Το σκόρδο διαθέτει πολλά διατροφικά οφέλη και πλεονεκτήματα για την υγεία – Ο κανόνας μαγειρέματος των 10 λεπτών που δεν αφήνει να χαθούν
Το σκόρδο έχει μια χαρακτηριστική, έντονη γεύση, σχεδόν απαραίτητη για πολλά φαγητά σε κουζίνες για όλο τον κόσμο. Προσφέρει επίσης μια σειρά από οφέλη για την υγεία, όπως βελτιωμένη καρδιακή υγεία, ενισχυμένη λειτουργία του εγκεφάλου και καλύτερη πέψη.
Όμως, όσο καλό κι αν είναι το σκόρδο, ο τρόπος με τον οποίο μαγειρεύεται επηρεάζει το πόσο αξιοποιούνται τα διατροφικά οφέλη του. Συγκεκριμένα, υπάρχει μια μέθοδος μαγειρέματος 10 λεπτών του σκόρδου, την οποία μοιράστηκε η διατροφολόγος Moomal Asif, σύμφωνα με τη Mirror, στο λογαριασμό του στο Instagram. Η λεζάντα της ανάρτησης έγραφε: «Ξέρατε ότι ΔΥΟ ΛΕΠΤΑ στο τηγάνι καταστρέφουν όλα τα οφέλη του σκόρδου για την υγεία;»
Τι είναι ο κανόνας των 10 λεπτών;
Ο διατροφολόγος εξήγησε ότι όταν το σκόρδο εκτίθεται σε θερμότητα, η αλισίνη, το πιο ενεργό συστατικό του, απενεργοποιείται σχεδόν πλήρως, μειώνοντας έτσι τα οφέλη του.
Ωστόσο, μια απλή αλλαγή στην τεχνική μαγειρέματος μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα οφέλη του σκόρδου για την υγεία. Απλά πρέπει να κόψετε ή να ψιλοκόψετε το σκόρδο και για 10 λεπτά να το κρατήσετε μακριά από τη φωτιά, δηλαδή να μην το ρίξετε στο φαγητό για αυτό το διάστημα. Έτσι, δημιουργείται η μέγιστη αλισίνη και παραμένει ανέπαφη κατά το μαγείρεμα. Τότε μπορείτε να το μαγειρέψετε όπως θέλετε, αξιοποιώντας όλες τις ιδιότητές του.
Οι ιδιότητες του σκόρδου στην υγεία
Το σκόρδο, όπως προαναφέρθηκε, χρησιμοποιείται σε κουζίνες από όλο τον κόσμο εδώ και αιώνες. Η περιεκτικότητα του σκόρδου σε αντιοξειδωτικά είναι υψηλή, ενώ διαθέτει και ισχυρές αντι-ιικές, αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Αυτό που κάνει το σκόρδο, όμως, υπερβολικά υγιεινό είναι η πληθώρα μετάλλων και βιταμινών που περιέχει. Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα σε αλισίνη, το σκόρδο περιέχει επίσης ψευδάργυρο, φώσφορο και μαγνήσιο καθώς και βιταμίνες C, νιασίνη, Κ, φυλλικό οξύ και θειαμίνη.