Η Ευτυχία Αυγουλή μοιράζεται την δημοφιλή και εύκολη συνταγή για φανουρόπιτα χωρίς μαγιά.
Της αποδίδεται η ικανότητα να φανερώνει τα «χαμένα» ή ότι ψάχνει ο καθένας και παραδοσιακά φτιάχνεται σήμερα 27 Αυγούστου, στη γιορτή του Αγίου Φανουρίου, αλλά και οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο χρόνο. Ο λόγος για την φανουρόπιτα, που η μοναδική προϋπόθεση στη συνταγή ο αριθμός των υλικών της να είναι μονός. Η φανουρόπιτα μπορεί να συνδέεται με τον Άγιο Φανούριο, ωστόσο σύμφωνα με την παράδοση, μοιράζεται για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες της μητέρας του. Η μητέρα του Άγιου Φανούριου ήταν σκληρή, δεν βοηθούσε τους άλλους και γι’ αυτό όταν πέθανε πήγε στην κόλαση. Ο Άγιος Φανούριος με τον Αρχάγγελο Μιχαήλ προσπάθησαν να τη σώσουν, ωστόσο ο κακός χαρακτήρας της στάθηκε και πάλι εμπόδιο και τότε ο Άγιος Φανούριος παρακάλεσε να μη φτιάχνουν τίποτα γι’ αυτόν αλλά μόνο για τη συγχώρεση της ψυχής της μητέρας του.
Τα υλικά της φανουρόπιτας πρέπει να είναι 7, 9 ή και περισσότερα, αλλά ο αριθμός τους πρέπει να είναι πάντα μονός. Οι αριθμοί 7 και 9 συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες δημιουργίας, αλλά και τα τάγματα τον αγγέλων. Τα βασικά υλικά λάδι, αλεύρι, ζάχαρη, σόδα, νερό, μπέικιν ή μαγιά και χυμός πορτοκαλιού καλύπτουν τα επτά και μετά μπορούν να προστεθούν και άλλα δύο για να νοστιμίσει ακόμα περισσότερο.
Η δεινή μαγείρισσα Ευτυχία Αυγουλή για τη γιορτής του Αγίου Φανουρίου μοιράστηκε μέσω του Cibum μία πολύ νόστιμη και δημοφιλή συνταγή για φανουρόπιτα χωρίς μαγιά, η οποία για πολλούς δεν είναι εύκολη στον χειρισμό της.
ΥΛΙΚΑ
1 και ½ ποτήρι αραβοσιτέλαιο
1 και ½ ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
1 και ½ ποτήρι νερό
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. μπέικιν μπάουντερ
2 κ.γ. σόδα
2 ποτήρια ζάχαρη
1 κ.γ κανέλα
1 κ.γ. κοφτή γαρύφαλλο
Στο τέλος προσθέτετε 200 gr καρύδια και 100 gr σταφίδες
Ανακατεύετε πρώτα τα υγρά υλικά, μετά προσθέτετε τα στερεά και στο τέλος το αλεύρι στο οποίο θα έχετε ήδη προσθέσει το μπέικιν και τη σόδα. Μεταφέρετε το μείγμα σε λαδωμένο ταψί και ψήνετε στους 180 βαθμούς. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!