Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
17.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οδοιπορικό του cibum στην Κομοτηνή: Συνταγή για το σουτζούκ λουκούμ

ΑρχικήΟικιακάΟδοιπορικό του cibum στην Κομοτηνή: Συνταγή για το σουτζούκ λουκούμ
spot_img

Της Έλενας Τασιοπούλου

Πολιτισμικό ψηφιδωτό η Κομοτηνή, μια πόλη με δύο πρόσωπα εξίσου γοητευτικά, γεμάτη αρώματα και μυρωδιές, Ένα συναρπαστικό ταξίδι σε διαφορετικούς πολιτισμούς, μιναρέδες, νεοκλασικά αστικά σπίτια, γραφικά καφεκοπτεία, μαγαζάκια , βυζαντινά τείχη επιβλητικές εκκλησίες, παλαιά ζυθεστιατόρια, μπαχαριτζίδικα με εξωτικά ανατολίτικα μείγματα και πολλά άλλα που καταγράφονται στην κάρδια σου.

Περπατώντας στα στενά της Παλιάς Πόλης σας ακολουθεί άρωμα φρεσκοκομμένου καφέ, ενώ η γεύση από το περίφημο σουτζούκ λουκούμ που μένει στο στόμα κάνει την αγάπη σου για την πόλη ακόμη πιο μεγάλη…  Το γλυκό «λουκάνικο»  συνεχώς αποκτά νέους φανατικούς οπαδούς χάρη στους φοιτητές και τις οικογένειές τους που τους επισκέπτονται απ’ όλη την Ελλάδα. Και όλοι πριν φύγουν εφοδιάζονται με πολλά κουτιά από το παραδοσιακό γλυκό, τόσο που να φτάσει μέχρι να επιστρέψουν…

Τα σουτζούκ λουκούμ, που παρασκευάζονται στην πόλη της Κομοτηνής από ειδικούς τεχνίτες, διαφέρουν από τα υπόλοιπα λουκούμια, «Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στον πειρασμό των σιροπιαστών γλυκών και στην περίεργη όψη του σουτζούκ λουκούμ.

Είναι δύσκολη δουλειά και απαιτεί μαστοριά, ηρεμία, πάθος και φαντασία. Είναι σημαντικό να ξέρει ο μάστορας την ακριβή ποσότητα των υλικών»,  λένε οι τεχνίτες της πόλης.

Το σουτζούκ λουκούμ αρχικά εμφανίστηκε στα χαρέμια των σουλτάνων, ενώ σερβίρεται στα καφενεία μαζί με καφέ και είναι παραδοσιακό κέρασμα στα ορθόδοξα μοναστήρια. Έχει άρωμα τριαντάφυλλου, γαρίφαλου και κανέλλας.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή τους είναι γλυκόζη, ζάχαρη, νερό, καρύδια, νισεστές και βέβαια η τεχνική, η οποία, μάλλον, θα παραμείνει επτασφράγιστο μυστικό, διότι αφενός δεν μπορεί να περιγραφεί, αφετέρου είναι ένα κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κομοτηνής.

Ας κάνουμε μια προσπάθεια να κλέψουμε την  τέχνη τους κα να φτιάξουμε τα δικά μας σουτζούκ λουκούμ,…αν δεν τα καταφέρεται σας προτείνω  να κάνετε ένα ταξίδι αστραπή στη Κομοτηνή…σταυροδρόμι πολιτισμών και γεύσεων… 

 ΣΥΝΤΑΓΗ του Σουτζούκ λουκούμ 


Υλικά Συνταγής

1.1/2 κιλό μούστο
2 φλ νισεστέ
5 φλ αλεύρι
1 φλ ζάχαρη
4 πορτοκάλια το χυμό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ


Ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί βάζω σε χαμηλή φωτιά το αλεύρι αφού το ανακατέψω με το νισεστέ το σουρώνω να μην έχει σβόλους.

Βράζω να πήξει καλά και έχω καρύδια περασμένα σε κλωστή ολόκληρα σε μάκρος και τα βουτάω μέσα.
Βάζω γάντζο πάνω πάνω να τα κρεμάσω.
Τα βάζω καλά μέσα στη μουστόπιτα πρέπει να περαστούν τουλάχιστον δυο φορές ανάλογα το πάχος που θέλετε να τους δώσετε.
Τέλος μόλις στεγνώσουν λίγο τα περνάμε από αλεύρι η ζάχαρη ή σουσάμι ανάλογα τα γούστα μας.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα