Χαρακτηρίστηκαν ως «μη ασφαλείς» και δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις απαιτητικές δοκιμές
Η εποχή για τις πρωινές πορτοκαλάδες έφθασε, ώρα να ξεσκονίσουμε τους αποχυμωτές και να τους ξαναβάλουμε στον πάγκο της κουζίνας. Ας κάνουμε καλού κακού κι ένα τεστ να δούμε, δουλεύουν σωστά;
Πάντως, μια δοκιμή που έγινε από το ελβετικό περιοδικό καταναλωτών Saldo , σε συνεργασία με το γερμανικό εργαστήριο Applitest και το τηλεοπτικό πρόγραμμα «Kassensturz», αποκάλυψε ότι πολλοί αποχυμωτές εσπεριδοειδών έχουν σημαντικά ελαττώματα ως προς την αντοχή και το χειρισμό. Και δεν μιλάμε για οποιουσδήποτε αποχυμωτές.
Το τεστ αφορούσε δέκα μοντέλα μεγάλων εταιρειών, πολύ δημοφιλή στην αγορά, και έδειξε ότι λίγοι είναι τελικά σε θέση να ανταποκριθούν πλήρως στις ανάγκες των χρηστών. Από τα ακριβά premium μοντέλα μέχρι τις οικονομικές εκδόσεις , η Saldo αποκάλυψε τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία κάθε συσκευής.
Δείτε ακόμη:Ανακαλούνται 44.000 κουζίνες λόγω κινδύνου εγκαυμάτων και πυρκαγιάς
Μερικά από τα πιο γνωστά μοντέλα, όπως αυτά των Philips, Kenwood και Russell-Hobbs, δεν ξεπέρασαν ούτε τους μισούς αναμενόμενους κύκλους χυμού . Για παράδειγμα, ο αποχυμωτής Philips αποδείχθηκε ένας από τους χειρότερους συνολικά: κατά τη διάρκεια της δοκιμής, η συσκευή παρουσίασε αρκετές ελλείψεις. Το μηχάνημα, εκτός από ασταθές, χρειάστηκε πολύ χρόνο για να δημιουργήσει το χυμό από τα πορτοκάλια και τα γκρέιπφρουτ, ενώ ένας μηχανισμός μοχλού παραμορφώθηκε, καθιστώντας αδύνατη την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση της συσκευής.
Τα μοντέλα των εταιρειών Kenwood και Furber παρουσίασαν επίσης σοβαρά προβλήματα υπερθέρμανσης. Στην περίπτωση της Kenwood, ο κινητήρας υπερθερμάνθηκε και σταμάτησε, εμποδίζοντας την επανεκκίνηση της συσκευής ακόμα και μετά την ψύξη. Το μηχάνημα Furber, ενώ βουίζει αλλά δεν περιστρέφεται, κάνοντας εμφανές ότι υπάρχει μηχανική βλάβη . Το μοντέλο Russell-Hobbs υπέστη τελικά καταστροφική βλάβη του κινητήρα . Ωστόσο, εταιρείες όπως η Kenwood και η Furber απάντησαν λέγοντας ότι πρόκειται για μεμονωμένα ελαττώματα, όχι αντιπροσωπευτικά της συνολικής ποιότητας των προϊόντων τους.
Μεταξύ των συσκευών που δοκιμάστηκαν, ο αποχυμωτής εσπεριδοειδών Alessi ήταν ο νικητής αλλά ήταν σχεδόν απλησίαστος λόγω τιμής. Για όσους δεν θέλουν να ξοδέψουν τόσα πολλά, το Saldo έχει επισημάνει μια δεύτερη επιλογή που ανταποκρίθηκε αξιοπρεπώς στις δοκιμασίες από την εταιρεία Bosch.
Διαβάστε ακόμη: Γιατρός αποκαλύπτει γιατί δεν θα φάει ποτέ πατατοσαλάτα
Οι κίνδυνοι υπερθέρμανσης και η προστασία της συσκευής
Άλλα μοντέλα όπως αυτά των Koenig, Miostar και Solis παρουσίασαν επίσης προβλήματα υπερθέρμανσης κατά τη διάρκεια της δοκιμής αντοχής. Ωστόσο, αυτές οι συσκευές ήταν εξοπλισμένες με προστασία υπερθέρμανσης, η οποία απέτρεψε μόνιμη ζημιά . Μετά την ψύξη επέστρεψαν στην κανονική λειτουργία, κερδίζοντας έτσι επαρκή βαθμολογία.
Ευκολία και απόδοση
Εκτός από τα δύο καλύτερα μοντέλα, η Saldo έχει εντοπίσει και άλλες οικονομικές επιλογές που προσφέρουν καλή σχέση ποιότητας/τιμής. Τα προϊόντα από τη μάρκα της Fust και μοντέλο της Koenig είχαν καλή απόδοση συνολικά σε οικονομικές τιμές. Το τεστ ανέδειξε πώς είναι δυνατόν να επιτευχθεί ικανοποιητικός χυμός ακόμη και με οικονομικά μοντέλα, εφόσον γίνονται αποδεκτοί μικροί συμβιβασμοί όσον αφορά τη σταθερότητα και την ευκολία χρήσης.
Τα κριτήρια δοκιμής: στιβαρότητα, ευκολία χρήσης και ασφάλεια
Η δοκιμή χρησιμοποίησε αυστηρά κριτήρια για την αξιολόγηση της ποιότητας των προϊόντων. Κάθε αποχυμωτής έπρεπε να στύβει 1 κιλό πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ και 500 γραμμάρια λεμόνια και λάιμ. Οι τεχνικοί μέτρησαν την ποσότητα του χυμού, χρονομέτρησαν τους χρόνους και αξιολόγησαν την ικανότητα συγκράτησης των σπόρων. Η στιβαρότητα αξιολογήθηκε με δοκιμή διάρκειας 250 κύκλων, με παύσεις ψύξης μεταξύ των κύκλων. Επιπλέον, οι τεχνικοί αξιολόγησαν τον χειρισμό και την ευκολία καθαρισμού των συσκευών, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τυχόν προβλήματα με το πιτσίλισμα. Τέλος, η ασφάλεια αξιολογήθηκε εξετάζοντας την παρουσία αιχμηρών άκρων και σημείων τσιμπήματος.