Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
9.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ξυδάκι για τα νεύρα…

ΑρχικήΟικιακάΞυδάκι για τα νεύρα…
spot_img

cibum team

Αν το πούμε στα παιδιά μας ως απάντηση στα νεύρα τους, που κυρίως αυτή την εποχή έχουν χτυπήσει κόκκινο, θα έχουν άλλο ένα λόγο να μας χλευάσουν… Παλιά όμως το λέγαμε.. και πιο παλιά το έλεγαν…. Και στην πραγματικότητα αυτή η ιστορία με το ξύδι και τα νεύρα,  έχει ξεκινήσει από την αρχαιότητα. Συνεπώς μην απογοητευόμαστε. Είχαν και τότε νευράκια και χωρίς κορονοϊούς, πανδημίες, εφορίες, αλητείες, απεργίες, αφραγκίες, και όλες τις αηδίες που βιώνουμε και είμαστε στα κάγκελα. Πάνω, και έτοιμοι να πηδήξουμε.  Λέγαμε για το ξύδι λοιπόν αυτό το όξινο υγρό, που προέρχεται από τη ζύμωση της αιθανόλης του κρασιού σε αιθανικό οξύ, χωρίς την προσθήκη ζάχαρης και με τη βοήθεια κάποιων χρήσιμων βακτηρίων.  Το ξυδάκι που φτιάχνεται κυρίως από κρασί, αλλά μπορεί να φτιαχτεί και από φρούτα όπως μήλα, ντομάτα και καρύδα, και από όσπρια και από μπίρα, προτείνεται από «ειδικούς» όταν μας έχουν «λιμάρει» τα νεύρα και μας τα ΄χουν κάνει τσατάλια, κρόσια, ή σπαγγέτι. Αναλόγως την περίπτωση.

Από την αρχαιότητα λοιπόν χρησιμοποιούσαν το ξύδι ως τονωτικό και ευφραντικό. Σύμφωνα με όσα έχουν γραφτεί το όξινο ph του ξυδιού αλληλεπιδρά με τον αιματοκρίτη, με αποτέλεσμα να ρίχνει την πίεση και έτσι να αποσυμφορεί από το άγχος και την ψυχολογική πίεση. Άρα η φράση «νευράκια; Νευράκια; Πιες το ξυδάκι σου» κάθε άλλο παρά ειρωνική είναι. Αντιθέτως έχει καλές προθέσεις και προσπαθεί να εκτονώσει την ένταση και τον θυμό. (και σιγά μην το καταφέρει).

Μπορείς όμως να το πιείς ξεροσφύρι; Δεν μπορείς. Είναι σίγουρο όπως σε βλέπω και με βλέπεις…!! . Γι’αυτό φτιάξε μία νόστιμη μαρουλοσαλάτα μπας και έρθεις στα ίσα σου… (λέμε τώρα)

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΜΑΡΟΥΛΟΣΑΛΑΤΑ.

  • 1 μεγάλο μαρούλι
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια,
  • 1 ραπανάκι ψιλοκομμένο
  • λίγο άνηθο
  • 1 αγγούρι
  • Λίγες ελιές
  • Ελαιόλαδο
  • Λίγο πετιμέζι
  • ξύδι
  • αλάτι

Μία εναλλακτική πιο γρήγορη και πιο απαλή είναι σκέτο μαρούλι με λάδι μπαλσάμικο και αλάτι. Δεν ξέρω όμως αν κάνει το μπαλσάμικο για τα νεύρα γιατί είναι λίγο «πειραγμένο». Οπότε ρίξε και μια τζούρα ξύδι για να είσαι σίγουρος.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο