Πέμπτη, 27 Μαρτίου, 2025
16.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αγιασώτικο Καϊνάρι: Το θαυματοτουργό κόκκινο ρόφημα

ΑρχικήΟικιακάΣυνταγέςΑγιασώτικο Καϊνάρι: Το θαυματοτουργό κόκκινο ρόφημα
spot_img

Η Αγιάσος της Λέσβου, με τα λιθόστρωτα δρομάκια και το καστανοδάσος, που χαρακτηρίζεται από τους καλόκαρδους ανθρώπους και τις λαϊκές παραδόσεις, έχει τα δικά της χρώματα αλλά και το δικό της λεξιλόγιο…. Στο Αγιασιώτικο λεξικό -μην απορείτε… υπάρχει- βρήκαμε τη λέξη καϊνάρι, παραδοσιακό ποτό της Αγιάσου, ένα ζεστό ρόφημα που το απολαμβάνουν καθημερινά οι ντόπιοι και το συστήνουν στους τουρίστες για να ξεκουραστούν, να ζεσταθούν το χειμώνα και να απολαύσουν πιο καλά τα χρώματα του τόπου τους όπως λένε. Πίνοντας το καϊνάρι βυθίζεσαι σε μια εξωτική, έντονη γεύση από κανέλα, μπαχάρι, τζίντζερ, τσάι του βουνού, φασκόμηλο, γαρίφαλο και φλούδες πορτοκαλιού.

Το φτιάχνουν όπως το χαμομήλι, βράζοντας νερό και ρίχνοντας μέσα μια κουταλιά από το μείγμα. Με μια κουταλιά μέλι η γεύση του απογειώνεται. Ουσιαστικά είναι τσάι με βαθυκόκκινο χρώμα, που φτιάχνεται με πολλά διαφορετικά μπαχαρικά, βότανα και υπόσχεται τόνωση, ευεξία και ανθεκτικότητα στα κρυολογήματα. Το Καϋνάρ όπως διαβάζουμε στο lesvoskitchen.gr είναι ένα ρόφημα αρκετά κοινό στην Νότια Τουρκία και στα Άδανα. Στα Τούρκικα kaynar σημαίνει «βραστός» ή «πράγμα που βράζει, που κοχλάζει».

- Advertisement -

Αν και κυκλοφορούν διάφορες παραλλαγές, όπου προστίθενται ή αφαιρούνται μπαχαρικά, για Αγιασιώτικο καϊνάρι ακολουθεί μία τυπική παραδοσιακή συνταγή

Συστατικά : πόσιμο νερό

ξυλάκια Kανέλλας

λίγο μπαχάρι

γαρίφαλο,

φλούδες πορτοκαλιού

τσάι του βουνού,

φασκόμηλο,

πιπερόριζα,

γκαλανγκάλ (μια ρίζα ίδια με το τζίντερ)..κ

ότι άλλο μπαχαρικό θεωρείτε ότι του ταιριάζει!!

Τα βράζουμε με νερό και  ζάχαρη (την προσθέτουμε στο τέλος του βρασμού) αργά για αρκετή ώρα. (γύρω στα 15 λεπτά).Το Καινάρι θέλει να σταθεί λίγο πρίν σερβιριστεί με τριμμένο καρύδι.

Πηγή: lesvoskitchen.gr

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποιο είναι το τυρί που έχει μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό της γρίπης των πτηνών

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης του Πανεπιστημίου Cornell

Γάλα σόγιας: Επίσημη προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο – Σύσταση να μην χρησιμοποιούνται προϊόντα σόγιας σε εστιατόρια!

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας συνιστούν την αποφυγή προϊόντων σόγιας από τη μαζική εστίαση
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα