Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
13.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μισή χιλιετηρίδα γαστρονομίας… στο πιάτο: Το «Viandier» σε δημοπρασία από τον Οίκο Christie’s

ΑρχικήΟικιακάΓαστρονομίαΜισή χιλιετηρίδα γαστρονομίας... στο πιάτο: Το «Viandier» σε δημοπρασία από τον Οίκο Christie's
spot_img

Το «Viandier» του Taillevent, ένα βιβλίο μαγειρικής, εκτιμώμενης αξίας ύψους τουλάχιστον μισού εκατομμυρίου ευρώ, θα δημοπρατηθεί από τον Οίκο Christie’s στη γαλλική πρωτεύουσα.

Πέντε αιώνες γαστρονομίας – από τις πιο θαυμάσιες συλλογές του είδους της στα γαλλικά – «πωλούνται» αύριο Πέμπτη στο Παρίσι.

Το βιβλίο αυτό που χρονολογείται στα τέλη του 15ου αιώνα προέρχεται από την πώληση ενός μικρού μέρους της βιβλιοθήκης ενός παθιασμένου συλλέκτη, του Βέλγου Πιέρ ντε Κρομπριγιέ.

«Το πάθος του βαρόνου του Κρομπριγιέ τόσο για τη μαγειρική τέχνη όσο και για τα βιβλία- ένας συνδυασμός γεύσης και γνώσης – οδήγησε στην πιο διάσημη γαστρονομική γαλλόφωνη συλλογή σε χέρια ιδιωτών», ανέφερε ο Christie’s σε δελτίο Τύπου.

Το «έργο φάρος» είναι «όχι μόνο το πρώτο βιβλίο μαγειρικής στα γαλλικά, αλλά αυτό το αρχέτυπο που τυπώθηκε στη Λιόν γύρω στο 1495, είναι η πρώτη εικονογραφημένη έκδοση», πρόσθεσε ο οίκος δημοπρασιών.

Ο Γκιγιόμ Τιρέλ, γνωστός και ως Taillevent (1310-1395), μάγειρας των βασιλιάδων της μεσαιωνικής Γαλλίας, του Κάρολου Ε’ και του Κάρολου ΣΤ’, είχε υπογράψει αυτή τη συλλογή συνταγών που είχε συγκεντρώσει από τα τέλη του προηγούμενου αιώνα. Το «Viandier» γνώρισε δεκάδες εκδόσεις μέχρι το 1615.

Αυτό το αντίγραφο, «μια όμορφη εντυπωσιακή εκτύπωση σε μορφή -quarto» σύμφωνα με τον Κρίστις, είναι το έργο ενός αρχιτυπογράφου της Λιόν, του Μαρτέν Αβάρ. «Διατηρημένο ως ένα απομεινάρι της πρωτότυπης βιβλιοδεσίας του», εκτιμάται μεταξύ 400.000 και 600.000 ευρώ.

Πωλείται επίσης ένα αντίγραφο του «πολύ εξαιρετικού βιβλίου μαγειρικής» του 1542, με 350 αναγεννησιακές συνταγές, που υπολογίζεται μεταξύ 80.000 και 120.000 ευρώ. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά βιβλία μαγειρικής όλων των εποχών, που «πιστοποιεί την αποφασιστική ανανέωση της γαστρονομίας κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης».

Το «Platinum in Francoys» είναι ένα βιβλίο που ανταγωνίζεται αυτό του Taillevent, το οποίο έγραψε ο Ιταλός Μπαρτολομέο Πλατίνα στη δεκαετία του 1470. Η γαλλική μετάφραση του 1505, που τυπώθηκε στη Λιόν, εκτιμάται μεταξύ 60.000 και 80.000 ευρώ.

Στο ίδιο ποσό εκτιμάται και το αντίγραφο του 1655-1656 ενός «εμβληματικού δίπτυχου της γαλλικής κουζίνας στον Μεγάλο Αιώνα», όπως αποκαλείται ο 17ος αιώνας στη Γαλλία, το «Le Cuisinier françois» από τον Φρανσουά Πιερ. Το βιβλίο ήταν πρόδρομος σε θέματα ζαχαροπλαστικής.

ΑΠΕ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα