Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζετε το σφουγγάρι των πιάτων

ΑρχικήPicksNews LineΚάθε πότε πρέπει να αλλάζετε το σφουγγάρι των πιάτων
spot_img

Τα σφουγγάρια είναι το “βρώμικο” μικρό μυστικό κάθε κουζίνας. Ένα νέο σφουγγάρι γίνεται γρήγορα φιλόξενο «στέκι» για πολλά βακτήρια καθώς σε επιστημονική μελέτη που έγινε στη Γερμανία το 2017, οι ερευνητές βρήκαν έως και 54 δισεκατομμύρια βακτήρια ανά κυβικό εκατοστό στα 14 χρησιμοποιημένα σφουγγάρια που δοκίμασαν. Ευτυχώς, πολλά από τα βακτήρια ήταν ακίνδυνα για τον άνθρωπο, αλλά η μελέτη βρήκε ορισμένες ποικιλίες σαλμονέλας και E. coli, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τροφιμογενείς ασθένειες . Εάν λοιπόν δεν θέλετε να θέσετε σε κίνδυνο τον εαυτό σας και την οικογένειά σας ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα

Καθαρίστε καλά τα σφουγγάρια σας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA), ο καλύτερος τρόπος για να σκοτώσετε βακτήρια σε επαναχρησιμοποιήσιμα σφουγγάρια είναι να τα βάλετε στο φούρνο μικροκυμάτων ή στο πλυντήριο πιάτων σας . Αυτές οι συσκευές εξαφανίζουν σχεδόν το 100 τοις εκατό των βακτηρίων. Εάν χρησιμοποιείτε φούρνο μικροκυμάτων, πρώτα βρέξτε το σφουγγάρι καλά και αφήστε το για ένα λεπτό. Μην βάζετε στεγνό σφουγγάρι στο φούρνο μικροκυμάτων γιατί μπορεί να πάρει φωτιά. Εναλλακτικά, μπορείτε να καθαρίσετε σφουγγάρια στην επάνω σχάρα του πλυντηρίου πιάτων.

Μην περιμένετε να μυρίσουν

Στραγγίξτε τα σφουγγάρια μετά από κάθε χρήση και κάθε δεύτερη ημέρα να τα καθαρίζετε καλά. Αν και αυτές είναι πολύ καλές πρακτικές, ακόμη και ένα σφουγγάρι που απολυμαίνεται συχνά θα μπορούσε να συσσωρεύσει βακτήρια με την πάροδο του χρόνου, οπότε αντικαταστήστε το δικό σας κάθε δύο εβδομάδες — ή ακόμα και νωρίτερα, αν εμφανίσουν μια μυρωδιά ή διαλύονται. Το ιδανικό είναι τα σφουγγαράκια των πιάτων να αλλάζονται κάθε εβδομάδα. Επίσης αντί να χρησιμοποιείτε το ίδιο σφουγγάρι για να πλένετε τα πιάτα και να σκουπίζετε τους πάγκους, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε διαφορετικά σφουγγάρια σε διαφορετικές εργασίες για να αποφύγετε τη μόλυνση.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο