Σιμποφοβία ή αλλιώς τροφοφοβία είναι ο φόβος για το φαγητό και διάφορες πτυχές του. Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτήν την ψυχική διαταραχή.
Για τους περισσότερους, το φαγητό σημαίνει ανάγκη για επιβίωση και απόλαυση. Αλλά για κάποιους άλλους, μπορεί να είναι αντικείμενο εφιαλτών και τρόμου. Αυτό ακριβώς το φαινόμενο, δηλαδή ο φόβος για το φαγητό, ονομάζεται σιμποφοβία.
Όπως παραθέτει και σχετικό δημοσίευμα του ιστοτόπου Healthline, τα άτομα με σιμποφοβία ή αλλιώς τροφοφοβία, συχνά αποφεύγουν τα τρόφιμα και τα ποτά επειδή φοβούνται το ίδιο το φαγητό. Ο φόβος μπορεί να είναι συγκεκριμένος για ένα είδος τροφής, όπως τα ευπαθή τρόφιμα, ή μπορεί να περιλαμβάνει πολλά τρόφιμα.
Δεν είναι απίθανο η σιμποφοβία να προκύπτει και από κάποια άλλη διαταραχή του πάσχοντα. Για παράδειγμα, τα άτομα με διατροφικές διαταραχές, όπως η ανορεξία μπορεί να αποφεύγουν το φαγητό, επειδή ανησυχούν για την επίδραση που μπορεί να έχει στο σώμα τους π.χ αύξηση βάρους. Ωστόσο, αν και είναι πιθανόν η μία ψυχική διαταραχή να προκαλέσει ανάπτυξη της άλλης, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πρόκειται για δύο ξεχωριστές καταστάσεις.
Ποια είναι τα συμπτώματα της σιμποφοβίας;
Όπως κάθε ψυχική διαταραχή, μπορεί να παρουσιάσει τόσο συμπτώματα που αφορούν στον ψυχισμό του, όπως πανικό, δυσκολία στην ομιλία ταχυπαλμία και τρέμουλο, όσο και εντελώς σωματοποιημένα συμπτώματα του φόβου, δηλαδή αυξημένη αρτηριακή πίεση, στομαχικές διαταραχές, ζαλάδα, ναυτία ή εμετό.
Τα άτομα με τροφοφοβία μπορεί να έχουν φόβο για όλα σχεδόν τα τρόφιμα και τα ποτά ή ο φόβος τους μπορεί να είναι πιο συγκεκριμένος. Ορισμένες κατηγορίες τροφών που δημιουργούν φοβία στους πάσχοντες είναι τα χαλασμένα τρόφιμα ή αυτά που είναι εύκολο να χαλάσουν (π.χ. μαγιονέζα), τα αρκετά μαγειρεμένα ή τα ανεπαρκώς μαγειρεμένα φαγητά, τα αποφάγια (φόβος για ασθένειες από υπολείμματα), το έτοιμο φαγητό (φόβος για την έλλειψη γνώσης σχετικά με την προετοιμασία του). Δεν είναι καθόλου απίθανο η σιμποφοβία να δημιουργεί και φοβικότητα απέναντι στις ημερομηνίες λήξης.
Επιπλοκές σιμποφοβίας
Φυσικά, η σιμποφοβία μπορεί να θεραπευτεί με τη βοήθεια κάποιου ειδικού ψυχολόγου ή\και ψυχιάτρου. Αλλά, όπως και κάθε άλλη ψυχική διαταραχή, μπορεί να επηρεάσει σε μείζονα βαθμό τη ζωή του πάσχοντα, τόσο καθημερινά όσο και στις κοινωνικές του σχέσεις.
Οι επιπλοκές των τροφοφοβιών χωρίς θεραπεία περιλαμβάνουν, αρχικά την ανάπτυξη εμμονικών τελετουργιών και ρουτινών για τη μείωση του άγχους, όταν βρίσκονται γύρω σε τρόφιμα. Επιπλέον, οι σιμποφοβικοί μπορεί να υποσιτίζονται, εάν μειώνουν την τροφή τους λόγω της φοβίας τους. Τέλος, είναι δύσκολο για τα άτομα με τροφοφοβία να το κρύψουν από φίλους, οικογένεια και συναδέλφους. Μπορεί να οδηγήσει σε άβολες ερωτήσεις και τα άτομα με σιμποφοβία μπορεί να αποφύγουν τις κοινωνικές δεσμεύσεις, για να αποτρέψουν αυτές τις αλληλεπιδράσεις.