Το ζήτημα είναι ότι η αποφυγή των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων δεν είναι εξίσου εύκολη για όλους.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 17 Μαΐου 2024 στο JAMA Network Open, ανέλυσε δεδομένα από περισσότερα από 1.400 παιδιά ηλικίας 3 έως 6 ετών που ελήφθησαν από σχολεία σε επτά πόλεις της Ισπανίας.
Οι φροντιστές των παιδιών συναντήθηκαν προσωπικά με τους ερευνητές και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια στο σπίτι σχετικά με τη σωματική δραστηριότητα, την κατανάλωση τροφής και τα δημογραφικά στοιχεία από το 2019 έως το 2022, σύμφωνα με τη μελέτη.
Οι ερευνητές χώρισαν τα δεδομένα από τα παιδιά σε τρεις ομάδες με βάση την ποσότητα των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων που κατανάλωναν. Τα παιδιά που κατανάλωναν τα περισσότερα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν παράγοντες κινδύνου, όπως υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος, συστολική αρτηριακή πίεση και αναλογία μέσης προς ύψος, έδειξε η μελέτη.
Τι είναι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα;
Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι εκείνα που περιέχουν συστατικά «που δεν χρησιμοποιούνται ποτέ ή σπάνια στην κουζίνα, ή κατηγορίες πρόσθετων ουσιών των οποίων η λειτουργία είναι να κάνουν το τελικό προϊόν εύγευστο ή πιο ελκυστικό», σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.
Αυτά τα συστατικά – που βρίσκονται σε πράγματα όπως τα αναψυκτικά, τα τσιπς, τις συσκευασμένες σούπες, τις κοτομπουκιές και το παγωτό – μπορεί να περιλαμβάνουν συντηρητικά κατά της μούχλας ή των βακτηρίων, τεχνητές χρωστικές ουσίες, γαλακτωματοποιητές για να σταματήσει ο διαχωρισμός και πρόσθετη ή τροποποιημένη ζάχαρη, αλάτι και λίπη για να γίνει το φαγητό πιο ελκυστικό.
«Πολλές μελέτες έχουν αναδείξει τις αρνητικές επιπτώσεις των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων στην υγεία των ενηλίκων, αλλά η συγκεκριμένη είναι από τις πρώτες που δείχνουν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην καρδιομεταβολική υγεία των μικρών παιδιών», δήλωσε ο Dr. Stuart Berger, ο οποίος είναι καθηγητής παιδιατρικής στο Νοσοκομείο Παίδων Ann & Robert H. Lurie στο Σικάγο.
«Η μελέτη μας αναδεικνύει τη σημασία της προώθησης της αντικατάστασης των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων με πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις, όπως μη επεξεργασμένες ή ελάχιστα επεξεργασμένες επιλογές, στην προσπάθεια πρόληψης περαιτέρω καρδιομεταβολικών προβλημάτων υγείας στα παιδιά», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dr. Nancy Babio, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Rovira I Virgili και ερευνήτρια από το Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili και το CIBEROBN στην Ισπανία.
Η εύκολη λύση
Το ζήτημα είναι ότι η αποφυγή των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων δεν είναι εξίσου εύκολη για όλους.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά με τη μεγαλύτερη ποσότητα υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή τους είχαν μητέρες που ήταν νεότερες, είχαν υψηλότερο ΔΜΣ και είχαν χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης και απασχόλησης.
Σε μέρη όπου τα φρέσκα τρόφιμα μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αποκτηθούν, τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι πιο προσιτά και φθηνά. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν όταν ταΐζουν τα παιδιά τους, με αποτέλεσμα αυτά να μην έχουν αίσθημα πείνας, αλλά είναι γεμάτα με όλες αυτές τις διαφορετικές χημικές ουσίες και ουσίες, καρυκεύματα, άλατα από σάκχαρα και οτιδήποτε άλλο, στα οποία εθίζονται πολύ.
«Η προσθήκη πιο θρεπτικών τροφών και η ενθάρρυνση της σωματικής δραστηριότητας όσο το δυνατόν περισσότερο είναι ζωτικής σημασίας, πρόσθεσε ο Dr. Berger. «Αν μπορείτε να κάνετε κάτι για να δημιουργήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής νωρίς, υπάρχει μια λογική πιθανότητα ότι μπορείτε να μπορείτε να εξαλείψετε τα μεταβολικά σύνδρομα αργότερα στη ζωή, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και όλες οι επιπλοκές που σχετίζονται με αυτές τις ασθένειες».