Του Χρυσόστομου Φουντούλη*
Α ρε μάνα, πώς τα κατάφερνες να μας στρώνεις στη δουλειά, πότε προλάβαινες, να ερινιάσεις τις συκιές, να μαζέψεις να ξεράνεις τα σύκα, να μαζέψεις καρύδια, αμύγδαλα, να τα σπάσεις και γέμιζες 5-6 γκαζοντενεκέδες με παστελαριές κάθε χρόνο, για τον χειμώνα, για το σχολείο, για προσφάι, για πολυτέλεια, για νοστιμιά διότι είχαμε δουλέψει για να γίνουν τα “καβούρια”.
Πώς να φτιάξετε νόστιμες καραβοσταμιώτικες παστελαριές
Μαζεύεις τα σύκα, εγώ προτιμώ τα λίγο αγουρωπά, όχι και πρήστακες* αλλά σίγουρα όχι χάσκες**, λίγα κάθε ημέρα, τα ανοίγεις στα τέσσερα, δυστυχώς απλωταριά με πλάκες ή καλαμωτή δεν έχουμε, αλλά τα έβαλα σε ταψιά, με κλαδάκια ρίγανης και σκεπασμένα με τούλια για να μην κάθονται οι μύγες, στον ήλιο.
Όταν ξεραθούν καλά, βράζεις βασιλικό και μερσινιά, μυρτιά, και καθώς βράζει το νερό, εγώ του βάζω και λίγο αλάτι, μια προσομοίωση, τότε που τα πλέναμε στη θάλασσα, τα βουτάς μέσα για δευτερόλεπτα, τα παραγεμίζεις με τα καρύδια αμύγδαλα σουσάμι.
Για ένα κιλό ξερά σύκα χρειάζεσαι 200 γραμμάριά καρύδια, 200 γραμμάρια αμύγδαλα χοντροκομμένα και 200 γραμμάρια σουσάμι, καβουρδισμένα, πλέον κανέλα.
Τα φουρνίζεις σε δυνατό φούρνο μέχρι να καραμελώσουν, μαζί με δαφνόφυλλα.
Τα αφήνεις να κρυώσουν και τα αποθηκεύεις σε κουτιά που σφραγίζουν καλά πιεσμένα με δαφνόφυλλά.
Ξέχασα να γράψω ότι για το φούρνισμα ταψιά – σινιά δεν είχαμε και χρησιμοποιούσαμε ένα μπιτόνι πετρελαίου κομμένο στη μέση.
*πρήστακες, είναι σύκα άγουρα με πολύ γάλα που όταν τα τρως πρήζονται τα χείλια σου.
**χάσκες, είναι σύκα που έχουν ανοίξει, που χάσκουν.
Ο Γεννάδιος στο φυτολογικό λεξικό αφιερώνει 17 σελίδες στη συκή.
*Ο Χρυσόστομος Φουντούλης, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ικαρία. Σπούδασε κτηνιατρική στη Θεσσαλονίκη και πήρε διδακτορικό δίπλωμα (PhD) από το Wye College του Πανεπιστήμιου του Λονδίνου. Εργάστηκε στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε κτηνοτροφικές μονάδες και σε εταιρείες κτηνιατρικών φαρμάκων και ζωοτροφών. Συνταξιούχος. Μετέφρασε στα Ελληνικά το βιβλίο του Lester Brown Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ. Οργανώνει ομιλίες και παρουσιάσεις με εκπαιδευτικό υλικό και ντοκιμαντέρ -σε συλλόγους, ομάδες πολιτών και σχολεία για θέματα που αναφέρονται στο βιβλίο και την εξέλιξη της υλοποίησης του Σχεδίου Β.
Πηγή: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2785475765008253&id=100006375701655