Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου, 2024
15.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συναγερμός για επικίνδυνα προϊόντα ισιώματος μαλλιών – Προκαλούν οξεία νεφρική ανεπάρκεια

ΑρχικήΝέαΥγείαΣυναγερμός για επικίνδυνα προϊόντα ισιώματος μαλλιών - Προκαλούν οξεία νεφρική ανεπάρκεια
spot_img

Υπεύθυνο το γλυοξυλικό οξύ που περιέχουν τέτοιου είδους προϊόντα

Από την αρχή του έτους, o Γαλλικός Εθνικός Οργανισμός για την υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων, του περιβάλλοντος και της εργασίας (ANSES), έχει λάβει τέσσερις αναφορές οξείας νεφρικής ανεπάρκειας μετά την εφαρμογή των λεγόμενων θεραπειών «βραζιλιάνικου ισιώματος μαλλιών» που περιέχουν γλυοξυλικό οξύ.

Ως προληπτικό μέτρο, η ANSES, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, Καταναλωτικών Υποθέσεων και Ελέγχου της Απάτης (DGCCRF) και η Γενική Διεύθυνση Υγείας (DGS) ενημερώνουν σήμερα τους επαγγελματίες των κομμωτηρίων και του εμπορίου καλλυντικών, εκτός από τους χρήστες, για αυτήν την πιθανότητα οξείας νεφρική ανεπάρκεια που σχετίζεται με την εφαρμογή θεραπειών ισιώματος μαλλιών που περιέχουν γλυοξυλικό οξύ. Εν αναμονή των συμπερασμάτων του εμπειρογνώμονα, τόσο η αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε από την ANSES, η DGCCRF και η DGS συμβουλεύουν να μην χρησιμοποιείτε τέτοια προϊόντα ισιώματος.

Διαβάστε ακόμη: Μπορεί η καθημερινή κατανάλωση αυγών να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση;

Γλυοξυλικό οξύ, ένα δυνητικά τοξικό συστατικό καλλυντικών

Το γλυοξυλικό οξύ είναι μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται σε ορισμένα καλλυντικά προϊόντα για τις ισιωτικές του ιδιότητες. Η ANSES, ανέλυσε τις τέσσερις περιπτώσεις οξείας νεφρικής ανεπάρκειας που συνδέονται με τη χρήση διαφόρων προϊόντων ισιώματος μαλλιών που περιέχουν γλυοξυλικό οξύ.

Μόλις αναλύθηκε το πρώτο κρούσμα, η ANSES εξέδωσε εσωτερικό αίτημα προκειμένου να γίνει απολογισμός των γνωστών για τη νεφρική τοξικότητα του γλυοξυλικού οξέος που εφαρμόζεται στα μαλλιά. Η αξιολόγηση εμπειρογνωμόνων που πραγματοποιήθηκε από τον Οργανισμό στοχεύει στην τεκμηρίωση πρότασης για αλλαγές στις ευρωπαϊκές κανονιστικές διατάξεις, προκειμένου να παρασχεθεί το κατάλληλο πλαίσιο για τη χρήση αυτής της ουσίας, η οποία επί του παρόντος δεν είναι περιορισμένη στα καλλυντικά προϊόντα.

Εν αναμονή των συμπερασμάτων αυτής της αξιολόγησης, η DGCCRF και η DGS ζητούν επαγρύπνηση σχετικά με την εφαρμογή θεραπειών ισιώματος μαλλιών που περιέχουν γλυοξυλικό οξύ και, δεδομένου του σχετικού κινδύνου, συμβουλεύουν ακόμη και κατά της χρήσης τους.

Διαβάστε ακόμη: Ανάκληση βουτύρου ιδιωτικής ετικέτας λόγω μη αναγραφής αλλεργιογόνου

Ποια είναι τα σημάδια της νεφρικής ανεπάρκειας και τι πρέπει να κάνετε;

Τα συμπτώματα της νεφρικής ανεπάρκειας εμφανίζονται λίγες ώρες μετά την έκθεση σε γλυοξυλικό οξύ σε ένα καλλυντικό προϊόν. Εκδηλώνονται με πόνο στην κοιλιά ή στη μέση, ναυτία ή/και έμετο.

Εάν εμφανιστεί κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, συμβουλευτείτε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό ή καλέστε ένα κέντρο δηλητηριάσεων , διευκρινίζοντας ότι έχετε χρησιμοποιήσει προϊόν ισιώματος μαλλιών.

Εκτός από τη διασφάλιση της ταχείας θεραπείας, η αναφορά από επαγγελματίες υγείας θα βοηθήσει στην τεκμηρίωση του έργου της κοσμετοεπαγρύπνησης σχετικά με την ανάγκη ρύθμισης της χρήσης της ουσίας σε αυτόν τον τύπο προϊόντος.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Κώδωνας κινδύνου από ερευνητές για τον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων

Η κλιματική αλλαγή και οι ασθένειες των καλλιεργειών απειλούν τον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων: Οι επιστήμονες ζητούν επείγουσα δράση.

Γιατί δε πρέπει να πιέζετε τα παιδιά να τελειώσουν το φαγητό τους

Ενώ το να πιέζετε ένα παιδί να φάει γίνεται συνήθως με τις καλύτερες προθέσεις, μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο