Πάνω από το 75% των γονέων στρέφονται σε πολυβιταμινούχες ίνες για τα παιδιά τους, σύμφωνα με αμερικανική δημοσκόπηση. Καθοδηγούμενοι από τις ανησυχίες και τις προκλήσεις συγκεκριμένων τιμών στην αντιμετώπιση των ημερήσιων προσλήψεων, οι γονείς χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο προβιοτικά και συμπληρώματα για τα παιδιά τους.
Αν και οι περισσότεροι γονείς δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τη διατροφή των παιδιών τους, δεν είναι πάντα πιθανό ότι συμβουλεύονται επαγγελματίες πριν λάβουν αποφάσεις.
“Υπάρχει περιορισμένη έρευνα σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων και πιθανές παρενέργειες για τα παιδιά. Αλλά μερικοί γονείς μπορεί να μην γνωρίζουν ότι τα συμπληρώματα δεν υποβάλλονται σε αυστηρές δοκιμές και έγκριση του FDA”, εξηγεί η Sarah Clark, συν-διευθύντρια της εθνικής δημοσκόπησης της Mott.
Το 1/5 των γονέων λένε ότι έχουν δώσει στα παιδιά τους ωμέγα 3 συμπληρώματα. Περίπου οι μισοί είχαν επίσης δώσει στα παιδιά τους προβιοτικά. Το ένα τρίτο είπε ότι τα παιδιά τους είχαν δοκιμάσει συμπληρώματα στο παρελθόν, αλλά δεν τα έπαιρναν τακτικά. Τέσσερις στους πέντε λένε ότι επιλέγουν προϊόντα ειδικά κατασκευασμένα για παιδιά.
Η Clark προσθέτει ότι δεν είναι σαφές εάν η έλλειψη παροχής συμβουλευτικής πάνω στο θέμα έχει να κάνει με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης που δεν δίνουν αρκετή προσοχή στη διατροφή των παιδιών ή με τους γονείς που δεν πιστεύουν ότι τα συμπληρώματα εμπίπτουν στην ομπρέλα της υγειονομικής περίθαλψης.
Η υγεία είναι πολυτέλεια;
Η Clark προσθέτει: “Η πραγματικότητα για πολλούς γονείς είναι ότι το να κάνεις τα παιδιά να τρώνε υγιεινά τρόφιμα δεν είναι πάντα εύκολο». Το ένα τρίτο των 1.251 γονέων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι η επιλεκτικότητα στο φαγητό έπαιξε ρόλο, ενώ ένα άλλο τρίτο δεν πίστευε ότι τα παιδιά τους έτρωγαν αρκετά φρούτα και λαχανικά.”
Η έρευνα – που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Michigan Health CS Mott Children’s Hospital – διαπίστωσε ότι το 13% των γονέων ανησυχούσαν για την πρόσληψη βιταμινών και ανόργανων συστατικών. Οι μισοί δήλωσαν ότι το κόστος ήταν ένας απαγορευτικός παράγοντας για την εξασφάλιση μιας σωστής διατροφής.
Η Clark σημειώνει ότι η διατροφική ανισορροπία μπορεί να έχει ευρείες επιπτώσεις στην ευημερία ενός παιδιού.
“Μια ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να έχει αρνητικά τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για την υγεία, καθώς και τις σχολικές επιδόσεις”.
Οι γονείς σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να συζητήσουν τη χρήση συμπληρωμάτων με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης του παιδιού τους σε σύγκριση με τους γονείς υψηλότερου εισοδήματος.
“Γνωρίζουμε ότι τα φρέσκα, υγιεινά τρόφιμα μπορεί να είναι πιο ακριβά από τα επεξεργασμένα ή συσκευασμένα είδη που είναι συχνά υψηλότερα σε νάτριο και πρόσθετα σάκχαρα”. Σημειώνει ότι αυτό μπορεί να το κάνει ιδιαίτερα απογοητευτικό για τους γονείς όταν τα παιδιά αρνούνται ή απορρίπτουν πιο υγιεινές επιλογές.
“Σε περιπτώσεις όπου οι οικογένειες δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να παρέχουν υγιεινή διατροφή, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να κατευθύνουν τους γονείς σε προγράμματα κοινωνικών υπηρεσιών που μπορούν να βοηθήσουν”, επιβεβαιώνει η Clark.
Συμπληρώματα που υπόκεινται σε χαμηλότερα πρότυπα
Η μελέτη διαπίστωσε ότι δύο στους πέντε γονείς που ερωτήθηκαν είχαν συζητήσει τη χρήση συμπληρωμάτων με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Ο πληθωρισμός αναμένεται να επηρεάσει τη διατροφή των παιδιών σε όλο τον κόσμο.
“Η δημοσκόπησή μας, διαπιστώνει ότι πολλοί στρέφονται σε συμπληρώματα διατροφής ως λύση, αλλά μπορεί να μην συμβουλεύονται πάντα έναν πάροχο υγείας. Οι γονείς μπορεί να μην γνωρίζουν πάντα αν το παιδί τους λαμβάνει μια σωστή διατροφή.”
Δεδομένου ότι τα συμπληρώματα ταξινομούνται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων ως τρόφιμα, δεν χρειάζεται να πληρούν τα ίδια πρότυπα δοκιμής και αξιολόγησης με τις ουσίες που ταξινομούνται ως φάρμακα πριν από τη μετάβαση στην αγορά.
Σωστή διατροφή εν μέσω υψηλού πληθωρισμού
Οργανισμοί όπως η UNICEF, έχουν αναδείξει τον παιδικό υποσιτισμό τα τελευταία χρόνια, με τον κρυφό υποσιτισμό να γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία για τις χώρες υψηλού εισοδήματος. Ο ΟΗΕ έχει αναφέρει ότι η παγκόσμια πανδημία COVID-19 έχει επίσης καταστήσει τις θρεπτικές επιλογές λιγότερο προσβάσιμες στα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος.
Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν αποκάλυψε έναν προϋπολογισμό του 2023 που εξοικονομεί δισεκατομμύρια για τη διασφάλιση της διατροφής εν μέσω της εκτίναξης του πληθωρισμού, ως έμμεσο αποτέλεσμα του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η κρίση πρόκειται να προκαλέσει διατροφική έκτακτη ανάγκη και κατάρρευση του παγκόσμιου συστήματος τροφίμων.
Πηγή: Nutrition Insight