Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
16.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πότε πρέπει να αντικατασταθεί ένα τηγάνι;

ΑρχικήΟικιακάΠότε πρέπει να αντικατασταθεί ένα τηγάνι;
spot_img

   Συμβουλές για να διαρκέσει περισσότερο.

Είναι γνωστό πως τα περισσότερα αντικολλητικό τηγανιά διαθέτουν μια επικάλυψη που ονομάζεται τεφλόν και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να καθαρίζεται με τη σκληρή επιφάνεια από το σφουγγάρι γιατί μπορεί να το φθείρει. Όπως και να έχει, ένα αντικολλητικό τηγάνι δεν διαρκεί για πάντα, και περίπου μέσα στην πενταετία θα πρέπει να αντικαθίσταται. Φυσικά τα σημάδια φθοράς του τεφλόν, μπορεί να γίνουν αισθητά πολύ νωρίτερα, αναλόγως τη χρήση, και έτσι το τηγάνι να χρήζει άμεσης αντικατάστασης. Για να αποφασίσετε εάν και πότε πρέπει να πετάξετε το παλιό σας τηγάνι και να αγοράσετε καινούργιο, πρέπει να λάβετε υπόψη τα παρακάτω σημάδια.

1. Παραμόρφωση

   Η στρέβλωση της επιφάνειας του τηγανιού δεν είναι απαραίτητα επικίνδυνη, αλλά μπορεί έχει επίπτωση στην ποιότητα του φαγητού. Όταν ένα τηγάνι έχει στραβώσει, το φαγητό δεν θα ψηθεί ομοιόμορφα καθώς δεν θερμαίνεται ομοιόμορφα σε όλα τα σημεία. Συνεπώς σε άλλο σημείο το φαγητό μπορεί να είναι παραψημένο και σε άλλο σημείο άψητο, μία κατάσταση που δεν επηρεάζει μόνο την γεύση και την ποιότητα, αλλά και την ασφάλεια τροφίμων.

2. Αποχρωματισμός ή καμένη επιφάνεια

    Ο αποχρωματισμός στο τηγάνι προκαλείται από τη συσσώρευση τροφής ως αποτέλεσμα της μακροχρόνιας χρήσης. Ο ελαφρύς αποχρωματισμός δεν είναι κάτι το ανησυχητικό, αλλά όταν εμφανιστούν σκουρόχρωμα σημάδια, μπορεί να σημαίνει ότι η αντικολλητική επίστρωση έχει καταστραφεί. Και εδώ διακυβεύεται η ποιότητα το φαγητού αλλά και η ασφάλεια.

3. Γρατζουνιές

   Τα σημάδια από γρατζουνιές, δείχνουν ότι η αντικολλητική επιφάνεια του τεφλόν έχει υποστεί βλάβη και τα χημικά του τεφλόν μπορεί να μεταναστεύσουν στο φαγητό σας. Ο όρος μετανάστευση αναφέρεται στη μαζική μεταφορά χημικών ουσιών από συσκευασίες και άλλα είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA), στα τρόφιμα. Οι ουσίες αυτές συσσωρεύονται στον οργανισμό προκαλώντας τις περισσότερες φορές αρρώστιες και μεταλλάξεις. Για να είστε ασφαλείς, όταν ένα τηγάνι είναι σε αυτήν τη κατάσταση θα πρέπει να αποσυρθεί.

4. Καμένο λίπος

    Κάποιες φορές όσο και αν προσπαθείτε να απομακρύνετε μία μεμβράνη ή ένα λιπαρό σημάδι στο κάτω μέρο του τηγανιούδεν τα καταφέρνετε. Μία καλή λύση, αφού έχετε εξαντλήσει όλες τις υπόλοιπες με σαπούνι πιάτων, ξύδι, αλάτι και καθαριστικό φούρνου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μαγειρική σόδα. Εάν πάλι δεν τα καταφέρετε τότε είναι καλύτερα να το πετάξετε.

Πως να διαρκέσει περισσότερο το τηγάνι σας.

    Για να κάνετε τα μαγειρικά σας σκεύη να διαρκέσουν περισσότερο, πρώτα απ ‘όλα, θέλετε να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες καθαρισμού που συνιστά ο κατασκευαστής. Καλό θα είναι επίσης να τα πλένετε στο χέρι και όχι στο πλυντήριο πιάτων καθώς η υψηλή θερμότητα από το πλυντήριο πιάτων μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω ζημιά. Όπως προαναφέρθηκε δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε σύρμα το στο σκληρό μέρος από το σφουγγάρι κουζίνες όταν το πλένετε και επιπλέον, όταν τα αποθηκεύεται ίσως να χρειάζεται να τοποθετείτε ανάμεσα τους χαρτί κουζίνας για να αποφύγετε τις γρατσουνιές.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα