Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
24.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Lidl Θήβας: 24.000€ πρόστιμο για τα προϊόντα περασμένης διατηρησιμότητας

ΑρχικήΝέαLidl Θήβας: 24.000€ πρόστιμο για τα προϊόντα περασμένης διατηρησιμότητας
spot_img

Όχι μόνο δεν είχε διαχωρίσει τα τρόφιμα περασμένης διατηρησιμότητας από τα άλλα τρόφιμα αλλά τα πουλούσε και στην ίδια τιμή.

Τσουχτερό είναι το πρόστιμο που επέβαλε η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας σε κατάστημα της αλυσίδας Lidl στη Θήβα για τα τρόφιμα με ημερομηνίας «καλύτερα πριν από…»που έχει παρέλθει.

Σύμφωνα με τους κανόνες ΔΙΕΠΠΥ «Επιτρέπεται η διάθεση τροφίμων στα οποία έχει παρέλθει η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, με τον όρο ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα και σε πινακίδα που θα αναρτάται σε αυτά, θα αναγράφεται, με κεφαλαία γράμματα, η φράση «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ». Εντούτοις, ο χρόνος της διάθεσης των προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση τη μία εβδομάδα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα. Επιπλέον τα παραπάνω προϊόντα πρέπει να πωλούνται σε χαμηλότερη τιμή, η οποία θα πρέπει να είναι συγκριτικά εμφανής από άλλα όμοια προϊόντα -που δεν χαρακτηρίζονται ως περασμένης διατηρησιμότητας».

Το σουπερμάρκετ Lidl στη θήβα όμως δεν τήρησε τους κανόνες ΔΙΕΠΠΥ όπως διαπιστώθηκε μετά από αγορανομικό έλεγχο που έγινε τον Ιανουάριο. Η ανακοίνωση της περιφέρειας αναφέρει πως εντοπίστηκαν 3 παραβάσεις:

  • Έλλειψη πινακίδας με την ένδειξη «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ» σε 6 κωδικούς προϊόντων (πρόστιμο 1.000×6=6.000€)
  • Μη διακριτό διαχωρισμό των τροφίμων περασμένη διατηρησιμότητα από τα υπόλοιπα όμοια τρόφιμα σε 6 κωδικούς προϊόντων (1.000×6=6.000€) και
  • Μη τήρηση υποχρέωσης πώλησης τροφίμων με την ένδειξη «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ» σε χαμηλότερη τιμή. Επιπλέον όπως διαπιστώθηκε σε 3 κωδικούς η τιμή τους, ήταν χαμηλότερη από την κανονική χωρίς ωστόσο τα συγκεκριμένα προϊόντα να έχουν χαρακτηριστεί ως περασμένης διατηρησιμότητας και να πωλούνται σε σαφώς διαχωρισμένο χώρο από τα άλλα τρόφιμα.(2.000×6=12.000€).

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας τα παραπάνω παραβαίνουν τις διατάξεις του άρθρου 13 της Υ.Α. 91354/2017 «Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ).

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Συναγερμός στη Βρετανία: Σάντουιτς ιδιωτικής ετικέτας πολλών σουπερμάρκετ προκάλεσαν εκατοντάδες τροφικές δηλητηριάσεις

Δεκάδες σάντουιτς, αραβικές πίτες και σαλάτες σούπερ μάρκετ ανακαλούνται λόγω κινδύνου E.coli.

Μέχρι πόσο σίδηρο μπορείτε να παίρνετε την ημέρα για αποφυγή δυσμενών επιπτώσεων- Η νέα γνωμοδότηση της EFSA

H νέα επιστημονική γνώμη της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων, σχετικά με το ανεκτό ανώτερο επίπεδο πρόσληψης σιδήρου.

Πως η εξασφάλιση της ασφάλειας τροφίμων συμβάλει στη πρόληψη της ζημίας και των νομικών κινδύνων ενός εμπορικού σήματος

Η πρόβλεψη περιστατικών ασφάλειας τροφίμων διαδραματίζει στρατηγικό ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων των ηγετών της βιομηχανίας τροφίμων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα