Ανατροφή βρεφών για την πρόληψη της ατοπικής δερματίτιδας και των τροφικών αλλεργιών: Μια διαχρονική μελέτη.
Η ατοπική δερματίτιδα (AD) σε νεαρή ηλικία συχνά προηγείται της ανάπτυξης τροφικών αλλεργιών. Αν και η AD επηρεάζει εκατομμύρια βρέφη παγκοσμίως, οι παράγοντες προγεννητικού και μεταγεννητικού κινδύνου και η συσχέτισή τους με την ανάπτυξη τροφικών αλλεργιών αργότερα, δεν έχουν διευκρινιστεί πλήρως. Μελέτη 10 Πανεπιστημίων και δομών Υγείας, μεταξύ των οποίων το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, το «Καραμανδάνειο» Νοσοκομείο Παίδων Πατρών, το Γενικό Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης, το Βενιζέλειο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου και η 2η Παιδιατρική Κλινική, του Πανεπιστημίου Αθηνών, διερεύνησε την επιδημιολογία της AD στη βρεφική ηλικία και τους παράγοντες κινδύνου της, εξετάζοντας παράγοντες πρώιμης ζωής (τόσο προγεννητικό όσο και μεταγεννητικό) που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην μετέπειτα ανάπτυξη τροφικών αλλεργιών. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients του Mdpi.
Μεταξύ Ιανουαρίου 2019 και Δεκεμβρίου 2019, 501 βρέφη συμπεριλήφθηκαν σε αυτήν την προοπτική μελέτη κοόρτης. Η διαχρονική συλλογή δεδομένων πραγματοποιήθηκε μέσω συνεντεύξεων από τις μητέρες: η πρώτη διενεργήθηκε εντός τριών ημερών μετά τον τοκετό και η δεύτερη εντός 24 έως 36 μηνών μετά τον τοκετό, περιλαμβάνοντας μεταβλητές όπως δημογραφικά στοιχεία, οικογενειακό ιστορικό ατοπίας, μητρικό κάπνισμα, χρήση αντιβιοτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τον τρόπο τοκετού, το ιστορικό θηλασμού, τις πρακτικές διατροφής και την έκθεση σε πρασινάδα εντός 3 ημερών από τον τοκετό, ενώ ήταν ακόμη στο νοσοκομείο.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως το κάπνισμα της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ένα ιστορικό ατοπικής δερματίτιδας του μεγαλύτερου αδελφού συνδέθηκε σημαντικά με τη συχνότητα εμφάνισης AD. Η γέννα με καισαρική τομή συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο τροφικών αλλεργιών σε βρέφη με AD. Η ύπαρξη κήπου στο σπίτι συσχετίστηκε με υψηλότερη πιθανότητα AD και η διατροφή χωρίς ιατρική καθοδήγηση σε βρέφη με AD συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο τροφικών αλλεργιών.
Συμπεράσματα
Η ενθάρρυνση της έγκαιρης εισαγωγής αλλεργιογόνων τροφίμων με ταυτόχρονη προώθηση της διατροφικής ποικιλομορφίας, πλούσιας σε φυτικά τρόφιμα, η διακοπή του καπνίσματος από τη μητέρα και η επαγγελματική διατροφική καθοδήγηση μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου AD και τροφικής αλλεργίας. Μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να ασχοληθούν με το ρόλο του πράσινου στην ανάπτυξη της AD και των τροφικών αλλεργιών.
Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.
Αναφορά: Βασιλοπούλου Ε, Ράλλης Δ, Milani GP, Agostoni C, Feketea G, Lithoxopoulou M, Stefanaki E, Ladomenou F, Douladiris N, Cronin C, et al. Ανατροφή βρεφών για την πρόληψη της ατοπικής δερματίτιδας και των τροφικών αλλεργιών: Μια διαχρονική μελέτη. ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ουσιες . 2024; 16(1):21. https://doi.org/10.3390/nu16010021