Διαβάστε και τις δύο απόψεις.
Ένας από τους λόγους για τους οποίους αγαπάμε τόσο πολύ τις πατάτες είναι ότι ίσως είναι το πιο ευέλικτο λαχανικό που υπάρχει. Πουρές, τηγανητές, βραστές, στον ατμό, δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορούν να κάνουν!
Όταν έρχεται η εορταστική περίοδος, πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να τις απολαύσουμε είναι ψητές, αλλά όλοι έχουμε διαπιστώσει πως είναι δύσκολο να διατηρηθούν τραγανές από έξω και αφράτες από μέσα.
Η διχογνωμία που διαβάσατε και στον τίτλο αφορά το ελαιόλαδο, καθώς σύμφωνα με σχετικό άρθρο στη huffingtonpost, το ελαιόλαδο είναι από τα χειρότερα έλαια με τα οποία μπορείτε να ψήσετε τις πατάτες σας και συγκεκριμένα, στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο σημείο καπνού του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, το οποίο είναι είναι περίπου 165-190°C, το οποίο ωχριά μπροστά σε άλλα λίπη μαγειρέματος.
- Δείτε επίσης: Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει
Το Serious Eats τοποθετεί το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ακριβώς στο κάτω μέρος του πίνακα σημείου καπνίσματος, που σημαίνει ότι είναι καλύτερο να χρησιμοποιείται ως ντρέσινγκ ή ντιπ δηλαδή ωμό παρά ως μέσο μεταφοράς θερμότητας στη μαγειρική. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μόλις θερμάνετε το λάδι πέρα από το σημείο καπνού του, τα λίπη του αρχίζουν να διασπώνται, απελευθερώνοντας ελεύθερες ρίζες και μια ουσία που ονομάζεται ακρολεΐνη.
- Δείτε επίσης: Υπερβολική ποσότητα μόλυβδου σε παιδικά μπισκότα ιδιωτικής ετικέτας μεγάλου σουπερμάρκετ
Δεδομένου ότι οι περισσότερες συνταγές με ψητές πατάτες απαιτούν θερμοκρασία ψησίματος 200°C, δεν φαίνεται πιθανό ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σας με σημείο καπνίσματος 65-190°C θα το αντέξει.
Στον αντίποδα, σύμφωνα με τον σεφ Curtis Stone, το ελαιόλαδο είναι μια φανταστική φυτική εναλλακτική λύση που προσφέρει ένα διαφορετικό αλλά εξίσου δελεαστικό γευστικό προφίλ στις πατάτες.
- Δείτε επίσης: Αυτό είναι το καλύτερο τσάι για τον πονοκέφαλο
Σύμφωνα με τον Stone, το κόλπο για να πετύχετε τη χρυσαφένια τραγανότητα στις πατάτες σας είναι η ποσότητα του λαδιού που χρησιμοποιείται: «Χρειάζεστε πολύ λάδι και τοποθετήστε τις πατάτες σε αντικολλητικό ταψί ή πάνω σε χαρτί ψησίματος».
Και τέλος, ο σεφ αποκάλυψε ένα απροσδόκητο τέχνασμα που θα εξασφαλίσει το τέλειο ψήσιμο, λέγοντας ότι: «Πρέπει να κοπούν έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη επιφάνεια. Αυτό θα σας δώσει περισσότερες γωνίες». Περισσότερες γωνίες ίσον περισσότερα σημεία για τραγανότητα!
- Δείτε επίσης: Κατάψυξη: Μια μικρή αλλαγή οδηγεί σε ένα μεγάλο όφελος
Τα διάφορα ελαιόλαδα έχουν μοναδικά προφίλ γεύσης για να πειραματιστείτε. Τα ελαιόλαδα από τη Γαλλία τείνουν να είναι βουτυράτα με νότες αμυγδάλου και αγκινάρας. Τα ελαιόλαδα από την Ιταλία τείνουν να έχουν βαθύ, ζωηρό πράσινο χρώμα με νότες βοτάνων και πιπέρι, ενώ το ελληνικό ελαιόλαδο είναι αρωματικό και φρουτώδες.
Ενώ το απλό ελαιόλαδο είναι προτιμότερο του έξτρα παρθένου, λόγω του υψηλότερου σημείου καπνού του, σε υψηλές θερμοκρασίες, μπορείτε να περιχύσετε τις πατάτες με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μόλις ψηθούν για μια πρόσθετη έκρηξη γεύσης.