cibum team
Η κατανάλωση μόλις 2,5 γραμμαρίων καθαρής φυσικής σκόνης κακάο χρησιμεύει στη βελτίωση της οπτικής οξύτητας σε υγιείς νεαρούς ενήλικες και σε συνθήκες φωτός της ημέρας, σύμφωνα με έρευνα του Universidad Complutense de Madrid (UCM) και του Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής (ICTAN) του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας της Ισπανίας (CSIC).
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Λειτουργικών Τροφίμων, ανέλυσε τις επιδράσεις δύο πολυφαινολών: τις φλαβανόλες κακάο και τις ανθοκυανίνες κόκκινου μούρου.
«Αν και αυτή ήταν η βασική υπόθεση, δεν είδαμε καμία επίδραση ούτε στην προσαρμογή στο σκοτάδι ούτε στην οπτική οξύτητα που μετρήθηκε σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού (μεσοπική όραση), είτε με κακάο είτε με μούρα», υποδεικνύει η María Cinta Puell Marín, ερευνήτρια στο Τμήμα Οπτομετρίας και Όρασης και διευθυντής της Ομάδας Εφαρμοσμένων Οραμάτων στο UCM.
Οι ερευνητές απέδωσαν τα θετικά αποτελέσματα στη φωτοπική οπτική οξύτητα στη βελτιωμένη προσοχή ή επεξεργασία οπτικών πληροφοριών χάρη στις φλαβανόλες και τη θεοβρωμίνη, μια ομάδα αλκαλοειδών που διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα και βρίσκονται στο κακάο, παρόμοια με την καφεΐνη στον καφέ.
Προκειμένου να διεξαχθεί η μελέτη, 37 εθελοντές έπιναν ένα ποτήρι γάλα με κακάο, μούρα ή απλώς γάλα σε τρεις ξεχωριστές επισκέψεις για να παρέχουν μια ενδιάμεση περίοδο πλύσης (χρόνος εξάλειψης των ιχνών κάθε τροφίμου). Τα επίπεδα πολυφαινολών στα ούρα τους μετρήθηκαν μετά από τρεις ώρες.
Για τη μέτρηση της οπτικής οξύτητας, γραφήματα με γράμματα τοποθετήθηκαν σε απόσταση τεσσάρων μέτρων από τα άτομα σε διαφορετικές συνθήκες φωτισμού, ένα ψηλό (φωτοπικό) και ένα χαμηλό (μεσοπικό).
Πριν από αυτές τις δοκιμές, πραγματοποιήθηκε μια σειρά ερωτηματολογίων και οφθαλμολογικών εξετάσεων για να καταδειχθεί η απουσία οποιουδήποτε διαιτητικού παράγοντα ή προηγούμενης παθολογίας που θα μπορούσε να προκαλέσει οποιοδήποτε σφάλμα στην ανάλυση των αποτελεσμάτων και των συμπερασμάτων που εξήχθησαν.
«Πρέπει να διεξάγουμε ορισμένες περαιτέρω μελέτες ως απόδειξη της ιδέας για να επιβεβαιώσουμε ότι το αποτέλεσμα είναι πραγματικό και ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στο σχεδιασμό προϊόντων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση της οπτικής οξύτητας και προσοχής σε καθορισμένους πληθυσμούς», εξηγεί η Sonia de Pascual- Τερέζα του ICTAN-CSIC.
Πηγή: labmanager.com