Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2024
18.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έγκαιρη πρόβλεψη και έλεγχος του σχηματισμού μυκοτοξινών σε καλλιέργειες δημητριακών

ΑρχικήΝέαΈγκαιρη πρόβλεψη και έλεγχος του σχηματισμού μυκοτοξινών σε καλλιέργειες δημητριακών
spot_img

Ευρωπαϊκό έργο στο οποίο ηγείται το Πανεπιστήμιο Wageningen, επιστημονικοί και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και η βιομηχανία.

Ένα 4ετές έργο ξεκίνησε την 1η Απριλίου 2023 που στοχεύει στην ανάπτυξη ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για την ανίχνευση της παρουσίας μυκοτοξινών (φυσικές τοξίνες) στους κόκκους των δημητριακών. Στο έργο συμμετέχουν επιστημονικοί και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, η κυβέρνηση και η βιομηχανία. Η Έρευνα για την Ασφάλεια Τροφίμων Wageningen ηγείται του έργου.

Μεγάλα δεδομένα και μηχανική μάθηση

Το έργο έχει τίτλο «Έγκαιρη προειδοποίηση για μυκοτοξίνες στην ευρωπαϊκή αλυσίδα εφοδιασμού σιτηρών με χρήση μηχανικής μάθησης και μεγάλων δεδομένων» και εστιάζει στα δημητριακά ευρωπαϊκής προέλευσης. Στόχος είναι η έγκαιρη πρόβλεψη και έλεγχος του σχηματισμού μυκοτοξινών σε καλλιέργειες δημητριακών. Μεγάλα δεδομένα, μηχανική μάθηση και υπάρχοντα μοντέλα πρόβλεψης χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη του εργαλείου έγκαιρης προειδοποίησης, ενώ αναπτύσσονται επίσης νέα μοντέλα πρόβλεψης για τις μυκοτοξίνες. Το σύστημα προορίζεται για διάφορους ενδιαφερόμενους στην αλυσίδα εφοδιασμού, όπως εμπόρους, παραγωγούς τροφίμων και ζωοτροφών, κρατικούς φορείς και αγρότες.

Δημητριακά επιρρεπή σε μόλυνση

Οι μυκοτοξίνες παράγονται από μύκητες που αναπτύσσονται φυσικά στα δημητριακά. Οι καλλιέργειες δημητριακών που καλλιεργούνται σε πολλές περιοχές της Ευρώπης είναι επιρρεπείς σε μόλυνση από αυτούς τους μύκητες, καθώς και σε μόλυνση με μυκοτοξίνες. Η κατανάλωση αυτών των δημητριακών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας τόσο στον άνθρωπο όσο και στα ζώα. Επειδή είναι δύσκολο να αφαιρεθούν οι μυκοτοξίνες κατά την επεξεργασία των τροφίμων και των ζωοτροφών, είναι σημαντικό να ανιχνευθεί έγκαιρα μια τέτοια ανάπτυξη μυκήτων.

Έγκαιρη προειδοποίηση

Το υπό ανάπτυξη σύστημα επιτρέπει την έγκαιρη πρόβλεψη της παρουσίας μυκοτοξινών κατά τη συγκομιδή. Το σύστημα προειδοποιεί για την παρουσία υψηλών επιπέδων μυκοτοξινών και προσφέρει επίσης συστάσεις για έλεγχο μυκοτοξινών, όπως πρόσθετες δοκιμές μυκοτοξινών ή απομόνωση μολυσμένων παρτίδων.

Ως εκ τούτου, το εργαλείο έγκαιρης προειδοποίησης μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση των απορριμμάτων και του απροσδόκητου κόστους.

Αυτή η Συνεργασία Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (PPP) είναι μια συνεργασία μεταξύ της Wageningen Food Safety Research, της SGS, της Cargill, της Alltech, της GMP+ International και της Royal Dutch Grain and Feed Trade Association.

Πηγή: Wageningen university

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

LIDL: Ελληνίδα μητέρα κινείται νομικά κατά του σουπερμάρκετ για τα επικίνδυνα γλυκά

Όλα τα επηρεαζόμενα προϊόντα έχουν αφαιρεθεί από το κατάστημα και προτρέπουμε όλους τους πελάτες που αγόρασαν το προϊόν να μην το καταναλώσουν, είπε η εταιρεία αλλά με καθυστέρηση

Σουπερμάρκετ: Ράφια γεμάτα με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με χρωστικές, γαλακτωματοποιητές, τεχνητές γεύσεις και πρόσθετα – Μελέτη

Στα σουπερμάρκετ τα περισσότερα τρόφιμα με πρόσθετα - Περισσότερες από τις μισές θερμίδες που καταναλώνονται στο σπίτι, προέρχονται από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο