Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πρέπει να βάζουμε εντομοαπωθητικά σε μωρά;

ΑρχικήΟικιακάΠαιδίΠρέπει να βάζουμε εντομοαπωθητικά σε μωρά;
spot_img

Πως να προστατέψετε τα μωρά από τα έντομα.

    Ακριβώς όπως οι ενήλικες, τα μωρά μπορούν να προσβληθούν από επικίνδυνες ασθένειες όταν εκτίθενται σε περιβάλλον με κουνούπια και τα τσιμπούρια, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα πιο κοινά είναι, από τα κουνούπια, ο ιός του Δυτικού Νείλου και, από τα τσιμπούρια, η νόσος του Lyme, αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες όπως ο ιός La Crosse αλλά και ο ιός της ανατολικής εγκεφαλίτιδας των ιπποειδών (EEE),. Υπάρχουν όμως αρκετές άλλες ασθένειες που, αν και σπάνιες, ενέχουν ιδιαίτερους κινδύνους για τα μωρά και τα παιδιά, λέει η Erin Staples, MD, PhD, ιατρική επιδημιολόγος στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, στο ConsumerReports. Για το λόγο αυτό οι ειδικοί συνιστούν ορισμένες τακτικές από τους γονείς, προκειμένου να αποφύγουν μια τέτοιου είδους έκθεση για το μωρό τους, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα εντομοαπωθητικά.

   «Είναι πολύ σημαντικό να υπενθυμίζουμε στους γονείς να κάνουν ελέγχους κροτώνων αμέσως μόλις μπουν και να ελέγξουν και τα κατοικίδιά τους», λέει η Staples. Τέλος, προσέξτε ιδιαίτερα εάν ταξιδεύετε με το μωρό σας σε μια περιοχή του κόσμου όπου η ελονοσία είναι ενδημική. Οι περισσότεροι θάνατοι από ελονοσία συμβαίνουν σε μικρά παιδιά, λέει η Sophie J. Balk, MD. παιδίατρος στο Νοσοκομείο Παίδων στο Μοντεφιόρε και καθηγητής Παιδιατρικής στο Ιατρικό Κολλέγιο Άλμπερτ Αϊνστάιν, στη Νέα Υόρκη.

    Επομένως, είναι κρίσιμης σημασίας τα μωρά να προστατεύονται από τα τσιμπήματα, ωστόσο το ευαίσθητο δέρμα τους σημαίνει ότι η επιλογή ενός εντομοαπωθητικού για αυτά απαιτεί λίγη επιπλέον προσοχή. Τα απωθητικά που περιέχουν deet, για παράδειγμα, είναι συχνά πολύ αποτελεσματικά και αποτελούν πολλά από τα συνιστώμενα προϊόντα στις αξιολογήσεις εντομοαπωθητικών του CR, αλλά η χρήση τους σε μικρά παιδιά σημαίνει λήψη ορισμένων πρόσθετων προφυλάξεων. Άλλα ενεργά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων κάποιων που μπορεί να ακούγονται λιγότερο τρομακτικά, όπως το Έλαιο από Ευκάλυπτο Λεμονιού (OLE) και διάφορα αιθέρια έλαια, δεν είναι καλύτερες επιλογές.

    Αρχικά, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος, η οποία εξετάζει δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας για τα περισσότερα εντομοαπωθητικά, δεν θέτει επίσημους περιορισμούς ηλικίας σε κανένα από τα απωθητικά που εποπτεύει, με μία εξαίρεση: το OLE. Ενώ οι δοκιμές του CR βρήκαν ότι ορισμένα προϊόντα με αυτό το συστατικό είναι μια καλή επιλογή για ενήλικες, ορισμένα έχουν προειδοποιήσεις στις ετικέτες τους που λένε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε παιδιά κάτω των 3 ετών γι’ αυτό και απαγορεύονται.

   Επίσης, άλλα σπιτικά εντομοαπωθητικά που παρασκευάζονται με αιθέρια έλαια είναι λιγότερο αξιόπιστα και μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα, λέει ο Sheilagh Maguiness, MD, πρόεδρος της Εταιρείας Παιδιατρικής Δερματολογίας, επειδή μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, ακόμη και φωτοτοξικές αντιδράσεις, δηλαδή όταν μια ουσία αντιδρά με το υπεριώδες φως για να προκαλέσει εξάνθημα ή κατάσταση παρόμοια με ηλιακό έγκαυμα, γνωστή και ως “έγκαυμα μαργαρίτας”.

   Σε γενικές γραμμές οι ειδικοί προτείνουν όταν πρόκειται για εντομοαπωθητικό για μωρά, επιλέξτε ένα που είναι εγγεγραμμένο από την EPA και δεν περιέχει OLE. Επιλέξτε τη χαμηλότερη αποτελεσματική συγκέντρωση, επειδή το δέρμα ενός μωρού διαφέρει από το δέρμα ενός ενήλικα αφού είναι αρκετά πιο λεπτό και αποφύγετε τα σπρέι αεροζόλ. Επίσης προκειμένου να περιορίσετε εξαρχής την ανάγκη για απωθητικά, ντύστε το μωρό σας με ελαφριά ρούχα με μακριά μανίκια και παπούτσια με κλειστές μύτες και βάλτε το παντελόνι του στις κάλτσες του. Χρησιμοποιήστε κουνουπιέρες πάνω από πορτ μπεμπέ ή καροτσάκια. Αποφύγετε τα έντονα χρώματα ή λουλουδάτα μοτίβα στα ρούχα ή να χρησιμοποιήσετε αρωματικά σαπούνια ή αρώματα, τα οποία μπορεί να προσελκύσουν έντομα. Και αν περνάτε χρόνο έξω με το μωρό σας σε μια περιοχή όπου μπορεί να έχετε εκτεθεί σε τσιμπούρια, ελέγξτε το μωρό σας εκτενώς μόλις γυρίσετε στο σπίτι.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο