Πέμπτη, 17 Απριλίου, 2025
16.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πλαστικά δοχεία: Πόσο προστατευμένοι είμαστε από τη μακροχρόνια χρήση και τη θερμότητα;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠλαστικά δοχεία: Πόσο προστατευμένοι είμαστε από τη μακροχρόνια χρήση και τη θερμότητα;
spot_img

Τα πλαστικά δοχεία αποθήκευσης τροφίμων θεωρούνται ασφαλή, αλλά οι επιστήμονες προειδοποιούν για τη κακή χρήση τους.

Τα πλαστικά δοχεία αποθήκευσης τροφίμων έχουν κατακλύσει τα σπίτια μας, παρέχοντας πρακτικότητα και οικονομία. Η πλειονότητά τους κατασκευάζεται από πολυπροπυλένιο και πολυαιθυλένιο χαμηλής πυκνότητας, υλικά που θεωρούνται ασφαλή για τρόφιμα, σύμφωνα με την Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (FSA). Ωστόσο, αυξάνονται οι ανησυχίες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούνται σε υψηλές θερμοκρασίες ή για αποθήκευση όξινων και λιπαρών τροφίμων.

- Advertisement -

Ο ευρωπαϊκός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 10/2011 επιβάλλει αυστηρές δοκιμές για να διασφαλιστεί ότι τα πλαστικά δεν εκλύουν επικίνδυνες χημικές ουσίες στα τρόφιμα. Παρ’ όλα αυτά, οι επιστήμονες, όπως η Dr. Olwenn Martin από το University College του Λονδίνου, επισημαίνουν ότι τα πρότυπα αυτά ίσως υπολείπονται της επιστημονικής πραγματικότητας.

Μελέτες του Φόρουμ Συσκευασίας Τροφίμων (FPF) έχουν καταγράψει 3.601 χημικές ουσίες που εντοπίζονται σε πλαστικά δοχεία και ενδέχεται να μεταναστεύουν στα τρόφιμα. Αν και οι κατασκευαστές διαβεβαιώνουν ότι τα επίπεδα είναι χαμηλά και ασφαλή, ορισμένες από αυτές τις ουσίες, όπως οι φθαλικές ενώσεις και η BPA (δισφαινόλη Α), συνδέονται με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως παχυσαρκία, διαβήτης και ορμονικές διαταραχές.

Θερμότητα και αποικοδόμηση

Η θέρμανση πλαστικών δοχείων σε φούρνο μικροκυμάτων ή η χρήση τους στο πλυντήριο πιάτων αυξάνει τον κίνδυνο απελευθέρωσης χημικών ουσιών. Επιπλέον, τα όξινα και λιπαρά τρόφιμα επιταχύνουν τη διάλυση επικίνδυνων χημικών. Η Dr. Martin υπογραμμίζει ότι τα πλαστικά μπορεί να αποικοδομηθούν με την πάροδο του χρόνου, δημιουργώντας ένα τοξικό μείγμα επικίνδυνων ουσιών.

Η Lisa Zimmerman από το FPF προτείνει τη μετάβαση σε υλικά όπως το γυαλί και το ανοξείδωτο ατσάλι για την αποθήκευση τροφίμων. Αν και η αλλαγή αυτή ενέχει οικονομικές προκλήσεις για πολλές οικογένειες, τα οφέλη για την υγεία είναι σημαντικά.

Παρά τις ανησυχίες, ορισμένοι ειδικοί, όπως ο Chris Howick από τη Βρετανική Ομοσπονδία Πλαστικών, θεωρούν ότι τα δοχεία είναι ασφαλή εφόσον χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες και αντικαθίστανται όταν παρουσιάζουν φθορά. Ωστόσο, η συνεχής χρήση και η μη ορθή φροντίδα μπορεί να αυξήσουν τους κινδύνους, ιδίως όταν τα δοχεία εμφανίζουν ρωγμές ή έντονες οσμές.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επιβίωση των μελισσών χωρίς γύρη – Επιστημονική ανακάλυψη μετά από έρευνα 10 ετών

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα πηγή τροφής που έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τις αποικίες μελισσών επ' αόριστον χωρίς φυσική γύρη

ΕΕ: Τα καλλυντικά παραμένουν και το 2024 τα πιο επικίνδυνα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά – Έκθεση του RAPEX

Τα καλλυντικά βρίσκονται ξανά στην κορυφή της λίστας των πιο επικίνδυνων προϊόντων που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Αλλάζει το “παιχνίδι” στην ανίχνευση παθογόνων στα τρόφιμα – Νέα καινοτόμος τεχνολογία ανάλυσης

Η νέα μέθοδος μειώνει σημαντικά τον χρόνο ανίχνευσης παθογόνων σε λιγότερο από τέσσερις ώρες και κοστίζει μόλις 0,5$ ανά δείγμα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα