Η εμπειρία ενός σωστού φλυτζανιού τσάι ή στιγμιαίου καφέ δεν θέλει κόπο… θέλει τρόπο.
Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι στον πλανήτη αγαπούν τον καφέ και τα τσάι. Και η πλειονότητα των νοικοκυριών έχουν πλέον βραστήρα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο 117-200 εκατομμύρια βραστήρες. Η γεύση του τσαγιού επηρεάζεται από παράγοντες όπως η ποιότητα του, ο χρόνος παρασκευής και η θερμοκρασία του νερού αλλά και η επίδραση του βραστήρα δεν είναι αμελητέα. Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι ο βραστήρας μπορεί να επηρεάσει τη γεύση και στο τσάι και στον καφέ. Σύμφωνα με μελέτες η γεύση εξαρτάται από το υλικό που είναι κατασκευασμένος από το κάθε πότε τον καθαρίζετε, από την θερμοκρασία στην οποία είναι ρυθμισμένος ακόμα και από την ταχύτητα που βράζει το νερό. Γενικά όμως ο βραστήρας έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στο τσάι παρά στον στιγμιαίο καφέ, τύπου νεσκαφέ.
Οι βραστήρες είναι κατασκευασμένοι από διάφορα υλικά, καθένα από τα οποία μπορεί να δώσει διαφορετική γεύση στο νερό. Ο ανοξείδωτος χάλυβας δίνει ουδέτερη γεύση σύμφωνα με κάποιους ενώ άλλοι λένε ότι δίνει μία μεταλλική αίσθηση. Από την άλλη το γυαλί δίνει σίγουρα ουδέτερη γεύση και ο καλύτερος γυάλινος βραστήρας είναι από βοριοπυριτικό γυαλί σύμφωνα με το Teabloom. Αυτό το υλικό χρησιμοποιείται ευρέως στην επιστημονική κοινότητα και έχει εισαχθεί στον κόσμο του τσαγιού ως μια καθαρή και χωρίς χημικά εναλλακτική λύση στα μεταλλικά και πορσελάνινα σκεύη τσαγιού καθώς δεν διοχετεύει επιβλαβείς χημικές ουσίες στο νερό.
Όσον αφορά τους πλαστικούς βραστήρες, μία μελέτη έδειξε ότι έως και 30 εκατομμύρια πλαστικά σωματίδια απελευθερώνονται ανά λίτρο νερού κατά τη διαδικασία βρασμού, αποδεικνύοντας ότι οι πλαστικοί βραστήρες είναι μια δυνητικά σημαντική πηγή έκθεσης σε μικροαπλαστικά.
Εκτός από το υλικό του βραστήρα η γεύση του τσαγιού μπορεί να αλλάξει και εάν η συσκευή δεν καθαρίζεται σε τακτική βάση. Εάν δεν υπάρχει συνέπεια στον καθαρισμό μπορεί να συσσωρευτούν άλατα και άλλα υλικά επηρεάζοντας τη γεύση του νερού που βράζει και κατ΄επέκταση και τη γεύση του ροφήματος.
Και η μέθοδος βρασμού μπορεί να έχει επίδραση στη γεύση. Ένας καλός ηλεκτρικός βραστήρας μπορεί να βελτιώσει την εμπειρία παρασκευής με πολλούς τρόπους. Γενικά υπάρχει η πεποίθηση ότι όταν το νερό βράζει πιο αργά και πιο ομοιόμορφα δίνει καλύτερο αποτέλεσμα. Όσον αφορά στη θερμοκρασία του νερού το πράσινο τσάι απαιτεί χαμηλότερη θερμοκρασία νερού ενώ το μαύρο υψηλότερη. Συνεπώς εξαρτάται από το ρόφημα. Για αυτό το λόγο υπάρχουν ηλεκτρικοί βραστήρες που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την παρασκευή τσαγιού.
Όσον αφορά στην επίδραση του βραστήρα στην συνολική εμπειρία του στιγμιαίου καφέ δεν είναι τόσο μεγάλη όσο στο τσάι. Ωστόσο η γεύση του καφέ μπορεί να επηρεαστεί για τους ίδιους λόγους όπως συσσώρευση αλάτων και ακαθαρσίες.