Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κοψίματα και καψίματα: Τα πιο κοινά ατυχήματα στην κουζίνα και η σχέση τους με την ψυχολογία και το εργασιακό άγχος

ΑρχικήΟικιακάΚοψίματα και καψίματα: Τα πιο κοινά ατυχήματα στην κουζίνα και η σχέση τους με την ψυχολογία και το εργασιακό άγχος
spot_img

Τα κοψίματα και καψίματα στην κουζίνα είναι τα πιο κοινά ατυχήματα. Πως σχετίζονται με την ψυχολογία στον εργασιακό χώρο;

Η 22χρονη μουσικός Emma Carpenter, έκοψε δυο τένοντες στην προσπάθεια της να καθαρίσει ένα αβοκάντο. Σύμφωνα με το Evening Standard, η κοπέλα προσπάθησε να αφαιρέσει τον εσωτερικο καρπο που δεν τρώγεται, από το αβοκάντο με ένα μαχαίρι για μπριζόλα, με αποτέλεσμα να της καρφωθεί στο χέρι, το οποίο κατέληξε διάτρητο με δυο κομμένους τένοντες.

Αφού εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και έπειτα ακολούθησε φυσιοθεραπεία. Όπως αναφέρει η ίδια στο ίδιο μέσο, ευτυχώς η αποκατάσταση είναι σχεδόν πλήρης και είναι σε θέση να ξανά παίξει μουσική, με μια μικρή δυσκολία στα έγχορδα.

Το κόψιμο αποτελεί το πιο κοινό ατύχημα που συμβαίνει στην κουζίνα, αλλά ειδικότερα το αβοκάντο χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Όταν είναι ώριμο, με δυο απλές κινήσεις καθαρίζεται χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Το μυστικό βρίσκεται στο “στρίψιμο”. Ο πιο σωστός τρόπος να καθαρίσεις ένα αβοκάντο είναι να το κρατήσεις σταθερά και να περάσεις το μαχαίρι, σαν να το κόβεις στη μέση, περιμετρικά του κουκουτσιού. Με αυτό τον τρόπο έχεις καταφέρει να το διαχωρίσεις σε δυο κομμάτια, και κρατώντας με τα δυο χέρια τις δυο πλευρές αντίστοιχα, το στρίβεις με τον ίδιο τρόπο που στρίβεις τα πορτοκάλια.

Συνεπώς το αβοκάντο έχει χωριστεί σε δυο κομμάτια, που το ένα έχει συγκρατήσει και το κουκούτσι. Κρατώντας λοιπόν αυτό το κομμάτι στην χούφτα, καρφώνεις το μαχαίρι οριζοντίως στο κουκούτσι και στρίβοντας το, ξεκολλάει πανεύκολα.

Υπάρχουν πολλά τέτοια μυστικά και πολλές οδηγίες που δίνουν κατά καιρούς οι μάγειρες προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τα ατυχήματα στην κουζίνα. Σύμφωνα με μελέτες, το πιο κοινό κόψιμο στην κουζίνα προκύπτει από το κόψιμο κουλουριού (τύπου Θεσσαλονίκης). Μάλιστα έχει και δικό του αρκτικόλεξο που ονομάζεται BRI’s (τραυματισμοί που σχετίζονται με το κόψιμο κουλουριού. Στην προκειμένη περίπτωση προτείνεται ότι και στα περισσότερα ψωμάκια που προορίζονται για σάντουιτς: Κρατώντας το σταθερό με το ένα χέρι στην πάνω επιφάνεια κοιτώντας τον πάγκο της κουζίνας, με ένα οδοντωτό μαχαίρι το ανοίγεις σιγά- σιγά οριζοντίως. Μια έξτρα συμβουλή που προτείνουν οι ειδικοί των ζυμωτών, είναι πως όταν θες να κόψεις ένα ψημένο ζυμάρι, όπως ψωμί, τσουρέκι, ή κουλούρι, η κίνηση του μαχαιριού θα πρέπει να είναι ανάποδη. Δηλαδή σαν να είναι ταινία που κάνει “rewind”.

Τα καψίματα με λάδι είναι εξίσου επικίνδυνα

Δεν είναι όμως μόνο τα κοψίματα που είναι ο φόβος και ο τρόμος σε μια κουζίνα αλλά και τα καψίματα είτε από νερό που βράζει είτε από λάδι. Σε όλους μας έχει συμβεί με το που μπουν οι πατάτες στο καυτό λάδι, να εκτοξεύεται παντού και εμείς να πεταγόμαστε στην άλλη άκρη του δωματίου.

Σύμφωνα με την αμερικανική ένωση εγκαυμάτων και δεδομένα που συνέλεξε από ασθενείς για 20 χρόνια, τα καψίματα από καυτό λάδι αντιπροσωπεύουν το 7% όλων των εγκαυμάτων, με τη συντριπτική πλειοψηφία (79,5%) να συμβαίνει στις οικιακές κουζίνες. Στην πλειοψηφία αυτών των περιστατικών, όλοι οι ασθενείς εγκαυμάτων, κατα τη διάρκεια που ζέσταναν το λάδι, είτε είχαν το μυαλό τους αλλού είτε έκαναν κάτι άλλο και ξανά επέστρεφαν. 8 στα δέκα αυτών των εγκαυμάτων έχρηζαν ιατρικών επεμβάσεων.

Ωστόσο το συγκλονιστικό εύρημα των ερευνητών, αυτών των δυο τόσο κοινών ατυχημάτων στην κουζίνα, είναι πως όταν συμβαίνουν σε χώρο εργασίας, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το εργασιακό άγχος. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2014 στην Ιαπωνία και αναλύει το NCBI, όσο πιο αυξημένο είναι το εργασιακό άγχος τόσο πιο πολύ αυξάνονται τα ατυχήματα που σχετίζονται με κάψιμο και κόψιμο. Συνεπώς, ένας τρόπος πρόληψης των ατυχημάτων σε εργασιακή κουζίνα είναι η μείωση του εργασιακού στρες, Στις οικιακές κουζίνες από την άλλη, χρειάζεται απλώς περισσότερη προσοχή και συγκέντρωση!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου;

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο