Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
29.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το φαινόμενο της αλατισμένης καραμέλας – Συνταγή για αλμυρά σοκολατάκια

ΑρχικήΟικιακάΣυνταγέςΤο φαινόμενο της αλατισμένης καραμέλας - Συνταγή για αλμυρά σοκολατάκια
spot_img

Μια συνταγή “ηδονικής απόλαυσης”.

    Εδώ και χρόνια λιανοπωλητές έχουν εισέλθει στο χώρο της “αλατισμένης καραμέλας” και δημιουργούν όλο και περισσότερα προϊόντα και πιάτα, καθώς ο εκρηκτικός συνδυασμός αλμυρού με γλυκού προκαλεί στον καταναλωτή μια εντυπωσιακή αίσθηση. Είναι ένα φαινόμενο που οι επιστήμονες αποκαλούν «Ηδονική Κλιμάκωση», μια κατάσταση κατά την οποία όσο συνεχίζουμε να καταναλώνουμε ένα φαγητό, αυτό έχει καλύτερη γεύση. Άλλωστε το αλάτι δεν προστίθεται στην καραμέλα για να την κάνει πιο αλμυρή, αλλά παραδόξως για να τονίσει πιο πολύ τη γεύση. Επίσης, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ηδονική κλιμάκωση μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση και να επηρεάσει την επιλογή τροφίμων.

   Αυτός μάλλον είναι και ο λόγος που υπάρχουν δεκάδες προϊόντα στο εμπόριο με γεύση αλατισμένης καραμέλας, από μπάρες δημητριακών, γεύσεις καφέ, τσάι, παγωτά, σιρόπια, ενεργειακά ποτά, μπισκότα, σοκολάτες αλλά και αρωματικά χώρου όπως κεριά και diffusers. Βέβαια εκτός από ορισμένα πιάτα στα εστιατόρια, υπάρχει και μια πληθώρα συνταγών στο διαδίκτυο με αλατισμένη καραμέλα.

   Το BBC, προτείνει σοκολατάκια με αλατισμένη καραμέλα σε σχήμα καρδιάς. Θα χρειαστείτε ένα καλούπι σε σχήμα καρδιάς και ένα θερμόμετρο μαγειρέματος για να φτιάξετε αυτές τις σοκολάτες.

Συστατικά

  • 200gr ζάχαρη άχνη
  • 100gr κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
  • μεγάλη πρέζα θαλασσινό αλάτι
  • 120 gr ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κύβους
  • 500gr καλής ποιότητας μαύρη σοκολάτα, σπασμένη σε κομμάτια

Μέθοδος

    Για να φτιάξετε την αλατισμένη καραμέλα, βάλτε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ρίξτε τη ζάχαρη και με μια μαρίζ ή σπάτουλα ανθεκτική στη φωτιά, ανακατέψτε την καραμέλα μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί, κεχριμπαρένιο χρώμα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε προσεκτικά την κρέμα γάλακτος, ένα τρίτο κάθε φορά, ανακατεύοντας με κάθε προσθήκη για να ενωθεί. Προσθέστε το αλάτι και στη συνέχεια χτυπήστε το βούτυρο λίγο-λίγο. Μόλις ενωθούν όλα, χρησιμοποιήστε ένα μπλέντερ χειρός για να γαλακτωματοποιήσετε, στη συνέχεια αδειάστε σε ένα δοχείο ανθεκτικό στη θερμότητα και καλύψτε για να κρυώσει. Μόλις κρυώσει, το βάζετε σε μια σακούλα, έτοιμη να γεμίσετε τις σοκολάτες.

    Για να φτιάξετε τη μαλακή σοκολάτα, λιώστε τη σοκολάτα σε ένα μπολ με τη μέθοδο μπεν μαρί. Ρίξτε προσεκτικά τα τρία τέταρτα της σοκολάτας σε μια καθαρή κρύα επιφάνεια εργασίας (όχι ξύλινη), αφήνοντας το ένα τέταρτο στο μπολ και αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Προσθέστε ξανά τη κρύα σοκολάτα στο μπολ και ανακατέψτε καλά με τη σοκολάτα που έμεινε στο μπολ. Η σοκολάτα πρέπει τώρα να είναι μεταξύ 30–31 C. Με μια κουτάλα, ρίξτε λίγη από τη σοκολάτα στα φορμάκια σε σχήμα καρδιάς. Χτυπήστε το καλούπι για να φύγουν τυχόν φυσαλίδες αέρα. Τοποθετήστε ανάποδα σε ένα κομμάτι λαδόκολλα για περίπου 3-5 λεπτά ή μέχρι να δέσει. Ξύστε την περίσσεια σοκολάτας από τη φόρμα και βάλτε την αλατισμένη καραμέλα στις φόρμες σοκολάτας, φροντίζοντας να αφήσετε ένα κενό 1-2 mm στην κορυφή. Ρίξτε λίγη μαλακή σοκολάτα στη γεμισμένη φόρμα και, με ένα μαχαίρι παλετών, απλώστε τη σοκολάτα πάνω από τις αλατισμένες σοκολάτες καραμέλας. Ξύστε την περίσσεια σοκολάτας από τη φόρμα και αφήστε να δέσει για τουλάχιστον 1 ώρα μέχρι να αρχίσουν να ξεκολλάνε οι σοκολάτες γύρω από τις άκρες της φόρμας.

   Τα σοκολατάκια με αλατισμένη καραμέλα είναι έτοιμα!

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Φράουλες: Νέο καμπανάκι κινδύνου από την PAN Netherlands

PFAS και πολύ τοξικά φυτοφάρμακα στο 92% των ολλανδικών συμβατικών φραουλών.

Απάτη με τα εμφιαλωμένα νερά: Έκθεση της ΕΕ αποκαλύπτει την αιτία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση για τις αιτίες που επιτρέπουν να διατίθενται στην αγορά μη συμμορφούμενα και δυνητικά δόλια προϊόντα.

Ελλάδα: 4 στα 10 τυροκομεία στη Θεσσαλία και τα Γρεβενά δεν παστεριώνουν σωστά το γάλα! Τι αποκάλυψαν έλεγχοι του ΕΦΕΤ

\Σχεδόν τέσσερις στα δέκα εγκαταστάσεις μεταποίησης γάλακτος δεν παστεριώνουν σωστά το γάλα όπως διαπιστώθηκε μετά από ελέγχους του ΕΦΕΤ σε Γρεβενά και Θεσσαλία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα