Το πλύσιμο των χεριών με απλό σαπούνι σκοτώνει τον κορωνοϊό και τη γρίπη.
Νέα μελέτη του πανεπιστημίου του Sheffield από την ομάδα Sheffield Dermatology Research (SDR), αποκαλύπτει πως τα ήπια καθαριστικά χεριών έχουν τα ίδια αποτελέσματα στην εξόντωση ιών συμπεριλαμβανομένου του κορωνοϊού, με τα σκληρά σαπούνια.
Οι ερευνητές για τη μελέτη αυτή δοκίμασαν αρκετά προϊόντα πλυσίματος χεριών όπως, αντιβακτηριακό σαπούνι, φυσικό σαπούνι, καθαριστικά αφρού και προϊόντα πλυσίματος μπάνιου, και διερεύνησαν την ικανότητά τους να σκοτώνουν ιούς με περίβλημα, όπως ο ανθρώπινος κορωνοϊός και η γρίπη, που διαθέτουν ένα επιπλέον στρώμα δομικής προστασίας, σε σύγκριση με ιούς χωρίς περίβλημα, όπως ο νοροϊός και ο αδενοϊός. Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Frontiers in Virology, έδειξαν πως τα ήπια καθαριστικά ήταν εξ ίσου αποτελεσματικά με τα πιο σκληρά ως προς την εξόντωση ιών με περίβλημα. Από την άλλη οι υιοί χωρίς περίβλημα παρουσίασαν αντίσταση και στα δυο είδη καθαριστικών, με πιο ανθεκτικό το νοροϊό.
Μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία που δείχνουν την αντιική αποτελεσματικότητα των προϊόντων για την πρόληψη της εξάπλωσης ιών όπως ο κορωνοϊός, ο ιός του απλού έρπητα, ο νοροϊός και η γρίπη. Ωστόσο, κυρίως στους κύκλους των επαγγελματιών υγείας, η ερεθιστική δερματίτιδα λόγω των καθαριστικών χεριών, αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας κατά 60%.
Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Dr. Munitta Muthana από το Τμήμα Ογκολογίας και Μεταβολισμού του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, δήλωσε: “Το πλύσιμο των χεριών μας με σαπούνι και ζεστό νερό για 20 δευτερόλεπτα ήταν ένα θεμελιώδες μήνυμα που υποστηρίζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο για να βοηθήσει να σταματήσει η εξάπλωση του Covid- 19. Αλλά για τους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι μπορούν να πλένουν τα χέρια τους έως και 100 φορές κατά τη διάρκεια μιας βάρδιας 12 ωρών, αυτό μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες. «Η ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής όχι μόνο προκαλεί φλεγμονή, φουσκάλες και ρωγμές στο δέρμα, γεγονός που αυξάνει τη μετάδοση βακτηρίων και ιών, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε λιγότερη συμμόρφωση με τον ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό (ΜΑΠ) και ανεπαρκές πλύσιμο των χεριών από φόβο μήπως επιδεινωθούν τα συμπτώματα . Η ασθένεια μπορεί επίσης να επηρεάσει σημαντικά την παραγωγικότητα στο χώρο εργασίας”.
Η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, η Natalie Winder, PhD Ερευνήτρια στο Τμήμα Ογκολογίας και Μεταβολισμού του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, δήλωσε: «Ακόμα και όταν αυξήσαμε την έκθεση του νοροϊού στα προϊόντα πλυσίματος χεριών από 20 δευτερόλεπτα σε ένα λεπτό, ο ιός δεν διαταράχθηκε. Η χλωρίνη ήταν ο μόνος παράγοντας που επηρέασε τον ιό, ωστόσο οι πλύσεις χεριών με βάση τη χλωρίνη δεν είναι εφικτή επιλογή λόγω της διακριτικότητάς της, η οποία θα ήταν εξαιρετικά επιβλαβής για το δέρμα. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι αν και οι καλές πρακτικές υγιεινής των χεριών είναι σημαντικές για την πρόληψη της εξάπλωσης πολλών ιών, είναι ανεπαρκείς για τον έλεγχο του νοροϊού. Μέτρα όπως η απομόνωση και η απολύμανση επιφανειών με χλωρίνη είναι πιο αποτελεσματικά στην πρόληψη της εξάπλωσης της λοίμωξης από νοροϊό και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν μπορούν να χρησιμοποιηθούν πλύσεις χεριών με βαριά αραιωμένη χλωρίνη, που είναι ασφαλές για χρήση στο δέρμα”.
Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα εδώ.