Καλύτερα να ξέρουμε αφού βρίσκονται σχεδόν σε όλες τις δίαιτες
Τα αυγά είναι διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και βασικά μέταλλα. Δεν είναι λίγοι οι διατροφολόγοι που τα προτείνουν στην δίαιτα σε καθημερινή βάση καθώς είναι πλούσια με πλήρη αμινοξέα. Η τακτική κατανάλωση αυγών μπορεί να αναπτύξει τις μυϊκές λειτουργίες, τη νοητική δραστηριότητα και την όραση λόγω της χολίνης και των αντιοξειδωτικών λουτεΐνης και ζεαξανθίνης που υπάρχουν σε αυτά.
Ωστόσο, το ζήτημα της καθημερινής τους κατανάλωσης έχει εγείρει ερωτήματα και συζητήσεις. Κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονται ότι μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση.
Διαβάστε ακόμη: Συναγερμός για επικίνδυνα προϊόντα ισιώματος μαλλιών – Προκαλούν οξεία νεφρική ανεπάρκεια
Τροφική δηλητηρίαση από αυγά
Ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης από τα αυγά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο αποθήκευσης, χειρισμού και προετοιμασίας τους. Στην πραγματικότητα, τα αυγά δεν είναι κάτι που μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση σε κάποιον επειδή τα καταναλώνει καθημερινά, αλλά μόνο όταν δεν ακολουθούνται οι κανόνες συντήρησης και διαχείρισής τους.
Ακολουθούν ορισμένοι παράγοντες που συμβάλλουν σε τροφιμογενείς ασθένειες που σχετίζονται με τα αυγά:
Ανεπαρκές μαγείρεμα: Τα ωμά ή καλά μαγειρεμένα αυγά θέτουν ένα άτομο σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξει λοίμωξη από σαλμονέλα. Φυσικά, υπάρχουν αρκετά τρόφιμα που έχουν ωμά αυγά, για παράδειγμα, ντρέσινγκ σαλάτας, σπιτική μαγιονέζα ή επιδόρπια που έχουν όψη σαν μους.
Διασταυρούμενη μόλυνση: Η χρήση ενός εργαλείου ή μιας επιφάνειας που έχει χρησιμοποιηθεί με ωμά αυγά χωρίς να καθαριστεί πρώτα, είναι μια πολύ μικρή ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε διασταυρούμενη μόλυνση.
Ανεπαρκής αποθήκευση: Αφήνοντας τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου δημιουργείται περιβάλλον όπου μπορούν να ευδοκιμήσουν τα βακτήρια. Είναι καλύτερο να αποθηκεύετε τα αυγά στο ψυγείο μετά την αγορά τους.
Συνήθειες χειρισμού: Ο χειρισμός αυγών με άπλυτα χέρια ή η ύπαρξη ραγισμένου κέλυφους θα επιτρέψει σίγουρα την είσοδο βακτηρίων.
Διαβάστε ακόμη: Γιατί η ώρα των γευμάτων είναι σημαντική για όσους εργάζονται νυχτερινή βάρδια – Μελέτη
Μέτρα ασφαλείας
Μαγειρέψτε καλά τα αυγά: Ο κρόκος και το ασπράδι πρέπει να είναι σκληρά. Μαγειρέψτε τα αυγά μέχρι να επιτευχθεί εσωτερική θερμοκρασία 160°F (71°C) ή περισσότερο.
Ψύξτε αμέσως: Διατηρήστε τα αυγά στο ψυγείο σε θερμοκρασία 40°F (4°C) ή παραπάνω
Ελέγξτε τη φρεσκάδα: Απορρίψτε τα αυγά που παρουσιάζουν ρωγμές ή βρωμιά ή έχει περάσει η ημερομηνία λήξης τους.
Υγιεινή: Πλένετε καλά τα χέρια, τα σκεύη και τις επιφάνειες αφού έρθουν σε επαφή με ωμά αυγά.