Τρεις εύκολοι τρόποι για να αφυδατώσετε οποιοδήποτε φρούτο και να το μετατρέψετε σε ξηρό διατηρώντας παράλληλα τη γεύση, την υφή και τα οφέλη του για την υγεία.
Τα αποξηραμένα φρούτα είναι ένα βολικό, υγιεινό σνακ, εύκολο στην αποθήκευση για μεγάλες περιόδους που διατηρεί τις συμπυκνωμένες γεύσεις και τα θρεπτικά συστατικά των φρέσκων φρούτων σε πιο ανθεκτική μορφή. Η αφυδάτωση φρέσκων φρούτων σε αποξηραμένα φρούτα είναι αρκετά απλή διαδικασία και μπορεί εύκολα να γίνει στο σπίτι με ελάχιστο εξοπλισμό.
Ακολουθούν τρεις εύκολοι τρόποι για να αφυδατώσετε οποιοδήποτε φρούτο και να το μετατρέψετε σε ξηρό διατηρώντας παράλληλα τη γεύση, την υφή και τα οφέλη του για την υγεία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Παγκόσμιος πανικός για το μολυσμένο τυρί – Σοβαρός κίνδυνος
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πατατάκια Lay’s: Σε υψηλότερη κατηγορία κινδύνου – Το προϊόν θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και θάνατο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νοθεία στο μέλι – Μεγάλης κλίμακας απάτη στην ΕΕ – 9 στα 10 βάζα τίγκα στο σιρόπι και τα πρόσθετα
Ξήρανση στον ήλιο
Η αποξήρανση στον ήλιο είναι μια από τις παλαιότερες και πιο βασικές μεθόδους αποξήρανσης φρούτων. Η διαδικασία βασικά περιλαμβάνει τη χρήση φυσικής θερμότητας από τον ήλιο για την εξάτμιση της υγρασίας από το εσωτερικό του φρούτου, αφήνοντας μεγάλη συγκέντρωση γεύσεων και θρεπτικών συστατικών. Αρχικά, επιλέξτε φρούτα που έχουν σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως μάνγκο, μήλα ή βερίκοκα. Κόψτε τα φρούτα σε πολύ λεπτά, ομοιόμορφα κομμάτια, που θα επιτάχυναν τη διαδικασία ξήρανσης.
Βάλτε τις φέτες σε μια αντικολλητική καθαρή επιφάνεια, κατά προτίμηση σε δίσκο ή διχτυωτή σχάρα, με χώρο μεταξύ τους για καλή κυκλοφορία του αέρα. Καλύψτε τα φρούτα με πανί ή δίχτυ για να κρατήσετε μακριά τα έντομα. Ο χρόνος που χρειάζεται ο καρπός για να στεγνώσει εντελώς κυμαίνεται από 2 έως 4 ημέρες, ανάλογα με τη θερμοκρασία και την υγρασία. Η αποξήρανση στον ήλιο γίνεται καλύτερα σε ζεστό, ξηρό και ηλιόλουστο κλίμα, έτσι ώστε τα φρούτα να μην είναι υγρά ή αλλοιωμένα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | LIDL Καλλιθέας: Ξένο σώμα “αγνώστου ταυτότητας” σε συσκευασμένη σάλτσα ντομάτας – Καταγγελία στο cibum
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι περιέχουν οι φρυγανιές και πόσο υγιεινές είναι
Στέγνωμα σε φούρνο
Το στέγνωμα στο φούρνο είναι ένας πιο αποτελεσματικός και ελεγχόμενος τρόπος αφυδάτωσης των φρούτων, ιδανικός για όσους ζουν σε υγρά κλίματα ή δεν έχουν σταθερή ηλιοφάνεια. Το κόλπο είναι να ρυθμίσετε τον φούρνο σας σε χαμηλή θερμοκρασία, συνήθως μεταξύ 55°C και 80°C. Η ιδέα είναι να μιμηθείτε τη διαδικασία ξήρανσης του ήλιου χωρίς τον κίνδυνο υπερθέρμανσης ή μαγειρέματος των φρούτων.
Στη συνέχεια κόψτε τα φρούτα σε ίσες μερίδες και αφαιρέστε τυχόν σπόρους ή κουκούτσια. Σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, απλώστε τα σε μονές στρώσεις, ώστε να μην ακουμπούν μεταξύ τους. Το τοποθετούμε στο φούρνο και αφήνουμε ελαφρώς μισάνοιχτη την πόρτα για να φύγει η υγρασία από μέσα. Ανάλογα με το φρούτο και την περιεκτικότητά του σε νερό, αυτό το βήμα μπορεί να διαρκέσει κάπου μεταξύ 4 και 10 ωρών για να στεγνώσει τελείως. Ελέγχετε τα φρούτα μία φορά την ώρα, περιστρέφοντας τις φέτες αν χρειάζεται για να στεγνώσουν ομοιόμορφα. Αυτή η διαδικασία λειτουργεί καλά σε μήλα, αχλάδια και μπανάνες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί δεν πρέπει να πίνουμε παγωμένο νερό
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ευρωπαϊκός συναγερμός για επικίνδυνη παιδική τροφή
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς θα καταλάβετε ότι το αβοκάντο σας έχει ωριμάσει
Στέγνωμα σε φούρνο μικροκυμάτων
Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να στεγνώσετε τα φρούτα όταν δεν έχετε χρόνο, αν και απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση για να αποφευχθεί το υπερβολικό στέγνωμα ή το κάψιμο. Αυτή η μέθοδος είναι καλύτερη για μικρές παρτίδες φρούτων. Ξεκινήστε κόβοντας τα φρούτα σε λεπτά κομμάτια, καθώς τα μικρότερα κομμάτια στεγνώνουν πιο γρήγορα.
Τοποθετήστε τις φέτες φρούτων σε ένα πιάτο κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων στρωμένο με χαρτί κουζίνας. Καλύψτε το με ένα κάλυμμα ή καπάκι κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων για να μην συσσωρεύεται υγρασία. Βάλτε το φούρνο μικροκυμάτων σας στη ρύθμιση απόψυξης ή χαμηλής ισχύος και ξεκινήστε το φούρνο μικροκυμάτων σε διαστήματα 1-2 λεπτών. Μετά από κάθε διάστημα, ελέγξτε το επίπεδο υγρασίας στα φρούτα και αναδιατάξτε τις φέτες. Κάνετε αυτό μέχρι τα φρούτα να είναι στεγνά και δερματώδη. Σημειώστε ότι αυτή η διαδικασία λειτουργεί καλύτερα με πιο μαλακά φρούτα όπως μήλα, φράουλες και ροδάκινα.