Μια απλή μέθοδος παρασκευής καφέ cold brew στο σπίτι, βήμα βήμα.
Πολλές αλυσίδες παραγωγής καφέ ή ακόμα και μικρά καταστήματα που σέβονται τον εαυτό τους διαθέτουν καφέ cold brew, το οποίο συνιστά με λίγα λόγια την κρύα παρασκευή καφέ.
Ωστόσο, εξαιτίας των ωρών που θέλει το ρόφημα να παρασκευαστεί, που είναι 12-24 ώρες, οι περισσότεροι φοβούνται να το φτιάξουν μόνοι τους και το αφήνουν αποκλειστικά στους επαγγελματίες.
Αλλά για την Emily Rosenberg, διευθύντρια υπηρεσιών εκπαίδευσης και κατάρτισης στο Cold Brew Mecca Stumptown Coffee Roasters στο Πόρτλαντ, είναι πολύ απλούστερο, γράφει ο ιστότοπος Saveur. Θεωρεί πως το μυστικό είναι απλά να “ξεχάσει” κανείς το ρόφημα για σε θερμοκρασία δωματίου και να παράξει έναν καφέ φρουτώδη και γλυκόπιοτο.
Η τεχνική είναι απλή: Αφήστε τα κατακάθια του καφέ σε νερό σε θερμοκρασία δωματίου για 12-24 ώρες, στραγγίστε τα στερεά, στη συνέχεια αραιώστε το υγρό με λίγο νερό και περιχύστε με πάγο. Αλλά επειδή ακούγεται πιο εύκολο στη θεωρία από ότι στην πράξη, ας το δούμε πιο αναλυτικά.
Θα χρειαστείτε:
- Ένα μεγάλο βάζο ή στάμνα
- Σουρωτήρι με λεπτή, συρμάτινη πλέξη ή κόσκινο
- Φίλτρα καφέ
- Μια ψηφιακή ζυγαριά τροφίμων
- Κύπελλο – Μεζούρα
Αλέστε τον καφέ σας
Αλέστε 170 γρ. από τον αγαπημένο σας καφέ. Για το cold brew, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό τι ποικιλία αλεσμένου καφέ σας αρέσει (ελαφρώς καβουρδισμένο, μέτρια καβουρδισμένο κ.λπ.). Αν έχετε μύλο καφέ, χρησιμοποιήστε τον για να αλέσετε εσείς τους κόκκους σας, ούτως ώστε να φτάσουν την υφή της χοντρής άμμου.
Ανακατέψτε τον καφέ με νερό
Σε ένα γυάλινο ή πλαστικό δοχείο, ακόμα και μια μεγάλη γαλλική πρέσα, ρίξτε 850ml (3½ φλιτζάνια) νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια προσθέστε τον αλεσμένο καφέ και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Καλύψτε καλά με καπάκι ή πλαστική μεμβράνη. Είναι καλύτερο σε αυτή τη φάση να χρησιμοποιήσετε νερό με όσο το δυνατόν λιγότερο μεταλλική γεύση, οπότε εάν το νερό της βρύσης σας έχει πολλά άλατα, επιλέξτε εμφιαλωμένο.
Αφήστε το μείγμα να γίνει…ρόφημα!
Αφήστε το υγρό να παρασκευαστεί σε θερμοκρασία δωματίου για 12-24 ώρες. Οι 16 ώρες είναι μια καλή μέση λύση.
Σουρώστε το περιεχόμενο
Ρίξτε το υγρό στο κόσκινο ή το σουρωτήρι με το λεπτό πλέγμα με επένδυση από μια μεζούρα, η οποία αποδίδει περίπου 4 φλιτζάνια καφέ. Φροντίστε να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερο τα κατακάθια του καφέ.
Αραιώστε, σερβίρετε και απολαύστε!
Μεταφέρετε το στραγγισμένο υγρό σε μια κανάτα. Ανάλογα με το πόσο δυνατό καφέ έχετε φτιάξει, μπορείτε να το αραιώσετε ανάλογα τις προτιμήσεις σας. Μπορεί η αραίωση να ποικίλει, για παράδειγμα να είναι αναλογία νερού προς καφέ 1:1 ή έως και 4:1. Ρίξτε τον καφέ σε ένα ποτήρι με πάγο και προσθέστε γάλα ή κρέμα της επιλογής σας.