Μια νέα έκθεση με τίτλο Vegan Food for Children από την Vegan Society δείχνει ότι ένας τεράστιος αριθμός γονέων και κηδεμόνων θα καλωσόριζε περισσότερες επιλογές vegan τροφίμων στα σχολικά κυλικεία.
Η έρευνα, προς υποστήριξη της φιλανθρωπικής εκστρατείας Catering for Everyone, δημοσιεύθηκε την Παγκόσμια Ημέρα Σχολικών Γευμάτων (10 Μαρτίου) και δείχνει ότι το 30% των γονέων και κηδεμόνων υποστηρίζουν “πλήρως” ότι τα σχολεία θα πρέπει να αυξήσουν τον αριθμό των διατροφικά ισορροπημένων vegan επιλογών τροφίμων που προσφέρονται, ενώ το 39% δήλωσε ότι “κάπως” υποστηρίζει την κίνηση. Συνολικά, αυτό σημαίνει ότι ένα εντυπωσιακό 69% τάσσεται υπέρ της εισαγωγής περισσότερων φυτικών και vegan πιάτων στα σχολικά μενού και στα κυλικεία.
Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι σχεδόν οι μισοί (48%) των ερωτηθέντων θα υποστήριζαν την εισαγωγή περισσότερων γευμάτων με υλικά ολικής, όπως τα ζυμαρικά από φακές. Εν τω μεταξύ, το 46% δήλωσε ότι θα ήθελε να προσφέρονται περισσότερες εναλλακτικές λύσεις κρέατος και το 42% δήλωσε ότι θα ήθελε να δει περισσότερες εναλλακτικές λύσεις τυριού. Ένα άλλο 44% δήλωσε ότι θα ήταν πρόθυμο να δει περισσότερα επιδόρπια με βάση τα φρούτα.
Οι συμμετέχοντες επίσης ρωτήθηκαν για τις επιλογές γάλακτος, με το 35% να δηλώνει ότι θα στηρίξει τα σχολεία που προσφέρουν περισσότερες φυτικές εναλλακτικές λύσεις γάλακτος, όπως σόγια, βρώμη και αμύγδαλο.
Η Διεθνής Ημέρα Σχολικών Γευμάτων (ISMD) έχει ως στόχο να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με την καλή διατροφή για όλα τα παιδιά στο σχολείο και εργάζεται για τη συλλογή και ανταλλαγή παραδειγμάτων πολιτικής και πρακτικών για την προώθηση της υγιεινής διατροφής στα σχολεία.
Από την έναρξή της, το 2013, έχει φέρει σε επαφή δασκάλους και μαθητές, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, σχολικούς μάγειρες, σεφ, επαγγελματίες τροφίμων και διατροφής, σχολεία και κοινότητες, φιλανθρωπικές οργανώσεις, επιχειρήσεις και επαγγελματίες υγείας από όλο τον κόσμο για να μιλήσουν για τη σημασία των σχολικών γευμάτων και τον αντίκτυπό τους στην ευημερία και την εκπαίδευση. Σήμερα είναι η πρώτη φορά που εμπλέκεται η Vegan Society.
Η Laura Chepner, Πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Δικτύου της Vegan Society, απάντησε στα ευρήματα της έκθεσης: «Όπως γνωρίζουμε, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φαγητό είναι μια ολοκληρωμένη πτυχή της ζωής όλων. Η πρόσβαση σε μια ποικιλία τροφίμων προάγει την καλή υγεία και βοηθά στην προώθηση μεγάλων κοινωνικών σχέσεων και πολιτιστικών δεσμών – όλα αυτά φέρνουν περισσότερη χαρά στη ζωή μας.»
“Τα σχολικά γεύματα δεν διαφέρουν – αποτελούν ουσιαστικό μέρος της σχολικής εμπειρίας, αλλά δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι vegan ή περίεργοι για τα vegan μαθητές δεν εξυπηρετούνται επαρκώς. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που δημιουργήσαμε την εκστρατεία Catering for Everyone, η οποία επιδιώκει να δώσει εντολή για τουλάχιστον μία φυτική επιλογή σε όλα τα μενού του δημόσιου τομέα. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να μπορούμε να δημοσιεύσουμε τα αποτελέσματα της τελευταίας μας έρευνας σχετικά με τα 10η επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Σχολικών Γευμάτων!”