Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς η κατανάλωση κακάο μπορεί να βελτιώσει την όραση

ΑρχικήΟικιακάΠώς η κατανάλωση κακάο μπορεί να βελτιώσει την όραση
spot_img

cibum team

Η κατανάλωση μόλις 2,5 γραμμαρίων καθαρής φυσικής σκόνης κακάο χρησιμεύει στη βελτίωση της οπτικής οξύτητας σε υγιείς νεαρούς ενήλικες και σε συνθήκες φωτός της ημέρας, σύμφωνα με έρευνα του Universidad Complutense de Madrid (UCM) και του Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής (ICTAN) του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας της Ισπανίας (CSIC).

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Λειτουργικών Τροφίμων, ανέλυσε τις επιδράσεις δύο πολυφαινολών: τις φλαβανόλες κακάο και τις ανθοκυανίνες κόκκινου μούρου.

«Αν και αυτή ήταν η βασική υπόθεση, δεν είδαμε καμία επίδραση ούτε στην προσαρμογή στο σκοτάδι ούτε στην οπτική οξύτητα που μετρήθηκε σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού (μεσοπική όραση), είτε με κακάο είτε με μούρα», υποδεικνύει η María Cinta Puell Marín, ερευνήτρια στο Τμήμα Οπτομετρίας και Όρασης και διευθυντής της Ομάδας Εφαρμοσμένων Οραμάτων στο UCM.

Οι ερευνητές απέδωσαν τα θετικά αποτελέσματα στη φωτοπική οπτική οξύτητα στη βελτιωμένη προσοχή ή επεξεργασία οπτικών πληροφοριών χάρη στις φλαβανόλες και τη θεοβρωμίνη, μια ομάδα αλκαλοειδών που διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα και βρίσκονται στο κακάο, παρόμοια με την καφεΐνη στον καφέ.

Προκειμένου να διεξαχθεί η μελέτη, 37 εθελοντές έπιναν ένα ποτήρι γάλα με κακάο, μούρα ή απλώς γάλα σε τρεις ξεχωριστές επισκέψεις για να παρέχουν μια ενδιάμεση περίοδο πλύσης (χρόνος εξάλειψης των ιχνών κάθε τροφίμου). Τα επίπεδα πολυφαινολών στα ούρα τους μετρήθηκαν μετά από τρεις ώρες.

Για τη μέτρηση της οπτικής οξύτητας, γραφήματα με γράμματα τοποθετήθηκαν σε απόσταση τεσσάρων μέτρων από τα άτομα σε διαφορετικές συνθήκες φωτισμού, ένα ψηλό (φωτοπικό) και ένα χαμηλό (μεσοπικό).

Πριν από αυτές τις δοκιμές, πραγματοποιήθηκε μια σειρά ερωτηματολογίων και οφθαλμολογικών εξετάσεων για να καταδειχθεί η απουσία οποιουδήποτε διαιτητικού παράγοντα ή προηγούμενης παθολογίας που θα μπορούσε να προκαλέσει οποιοδήποτε σφάλμα στην ανάλυση των αποτελεσμάτων και των συμπερασμάτων που εξήχθησαν.

«Πρέπει να διεξάγουμε ορισμένες περαιτέρω μελέτες ως απόδειξη της ιδέας για να επιβεβαιώσουμε ότι το αποτέλεσμα είναι πραγματικό και ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στο σχεδιασμό προϊόντων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση της οπτικής οξύτητας και προσοχής σε καθορισμένους πληθυσμούς», εξηγεί η Sonia de Pascual- Τερέζα του ICTAN-CSIC.

Πηγή: labmanager.com

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο