οι πανσέδες έχουν μια ελαφριά, ανοιξιάτικη γεύση, οπότε μπορεί κανείς να τους προσθέσει σε  καλοκαιρινά κοκτέιλ, γλυκά, όπως τιραμισού και φρουτοσαλάτες. 

Τριαντάφυλλα

Η γεύση τους είναι αρκετά λεπτή και φρουτώδης. Τα τριαντάφυλλα θα δώσουν γεύση και άρωμα σε ό τι κι αν φτιάξετε,  από σούπες και σαλάτες μέχρι τσάγια, μαρμελάδες και επιδόρπια. Κλασσικό ελληνικό γλυκό αποτελεί το γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο που αξίζει να δοκιμάσετε.

Γαρύφαλλα 

Τα γαρίφαλα μπορούν να εμποτιστούν με κρασί, καραμέλα ή να χρησιμοποιηθούν ως διακόσμηση για γλυκά και κέικ, αλλά πρέπει να κοπεί ο μίσχος τους, καθώς τους δίνει μια πικρή γεύση.  Τα πέταλα προσθέτουν χρώμα στις σαλάτες και απίστευτο άρωμα στα γλυκά. Μάλιστα, αποτελούν ένα από  τα μυστικά συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ενός γαλλικού λικέρ Chartreuse από τον 17ο αιώνα.

Ηλίανθος 

Το άνθος αυτό τρώγεται καλύτερα στο στάδιο του μπουμπουκιού και έχει παρόμοια γεύση με τις αγκινάρες. Μόλις τα μπουμπούκια ανοίξουν και γίνουν λουλούδια, η γεύση τους είναι κάπως γλυκόπικρη. Τα μπουμπούκια, επίσης, που δεν έχουν ανοίξει μπορούν επίσης να μαγειρευτούν στον ατμό σαν αγκινάρες.

Άνθη φασκόμηλου

Τα άνθη του φασκόμηλου απαλή, αλλά γλυκάλμυρη γεύση, άρα πάνε και σε γλυκές και σε ελαφρώς αλμυρές συνταγές ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.  Για το καλοκαίρι, μπορείτε να κάνετε ακόμα και γρανίτες με λεμόνι, φρούτα και άνθη φασκόμηλου.

Βιολέτες

Οι βιολέτες είναι λουλούδια με πανέμορφα παστέλ και ζωηρά χρώματα. Έχουν μια γλυκιά και λουλουδάτη γεύση, καθιστώντας τις ιδανική επιλογή για μια ποικιλία πιάτων, από σαλάτες, παγωτά, τούρτες και κέικ μέχρι παγωμένα κοκτέιλ. 

Άνθη εσπεριδοειδών 

Άνθη από πορτοκάλι, λεμόνι, λάιμ, γκρέιπφρουτ και κουμ κουάτ, , μπορούν, αλλά σε μικρές ποσότητες, να φαγωθούν, δίνοντας στα πιάτα σας πολύ άρωμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το αποσταγμένο ανθόνερο πορτοκαλιού, βασικό υλικό των αρτοσκευασμάτων και των ροφημάτων της Μέσης Ανατολής. Γεύση εσπεριδοειδών και λεμονιού.

Πασχαλιά 

Η γεύση των πασχαλιών διαφέρει από φυτό σε φυτό. Η πασχαλιά είναι πολύ αρωματικό φυτό, αλλά ελαφρώς πικρό. Έχει μια ξεχωριστή γεύση λεμονιού με  πικάντικους τόνους. Υπέροχο σε σαλάτες και πασπαλισμένο με κρυσταλλική ζάχαρη.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.

O ένας και μοναδικός τρόπος να αποφύγουμε τις βλαβερές ουσίες που υπάρχουν στο φαγητό μας – Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Το αδιέξοδο ταξίδι στην αναζήτηση του απολύτως ασφαλούς τροφίμου.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο