Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
15 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καύσωνας: Ποιες τροφές πρέπει να αποφύγετε για να παραμείνετε δροσεροί

ΑρχικήΟικιακάΚαύσωνας: Ποιες τροφές πρέπει να αποφύγετε για να παραμείνετε δροσεροί
spot_img

Η θερμοκρασία ανεβαίνει, μαζί της και η ανάγκη για περισσότερη ενυδάτωση. Υπάρχουν, όμως, μερικές τροφές που δημιουργούν κατακράτηση υγρών. Ποιες είναι αυτές;

Ο καύσωνας πέρα από βουτιές στην παραλία απαιτεί και καλή ενυδάτωση. Ο νούμερο ένα κανόνας στον οδηγό επιβίωσης από τον καύσωνα είναι να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκαλάκι νερό. Αλλά η ενυδάτωση δεν προέρχεται μόνο από το νερό. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Mirror, ο ειδικός υγείας, Lujain Alhassan, προτείνει διάφορες τροφές που μπορούν να προσφέρουν επαρκή ενυδάτωση, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νερό, όπως για παράδειγμα το αγγούρι, τα ροδάκινα ή το καρπούζι.

Οπότε, αν αντιμετωπίζετε κάποιο ζήτημα υγείας, όπως διαβήτη ή καρδιακά προβλήματα και δεν πρέπει με τίποτα να καταλήξετε με θερμοπληξία, καλό είναι να έχετε στο νου σας να παραμείνετε όσο πιο ενυδατωμένοι μπορείτε.

Παρόλα αυτά, για να εξασφαλίσετε ότι όσα κάνετε για την ενυδάτωσή σας θα λειτουργήσουν αποτελεσματικά, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε τώρα που το θερμόμετρο δείχνει 40 βαθμούς Κελσίου, καθώς μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο σώμα σας. Ας δούμε ορισμένα από αυτά.

Τσάι και καφές

Μπορεί όλοι να έχουμε συνδυάσει τις καλοκαιρινές μας μέρες με ένα ice tea ή ένα freddo cappuccino, αλλά στην πραγματικότητα και ο καφές και το τσάι προκαλούν αφυδάτωση. Σύμφωνα με την Harvard Health Publishing, αυτά τα δύο είδη είναι αρκετά διουρητικά, προκαλώντας τα νεφρά να αποβάλλουν το περισσευούμενο νερό, κάτι που μειώνει την αρτηριακή πίεση. Κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα, χρειαζόμαστε αποθέματα νερού, προκειμένου να αποφύγουμε την αφυδάτωση.

Κρέας

Με τον ήλιο και τη ζέστη, πολύς κόσμος διοργανώνει ψησίματα και μπάρμπεκιου σε ταράτσες, κήπους και μπαλκόνια. Αλλά το κρέας, ως πηγή υψηλής πρωτεΐνης, απαιτεί πολλή ενέργεια για να αφομοιωθεί, δημιουργώντας μια διαδικασία θερμότητας που ονομάζεται «θερμογένεση». Οι ειδικοί προτείνουν να τρώτε λιγότερο κρέας σε περιόδους καύσωνα για αυτό το λόγο.

Παγωτά

Πολύς κόσμος δεν μπορεί να περάσει ένα ολόκληρο καλοκαίρι χωρίς παγωτό. Ωστόσο, ίσως στον καύσωνα να είναι καλό να τα περιορίσει. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, το παγωτό μπορεί πραγματικά να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματός σας περισσότερο από άλλα τρόφιμα, όπως γενικότερα συμβαίνει με τα κρύα φαγητά. Αυτό οφείλεται στο ότι τα κρύα τρόφιμα κάνουν το σώμα να αυξάνει τη θερμοκρασία για να αντισταθμίσει την ταχεία ψύξη που προκαλείται από αυτά.

Μάγκο

Ένα φρέσκο ​​μάνγκο μπορεί να φαίνεται υπέροχη ιδέα κατά τη διάρκεια του ζεστού καιρού, αλλά  μπορεί πραγματικά να σας αφυδατώσει. Τα μάνγκο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, το οποίο είναι ένα φυσικό διουρητικό, άρα ίσως να μην είναι και ό τι καλύτερο για να περάσετε τις μέρες με πολύ ζεστή θερμοκρασία.

Ορισμένες κατηγορίες λαχανικών

Κάποια λαχανικά είναι επίσης διουρητικά, με αποτέλεσμα να προκαλούν συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα μετά το φαγητό Παραδείγματα αυτών είναι τα σπαράγγια (φυσικό διουρητικό καθώς περιέχει αμινοξύ), κρεμμύδια, σκόρδο, πιπεριές, αγκινάρες και μάραθος, αναφέρει η Mirror.

Παρά το γεγονός ότι οι παραπάνω τροφές προκαλούν κατακράτηση υγρών, δεν πρέπει να τις αποφεύγετε εντελώς. Αντίθετα, πίνετε περισσότερο νερό, εάν τυχόν καταναλώνετε αρκετή ποσότητα από αυτές ή επιλέξτε αντίστοιχα υγιεινά υποκατάστατα που προσφέρουν περισσότερη ενυδάτωση. Για παράδειγμα, ένα υγιεινό και αντίστοιχα γευστικό υποκατάστατο του μάνγκο είναι οι φράουλες, οι οποίες περιέχουν και αρκετά περισσότερο νερό.  

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα