Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελαιοπαραγωγοί: Πρόσκληση από την “ΦΙΛΑΙΟΣ” για συμμετοχή σε δύο διεθνείς διαγωνισμούς

ΑρχικήΝέαΕλαιοπαραγωγοί: Πρόσκληση από την "ΦΙΛΑΙΟΣ" για συμμετοχή σε δύο διεθνείς διαγωνισμούς
spot_img

Διεθνείς διαγωνισμοί ελαιολάδου & επιτραπέζιας ελιάς «Table olives trophy» και “Oμφακιο evoo trophy”.

Για 3η συνεχή χρονιά, η επιστημονική Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου & Επιτραπέζιας Ελιάς «ΦΙΛΑΙΟΣ» διοργανώνει δυο Διεθνείς Διαγωνισμούς Ποιότητας, των Επιτραπέζιων Ελιών και των Εξαιρετικών Παρθένων Ελαιολάδων.

Οι δύο διαγωνισμοί «TABLE OLIVES TROPHY» και «ΟΜΦΑΚΙΟ EVOO TROPHY», έχουν ως στόχο την ανάπτυξη του ελαιοκομικού τομέα και την προβολή των προϊόντων του, ενώ παράλληλα, προσφέρουν την εξαιρετική ευκαιρία στις επιχειρήσεις του ελαιοκομικού τομέα, να αποκτήσουν ένα βραβείο κύρους.

Μπορούν να συμμετέχουν σε αυτούς τυποποιητικές, εμπορικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις του ελαιόλαδου, αλλά και της επιτραπέζιας ελιάς, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

  1. «TABLE OLIVES TROPHY», ENA ΒΡΑΒΕΙO ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΕΛΙΑ

Η επιτραπέζια ελιά, ως καλωσόρισμα στο τραπέζι, ως μεζές, ως συστατικό της σαλάτας, της πίτσας και πολλών συνταγών, αλλά και σε ποτά και κοκτέιλ, αποτελεί σταθερή αξία στη μεσογειακή διατροφή, καθώς και σε κουζίνες πολλών περιοχών στον κόσμο.

Η ποιότητα και η γεύση της επιτραπέζιας ελιάς εξαρτάται και καθορίζεται από την ποικιλία του ελαιόδεντρου, την ωριμότητά της κατά τη συγκομιδή και  την επεξεργασία που έχει υποστεί. Τα ιδιαίτερα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά της, θετικά και αρνητικά, γίνονται αντιληπτά με την όσφρηση, τη γεύση και την αίσθηση που αφήνει στο στόμα ο καρπός, όπως η τραγανότητά του.

Έμπειροι γευσιγνώστες αξιολογούν την κάθε ελιά και την κατατάσσουν στις αντίστοιχες κατηγορίες – μια διαδικασία η οποία θα αναδείξει τους νικητές του διαγωνισμού.

Στο «Table Olives Trophyμπορούν να συμμετέχουν επιχειρήσεις τυποποίησης/εμπορίας ελιάς κάθε νομικής μορφής, Συνεταιριστικές Οργανώσεις και Ομάδες Παραγωγών που διαθέτουν στην αγορά επώνυμες τυποποιημένες επιτραπέζιες ελιές.

Προθεσμία υποβολής Αιτήσεων : Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Κατηγορίες Βραβείων:

  • πράσινες ελιές είτε επεξεργασμένες σε αλκαλικά διαλύματα
  • φυσικές πράσινες ελιές
  • φυσικές ώριμες (μαύρες) ελιές
  • φυσικές αφυδατωμένες ή ζαρωμένες ή συρρικνωμένες ελιές
  • ελιές μαυρισμένες με οξείδωση σε άλμη και
  • μείγματα ελιών – άλλες περιπτώσεις.

Κόστος συμμετοχής

100 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, ανά δείγμα.

Το κατά περίπτωση οφειλόμενο ποσό, μπορεί να κατατίθεται στους κάτωθι τραπεζικούς λογαριασμούς με την ένδειξη:

TABLE OLIVES TROPHY 2024” / ΦΙΛΑΙΟΣ- ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΩΝ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

  • ΤΡΑΠΕΖΑ ALPHA BANK, IBAN GR64 0140 1200 1200 0200 2009 914
  • ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΙΒΑΝ GR67 0172 0490 0050 4910 1254 205

Υποβολή Αιτήσεων και αποστολή δειγμάτων:  

ΦΙΛΑΙΟΣ

Ξενοφώντος 15 Α,  7ος  όροφος

105 57 Αθήνα

Τηλ. 210 4132945 / e– mail: gram@filaios.org

Απονομή βραβείων- διακρίσεων

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024,12:30 στον εκθεσιακό  χώρο της FOOD & DRINKS Expo by Detrop (Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης).

  • «ΟΜΦΑΚΙΟ EVOO TROPHY», ENΑ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Η ένταση των θετικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου, όπως το φρουτώδες, το πικρό και το πικάντικο, και η απουσία των αρνητικών χαρακτηριστικών, όπως το ταγγό, το ξυδάτο ή το μουχλιασμένο, θα καθορίσουν τους νικητές του Διαγωνισμού «ΟΜΦΑΚΙΟ EVOO TROPHY». Οι έμπειροι επαγγελματίες γευσιγνώστες της Επιτροπής, αξιολογούν τα ελαιόλαδα που συμμετέχουν στο διαγωνισμό και επιβραβεύουν τους επιχειρηματίες που μεριμνούν με ορθές καλλιεργητικές πρακτικές, με συγκομιδή στην κατάλληλη ωριμότητα του καρπού, σωστή ελαιοποίηση και τυποποίηση, για την παραγωγή ελαιολάδου υψηλής ποιότητας, με ένα βραβείο.

Ειδικά για τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, η φετινή 3η διοργάνωση του OLIVE OIL TROPHY αποτελεί μια πρόκληση για συμμετοχές και ανάδειξη των καλύτερων φρέσκων – πρωτόλαδων – αγουρέλαιων ( άμεσης συλλογής και τυποποίησης) που θα αναμετρηθούν για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, την έντονα φρουτώδη γεύση τους από αρώματα του φρεσκοκομμένου άγουρου πράσινου ελαιόκαρπου, το έντονα πικρό και πικάντικο, με τις μυρωδιές της φύσης, τα πολύπλοκα αρώματα, όπως αρμόζει στον μοναδικό και πολύτιμο χυμό της ελιάς. Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν το αγουρέλαιο «Ομφάκιο ή ωμοτριβές» και έτσι το OLIVE OIL TROPHY μετονομάζεται, λόγω του πρωίμου χρόνου διοργάνωσής του, σε “ΟΜΦΑΚΙΟ EVOO TROPHY

Στον Διαγωνισμό «ΟΜΦΑΚΙΟ EVOO TROPHY» μπορούν να συμμετέχουν επιχειρήσεις τυποποίησης/εμπορίας ελαιολάδου κάθε νομικής μορφής, Συνεταιριστικές Οργανώσεις και  Ομάδες Παραγωγών που διαθέτουν στην αγορά επώνυμα τυποποιημένα εξαιρετικά παρθένα  ελαιόλαδα.

Προθεσμία υποβολής Αιτήσεων – Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Κατηγορίες Βραβείων

  • Εξαιρετικά́ Παρθένα Ελαιόλαδα ΠΟΠ-ΠΓΕ
  • Βιολογικά́ Εξαιρετικά́ Παρθένα Ελαιόλαδα και
  • Εξαιρετικά́ Παρθένα Ελαιόλαδα (συμβατικής καλλιέργειας).

Για κάθε μία από τις παραπάνω κατηγορίες και για την ισχυρή, μεσαία και απαλή ένταση του φρουτώδους, θα απονεμηθούν βραβεία στις κατηγορίες Χρυσό, Αργυρό, Χάλκινο και Έπαινοι.

Κόστος συμμετοχής

150 ευρώ πλέον ΦΠΑ, ανά δείγμα.

Το κατά́ περίπτωση οφειλόμενο ποσό́ μπορεί́ να κατατίθεται στους κάτωθι τραπεζικούς λογαριασμούς με την ένδειξη:

  ΟΜΦΑΚΙΟ EVOO TROPHY 2024” / ΦΙΛΑΙΟΣ- ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΩΝ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

  • ΤΡΑΠΕΖΑ ALPHA BANK, IBAN GR64 0140 1200 1200 0200 2009 914
  • ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΙΒΑΝ GR67 0172 0490 0050 4910 1254 205

Υποβολή Αιτήσεων και αποστολή δειγμάτων: 

ΦΙΛΑΙΟΣ

Ξενοφώντος 15 Α,  7ος  όροφος

105 57 Αθήνα

Τηλ. 210 4132945 / e– mail: gram@filaios.org

Απονομή βραβείων – διακρίσεων

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024,12:30, στον εκθεσιακό χώρο της FOOD & DRINKS Expo by Detrop, (Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης).

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΦΙΛΑΙΟΣ

Η Επιστημονική Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου & Ελιάς «ΦΙΛΑΙΟΣ», Σωματείο μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, ιδρύθηκε το 1998 από ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον τομέα του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς, προερχόμενοι από τον ελαιουργικό τομέα, την επιστημονική και γαστρονομική κοινότητα.

Στους βασικούς στόχους της ΦΙΛΑΙΟΣ (www.filaios.org) περιλαμβάνεται η ανάδειξη του ελαιολάδου και των άλλων προϊόντων της ελιάς ως εθνικών προϊόντων, η αναγνώριση της διατροφικής τους αξίας και της συμβολής τους στην υγιεινή διατροφή, η προβολή του ιστορικού, πολιτιστικού και γαστρονομικού τους χαρακτήρα, καθώς και η προώθησή τους σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Πληροφορίες : email gram@filaios.org ,  2104132945.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πώς νιώθουν οι Θεσσαλονικείς όταν τρώνε έντομα – Μελέτη του ΑΠΘ

Μελέτη του ΑΠΘ διερεύνησε την προθυμία των Ελλήνων καταναλωτών που κατοικούν στη Θεσσαλονίκη να εντάξουν τα έντομα στη διατροφή τους.

Το Ισραήλ αρνήθηκε να παραλάβει φορτία με ελληνικές ντομάτες

Διευκρινίσεις από τον εκπρόσωπο του Incofruit Hellas στο cibum.

Είναι τα κατεψυγμένα τρόφιμα θρεπτικά; Είναι ασφαλής η χρήση λαδόκολλας; Ο Επιστήμονας τροφίμων Ν. Γδοντέλης απαντά σε ερωτήσεις του κοινού

Σε κρίσιμα ερωτήματα καταναλωτών σχετικά με την ασφάλεια τροφίμων απάντησε ο επιστήμονας τροφίμων Νίκος Γδοντέλης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο