Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
15.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί όταν μαγειρεύουμε μειώνεται η όρεξη

ΑρχικήΟικιακάΓιατί όταν μαγειρεύουμε μειώνεται η όρεξη
spot_img

Τι λένε οι ειδικοί για την απώλεια της όρεξης μετά από μαγείρεμα.

Είναι συχνό το φαινόμενο ανάμεσα σε εκείνους που μαγειρεύουν συχνά, μετά από αρκετή ώρα στην κουζίνα, να μην έχουν τελικά την ίδια όρεξη για το φαγητό όπως στην αρχή. Στο περιοδικό Food and Drink των New York Times, ο ψυχολόγος Daniel Kahneman έγραψε: «Όταν φτιάχνεις το δικό σου σάντουιτς, αναμένεις τη γεύση του καθώς το δουλεύεις. Και όταν σκέφτεσαι ένα συγκεκριμένο φαγητό για λίγο, θα πεινάς λιγότερο για αυτό αργότερα». Όχι μόνο το σκέφτεστε υπερβολικά, αλλά το πιθανότερο είναι ότι ο εγκέφαλός σας λαχταράει για κάτι εντελώς διαφορετικό μετά από λίγο.

   «Είναι ένα είδος συγκεκριμένου κορεσμού, όπως ακριβώς οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν χώρο για επιδόρπιο όταν δεν μπορούσαν να φάνε ολόκληρη τη μπροζόλα. Το σάντουιτς που ετοιμάζει άλλο άτομο δεν «προκαταναλώνεται» με τον ίδιο τρόπο», είπε ο Kahneman. Οι ερευνητές του Carnegie Mellon, έχουν παρόμοια άποψη αφού διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερο σκέφτεστε ένα συγκεκριμένο φαγητό, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχετε να το φάτε αργότερα.

   Το ερώτημα του γιατί χάνουμε την όρεξη μας όταν μαγειρεύουμε, δεν έχει πλήρως απαντηθεί επιστημονικά, και αρκετοί χρήστες έδωσαν σε ένα νήμα του Reddit τη δίκη τους τοποθέτηση. «Το να στέκεσαι πάνω από μια κατσαρόλα με μυρωδάτο φαγητό για πολλή ώρα σε κάνει να τυφλώνεσαι για το πόσο ωραία μυρίζει. Και δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος της αίσθησης της γεύσης μας προέρχεται στην πραγματικότητα από την όσφρηση, το φαγητό καταλήγει να έχει πιο αδύναμη γεύση στον μάγειρα από ότι σε όλους τους άλλους», είπε ένας σχολιαστής. «Δοκιμάζω συνεχώς το φαγητό μου, οπότε μάλλον δεν πεινάω μέχρι να τελειώσει. Είμαι απλά χαρούμενος που άλλοι άνθρωποι μπορούν να το απολαύσουν», έγραψε ένας άλλος. «Όταν φωνάζω, «Το δείπνο είναι έτοιμο!» βγαίνω έξω για μια μικρή βόλτα. Αυτό εξυπηρετεί δύο σκοπούς για μένα. Είμαι μακριά από τα μαχαιροπίρουνα, και το σπίτι μυρίζει τόσο όμορφα όταν επιστρέφω. Μια επαναφορά της όσφρησης κάνει θαύματα», είπε ένας άλλος σχολιαστής.

   Όλα τα παραπάνω είναι υπέροχο να τα γνωρίζουμε, αλλά και πάλι δεν λύνουν το “άβολο” αυτό ζήτημα. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι πολλοί παράγοντες προετοιμασίας και γνωστικοί παράγοντες επηρεάζουν την όρεξη και τις οσφρητικές αισθήσεις. Μέχρι να βρούμε τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε, ακολουθούν μερικές προτάσεις από το Crush που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να επανέλθει η όρεξη.

Να φτιάχνετε πιο σύντομα γεύματα

Επειδή το οσφρητικό σας σύστημα είναι σε υπερένταση και υπερδιέγερση, η πιο προφανής λύση θα ήταν να μαγειρεύετε πιο γρήγορα γεύματα. Με τον ίδιο τρόπο που μερικοί άνθρωποι ξεχνούν να φάνε όταν είναι απασχολημένοι ή εργάζονται, το να περνούν περισσότερο χρόνο στην κουζίνα μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη όρεξη.

Δοκιμάστε νέα πιάτα

H εισαγωγή ενός νέου πιάτου στη ρουτίνα σας θα μπορούσε να σας βοηθήσει να κερδίσετε την όρεξή σας. Κίνηση της περιέργειας για το πώς η γεύση του πιάτου θα μπορούσε να οδηγήσει στην απόλαυση των καρπών του κόπου σας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμφιαλωμένα νερά: Νέα μελέτη βρήκε χημικά PFAS στο 99% των δειγμάτων – Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές

Νέα μελέτη αποκάλυψε πως τα «για πάντα χημικά» PFAS υπάρχουν στο 99% των εμφιαλωμένων νερών.

Τα αντικολλητικά τηγάνια προκαλούν προκαλούν δυσλειτουργία του σπέρματος!

Ερευνητές συσχετίζουν την παρουσία μικροπλαστικών από υλικό που χρησιμοποιείται σε αντικολλητικά τηγάνια με μειωμένη ποιότητα και αριθμό σπέρματος.

Καφές, κακάο, σόγια, φοινικέλαιο: Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η παράταση εφαρμογής του EUDR

Παράταση ενός έτους στην εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο