Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόσο υγιεινά είναι τα αποξηραμένα φρούτα;

ΑρχικήΟικιακάΠόσο υγιεινά είναι τα αποξηραμένα φρούτα;
spot_img

Γιατί πρέπει να προτιμάμε πάντα τα φρέσκα φρούτα;

Τα αποξηραμένα φρούτα συστείνονται συνήθως ως ένα υγιεινό σνακ μεταξύ των γευμάτων. Ωστόσο, αυτό ισχύει μόνο όταν δεν το παρακάνουμε διότι η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη κάνει πολλά από αυτά τα αποξηραμένα φρούτα να μην διαφέρουν και πολύ από τα συμβατικά γλυκά. Άλλωστε, ακόμη και η δελεαστική γεύση των αποξηραμένων φρούτων υποδηλώνει ότι περιέχουν πολλή ζάχαρη.

Είναι τα αποξηραμένα φρούτα υγιεινά, τελικά;

Η απάντηση είναι εύκολη: τα αποξηραμένα φρούτα είναι ένα καλό σνακ όταν καταναλώνονται με μέτροΑλλά τα φρέσκα φρούτα είναι βασικά πιο υγιεινά.

Ο λόγος: Κατά την αποξήρανση των φρούτων, χάνεται νερό, ενώ τα περισσότερα από τα άλλα θρεπτικά συστατικά διατηρούνται. Ακριβώς όπως τα φρέσκα φρούτα, τα αποξηραμένα φρούτα εξακολουθούν να περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, γι’ αυτό μπορούν να συμπληρώσουν μια ισορροπημένη διατροφή. Μόνο ορισμένες ευαίσθητες στη θερμότητα βιταμίνες δεν επιβιώνουν στη διαδικασία ξήρανσης.

Και τα φρέσκα φρούτα περιέχουν τόση ζάχαρη όση τα αποξηραμένα αντίστοιχά τους, αλλά περιέχουν
πολύ περισσότερο νερό. Αυτό μας βοηθά να αισθανόμαστε πιο χορτάτοι πιο γρήγορα, επομένως τρώμε λιγότερο από αυτό (και επομένως απορροφούμε λιγότερη ζάχαρη).

Η ζάχαρη που κάνει τη ζημιά

Μια δεύτερη χρήσιμη εκτίμηση για το πόσο υγιεινά είναι τα αποξηραμένα φρούτα μπορεί να ληφθεί με τον υπολογισμό του Nutri-Score των αποξηραμένων φρούτων όπως αυτά προσφέρονται στα καταστήματα. Το Nutri-Score, ένας σηματοδότης τροφίμων πέντε επιπέδων, βοηθά να αξιολογηθεί εάν οι θρεπτικές αξίες ενός συγκεκριμένου τροφίμου συμβάλλουν σε μια υγιεινή διατροφή (ή όχι).

Όταν πρόκειται για αποξηραμένα φρούτα, είναι αξιοσημείωτο: περίπου τα δύο τρίτα λαμβάνουν τον μέσο όρο Nutri-Score C , μερικοί επιτυγχάνουν βαθμό Β, μερικά πέφτουν στο D. Οι λόγοι για τη μέτρια απόδοση είναι πάντα οι ίδιοι: Τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν διάφορα θρεπτικά συστατικά που βαθμολογούνται θετικά – αλλά περιέχει και πολλή ζάχαρη, η οποία οδηγεί σε υποτίμηση.

Αν υπολογίζατε το Nutri-Score των φρέσκων φρούτων, σχεδόν κάθε κομμάτι φρέσκου φρούτου θα λάβει την υψηλότερη βαθμολογία A.

Παρεμπιπτόντως, αν τα αποξηραμένα φρούτα έρχονται με επικάλυψη σοκολάτας, ζαχαρωμένα ή γλασέ, σίγουρα δεν είναι πιο υγιεινά από οποιοδήποτε άλλο γλυκό.

Δείτε επίσης: Ποιες χαρτοπετσέτες περιέχουν καρκινογόνες και τοξικές ουσίες – Ευρήματα μελετών

Συμβουλές μας για τα αποξηραμένα φρούτα:

  • Αγοράζετε πάντα αποξηραμένα φρούτα χωρίς προσθήκη ζάχαρης – είναι από μόνα τους αρκετά γλυκά.
  • Οι ασθματικοί και οι πάσχοντες από αλλεργίες πρέπει να αποφεύγουν τα θειωμένα αποξηραμένα φρούτα.
  • Εάν αγοράζετε ξηρούς καρπούς και σταφίδες ξεχωριστά, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας μείγμα με λιγότερες σταφίδες και έτσι να μειώσετε την (συχνά υψηλή) περιεκτικότητα σε ζάχαρη του δημοφιλούς σνακ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο