ΑρχικήΟικιακάΓαστρονομίαΜισή χιλιετηρίδα γαστρονομίας... στο πιάτο: Το «Viandier» σε δημοπρασία από τον Οίκο...

Μισή χιλιετηρίδα γαστρονομίας… στο πιάτο: Το «Viandier» σε δημοπρασία από τον Οίκο Christie’s

2 λεπτά ανάγνωσης

Το «Viandier» του Taillevent, ένα βιβλίο μαγειρικής, εκτιμώμενης αξίας ύψους τουλάχιστον μισού εκατομμυρίου ευρώ, θα δημοπρατηθεί από τον Οίκο Christie’s στη γαλλική πρωτεύουσα.

Πέντε αιώνες γαστρονομίας – από τις πιο θαυμάσιες συλλογές του είδους της στα γαλλικά – «πωλούνται» αύριο Πέμπτη στο Παρίσι.

- Advertisement -

Το βιβλίο αυτό που χρονολογείται στα τέλη του 15ου αιώνα προέρχεται από την πώληση ενός μικρού μέρους της βιβλιοθήκης ενός παθιασμένου συλλέκτη, του Βέλγου Πιέρ ντε Κρομπριγιέ.

«Το πάθος του βαρόνου του Κρομπριγιέ τόσο για τη μαγειρική τέχνη όσο και για τα βιβλία- ένας συνδυασμός γεύσης και γνώσης – οδήγησε στην πιο διάσημη γαστρονομική γαλλόφωνη συλλογή σε χέρια ιδιωτών», ανέφερε ο Christie’s σε δελτίο Τύπου.

- Advertisement -

Το «έργο φάρος» είναι «όχι μόνο το πρώτο βιβλίο μαγειρικής στα γαλλικά, αλλά αυτό το αρχέτυπο που τυπώθηκε στη Λιόν γύρω στο 1495, είναι η πρώτη εικονογραφημένη έκδοση», πρόσθεσε ο οίκος δημοπρασιών.

Ο Γκιγιόμ Τιρέλ, γνωστός και ως Taillevent (1310-1395), μάγειρας των βασιλιάδων της μεσαιωνικής Γαλλίας, του Κάρολου Ε’ και του Κάρολου ΣΤ’, είχε υπογράψει αυτή τη συλλογή συνταγών που είχε συγκεντρώσει από τα τέλη του προηγούμενου αιώνα. Το «Viandier» γνώρισε δεκάδες εκδόσεις μέχρι το 1615.

Αυτό το αντίγραφο, «μια όμορφη εντυπωσιακή εκτύπωση σε μορφή -quarto» σύμφωνα με τον Κρίστις, είναι το έργο ενός αρχιτυπογράφου της Λιόν, του Μαρτέν Αβάρ. «Διατηρημένο ως ένα απομεινάρι της πρωτότυπης βιβλιοδεσίας του», εκτιμάται μεταξύ 400.000 και 600.000 ευρώ.

Πωλείται επίσης ένα αντίγραφο του «πολύ εξαιρετικού βιβλίου μαγειρικής» του 1542, με 350 αναγεννησιακές συνταγές, που υπολογίζεται μεταξύ 80.000 και 120.000 ευρώ. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά βιβλία μαγειρικής όλων των εποχών, που «πιστοποιεί την αποφασιστική ανανέωση της γαστρονομίας κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης».

Το «Platinum in Francoys» είναι ένα βιβλίο που ανταγωνίζεται αυτό του Taillevent, το οποίο έγραψε ο Ιταλός Μπαρτολομέο Πλατίνα στη δεκαετία του 1470. Η γαλλική μετάφραση του 1505, που τυπώθηκε στη Λιόν, εκτιμάται μεταξύ 60.000 και 80.000 ευρώ.

Στο ίδιο ποσό εκτιμάται και το αντίγραφο του 1655-1656 ενός «εμβληματικού δίπτυχου της γαλλικής κουζίνας στον Μεγάλο Αιώνα», όπως αποκαλείται ο 17ος αιώνας στη Γαλλία, το «Le Cuisinier françois» από τον Φρανσουά Πιερ. Το βιβλίο ήταν πρόδρομος σε θέματα ζαχαροπλαστικής.

ΑΠΕ

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

«Μην το τρώτε»: Οι αρχές τεσσάρων χωρών καλούν τους καταναλωτές να αποφεύγουν αυτό το τρόφιμο λόγω καρκινογόνου αρσενικού

Διεθνείς αρχές προειδοποιούν για την παρουσία υψηλών επιπέδων ανόργανου αρσενικού, σε τρόφιμο που διατίθεται και στην ευρωπαϊκή αγορά.

Μπιμπερό: Νέα πρότυπα ασφαλείας για τα πλαστικά που χρησιμοποιούν τα βρέφη

Η αναθεώρηση των κανόνων για τα βρεφικά προϊόντα φέρνει στο επίκεντρο τις χημικές ουσίες που μπορεί να μεταναστεύσουν από τα πλαστικά υλικά και τις απαιτήσεις για αυστηρότερους ελέγχους

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το Nutri-Score – Υπό εξέταση η συμβατότητά του με το ενωσιακό δίκαιο

Δύο προδικαστικά ερωτήματα θα καθορίσουν το μέλλον του Nutri-Score στην Ευρωπαϊκή Ένωση.