Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
20.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί τα ροδάκινα έχουν… “τρίχες”;

ΑρχικήΟικιακάΓιατί τα ροδάκινα έχουν... "τρίχες";
spot_img

Τρώγεται η φλούδα του ροδάκινου;

   Ροδάκινα και νεκταρίνια. Συχνά μπερδεύουμε αυτά τα δυο φρούτα και όχι άδικα, αφού ανήκουν στην ίδια οικογένεια με μοναδική διαφορά, την φλούδα, η οποία του ροδάκινου καλύπτεται από μια φυσική στρώση που μοιάζει με βελούδο. Τα νεκταρίνια από την άλλη έχουν πιο λείο φλοιό χωρίς το χαρακτηριστικό “τριχωτό”, αφού μια φυσική μετάλλαξη έκανε τη φλούδα πιο ανθεκτική στις εξωτερικές συνθήκες και δεν χρειάστηκε τη “γούνα”. Με ποιο τρόπο όμως λειτουργεί η βελούδινη στρώση του ροδάκινου σαν προστασία;

   Αρχικά, η φλούδα του ροδάκινου είναι αρκετά λεπτή και ευαίσθητη έτσι τα λεπτά τριχίδια λειτουργούν σαν προστασία από τα έντομα και τα παράσιτα. Έτσι είναι αρκετά πιο δύσκολο τα φρούτα να γίνουν ξενιστές και για τα ίδια τα έντομα αλλά και για τα αυγά τους. Ακόμη, η υγρασία είναι βασικός παράγοντας σήψης του φρούτου, αφού είναι πιο φιλόξενη για τα βακτήρια. Συνεπώς η τριχωτή επιφάνεια λειτουργεί κάτι σαν αδιάβροχο στρώμα που κρατά μακριά το νερό και διαφυλάσσει τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του φρούτου, προστατεύοντας το. Έτσι το φρούτο μπορεί να διαρκέσει έως και δυο εβδομάδες χωρίς να χαλάσει. 

   Σε αντίθεση όμως για το ίδιο το φρούτο, για τους καταναλωτές, δεν έχει και τόσο θετικό πρόσημο η τριχωτή φλούδα, κυρίως στην υφή (για εκείνους που καταναλώνουν το φρούτο με τη φλούδα). Αυτός είναι ο λόγος που αρκετοί παραγωγοί έχουν αφαιρέσει ένα μέρος από το πυκνό τρίχωμα κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας για να το κάνουν πιο ελκυστικό για τους αγοραστές. Αυτό φαίνεται άλλωστε αν συγκρίνετε τα ροδάκινα του εμπορίου με των αγροτών. 

   Ωστόσο όχι μόνο είναι βρώσιμη η φλούδα του ροδάκινου, αλλά διαθέτει και πολλά περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τη σάρκα μεμονωμένα. Ολόκληρο το φρούτο είναι μια καλή πηγή ενεργητικών σύνθετων υδατανθράκων, φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων. Παρέχουν επίσης αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν οξειδωτική βλάβη και μπορεί να οδηγήσουν σε ασθένειες.

   Το δέρμα του ροδάκινου περιέχει επίσης περισσότερες αντιοξειδωτικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων πολυφαινολών όπως το καφεϊκό οξύ και το χλωρογενικό οξύ, από τη σάρκα. Παλαιότερη μελέτη διαπίστωσε ότι οι φλούδες των ροδάκινων περιείχαν υπερδιπλάσιο αριθμό πολυφαινολών από τη σάρκα τους. Μια ακόμη μελέτη σε ζώα βρήκε ότι η φλούδα ροδάκινου ασκεί σημαντικά προστατευτικά αποτελέσματα έναντι της οξειδωτικής βλάβης στα νεφρά, το συκώτι και τον εγκέφαλο.

    Δυστυχώς η φλούδα του ροδάκινου παρόλα αυτά τα θετικά που προσδίδει στην υγεία, μπορεί να εγκυμονεί τον κίνδυνο των φυτοφαρμάκων. Λόγω της αυξανόμενης ανησυχίας για την επίπτωση τους στην υγεία, αξίζει να τονίσουμε πως όπως είναι γνωστό, στη φλούδα των φρούτων συγκεντρώνεται η μεγαλύτερη ποσότητα τους, και τα ροδάκινα δεν αποτελούν εξαίρεση. Πλύνετε πάντα πολύ καλά πριν την κατανάλωση!

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα