Μπορούν τα βρασμένα αυγά να συντηρηθούν στην κατάψυξη;
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως τα ωμά αυγά διαρκούν για πολύ περισσότερο από όσο νομίζουμε και είναι κατάλληλα προς κατανάλωση, καθώς ουσιαστικά, οι ημερομηνίες που αναγράφονται είναι απλώς δείκτες ποιότητας, όχι οδηγοί ασφαλείας. Οι συντηρητικές οδηγίες λένε ότι τα αυγά διατηρούν τη μέγιστη ποιότητά τους 3-5 εβδομάδες μετά την ημερομηνία πώλησής τους όταν διατηρούνται ωμά και αποθηκεύονται σε θερμοκρασία 4,4°C ή χαμηλότερα. Τι γίνεται όμως με τα βρασμένα αυγά;
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, μπορείτε να διατηρήσετε τα μαγειρεμένα αυγά στο ψυγείο για έως και 7 ημέρες αφότου έχουν μαγειρευτεί και δεν έχει σημασία αν τα αυγά είναι ήδη ξεφλουδισμένα ή ακόμα στο κέλυφός τους. Σε κάθε περίπτωση, θα διαρκέσουν για μια εβδομάδα. Ο καλύτερος τρόπος για να αποθηκεύσετε τα καθαρισμένα αυγά είναι σε μια πλαστική σακούλα με φερμουάρ ή αεροστεγές δοχείο. Τα μη καθαρισμένα, μαγειρεμένα αυγά μπορούν να αποθηκευτούν, ακάλυπτα, σε ένα μπολ ή σε αεροστεγές δοχείο, εντός δύο ωρών μετά το μαγείρεμα ώστε να μην αναπτύξουν επικίνδυνες θερμοκρασίες.
Ωστόσο, ο κανόνας των επτά ημερών δεν ισχύει για τα πασχαλινά αυγά αν τα αυγά είναι έξω για περισσότερες από δύο ώρες, ή λιγότερο εάν είναι μια ζεστή μέρα. Δεν πρέπει ποτέ να τρώτε μαγειρεμένα αυγά που έχουν μείνει έξω από το ψυγείο για περισσότερο από δύο ώρες ή μία ώρα εάν η θερμοκρασία είναι 32°C ή υψηλότερη.
Όσον αφορά την κατάψυξη, με ή χωρίς το κέλυφος, είναι κάτι που δεν συνίσταται από το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA), καθώς τα κατεψυγμένα, ξεφλουδισμένα αυγά θα γίνουν υδαρά και το λευκό μέρος θα γίνει σκληρό.
Σε γενικές γραμμές, ο FDA συνιστά την κατανάλωση βρασμένων αυγών εντός μιας εβδομάδας. Δεδομένου ότι τα χαλασμένα βραστά αυγά μπορεί να σας κάνουν να αρρωστήσετε, είναι καλύτερο για να παραμείνετε υγιείς να πετάξετε τυχόν υπολείμματα βρασμένων αυγών που έχουν μείνει στο ψυγείο για περισσότερο από μία εβδομάδα.