Ένας βασικός οδηγός για τα 6 πιο δημοφιλή είδη ξυδιού που δεν πρέπει να λείπουν από κανένα σπίτι.
Tο ξύδι αποτελεί ένα από τα 4 βασικά συστατικά που κανένα νοικοκυριό δεν παραλείπει να έχει στα ντουλάπια του, μαζί με αλάτι, πιπέρι και λάδι. Παράγεται μέσω της ζύμωσης διάφορων υλικών, από αλκοόλ μέχρι μήλα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως.
Με τόσα πολλά ξύδια στην αγορά, όμως, πώς ξεχωρίζει κανείς ποιο είναι ποιο και, πώς χρησιμοποιείται; Ακολουθεί ένας βασικός οδηγός για τα 6 πιο δημοφιλή είδη ξυδιού.
Αποσταγμένο λευκό ξύδι
Φτιαγμένο από 90% νερό και 5% αλκοόλη δημητριακών, που έχει υποστεί ζύμωση για να σχηματίσει οξικό οξύ, αυτό το ξύδι είναι πολύ φθηνό, γι’ αυτό σχεδόν όλοι το έχουν. Έχει αρκετά καθαρή και ουδέτερη γεύση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με άπειρους τρόπους, από το μαγείρεμα ως το καθάρισμα (π.χ. ξύδι με σόδα για καταπολέμηση της μούχλας και των δυσάρεστων οσμών).
Εάν δεν έχετε αποσταγμένο λευκό ξύδι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλα διαυγή, καθαρής γεύσης ξύδια όπως ξύδι από λευκό κρασί ή ξύδι ρυζιού. Απλώς να θυμάστε ότι έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε οξύ.
Λευκό ξύδι
Το κλασικό λευκό ξύδι φτιάχνεται από λευκό κρασί. Έχει πιο απαλή γεύση και λιγότερο οξύ από το αντίστοιχό του αποσταγμένο λευκό ξύδι, αλλά αποδίδει και φρουτώδεις νότες. Μπορείτε να το προσθέσετε σε σάλτσες (όπως ολαντέζ) και βινεγκρέτ, αλλά και σε πολλά πιάτα. Στην Ελλάδα, το λευκό ξύδι είναι το πιο δημοφιλές και χρησιμοποιείται και ως βάση για σπιτικά καθαριστικά αντί για το αποσταγμένο λευκό.
Εάν δεν έχετε ξύδι από λευκό κρασί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξύδι σαμπάνιας, ξύδι σέρι, ξύδι ρυζιού ή ακόμα και λίγο λευκό κρασί με στυμμένο λεμόνι.
Ξύδι από κόκκινο κρασί
Το συγκεκριμένπ ξύδι παρασκευάζεται με διάφορα είδη κόκκινου κρασιού που έχει υποστεί ζύμωση. Έχει έντονη κα πικάντικη γεύση, με πιο καπνιστές νότες και πιο γεμάτο σώμα από αυτό που θα βρείτε στα λευκά ξύδια. Δίνει, επίσης, μια ροδαλή απόχρωση στα τρόφιμα. Μπορεί να προστεθεί σε τουρσιά, έντονες σάλτσες για κρέατα ή και ντιπ.
Αν σας λείπει το ξύδι από κόκκινο κρασί από το ντουλάπι σας, αλλά επείγεστε να το εντάξετε σε κάποια συνταγή, χρησιμοποιήστε ξύδι σέρι ή μηλόξυδο.
Μηλόξυδο
Όπως έχει γράψει το cibum και σε προηγούμενα δημοσιεύματα, το μηλόξυδο έχει φαρμακευτικές του ιδιότητες, αλλά βοηθά και στο αδυνάτισμα. Παρασκευάζεται με ζύμωση συμπιεσμένων μήλων σε αλκοόλ. Η γεύση του έχει μέτρια οξύτητα, αλλά είναι γλυκιά και φρουτώδης, ιδανική για σαλάτες και κοκτέιλ.
Αλλά αν δεν έχετε μηλόξυδο, το λευκό κρασί ή το ξύδι από κρασί ρυζιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατα, αλλά ίσως θελήσετε να προσθέσετε λίγο χυμό λεμονιού για πιο φρουτώδη γεύση.
Βαλσάμικο ξύδι
Σε αντίθεση με την πλειοψηφία άλλων ξυδιών, το βαλσάμικο δεν δημιουργείται με αλκοόλη που έχει υποστεί ζύμωση, αλλά με παλαίωση του χυμού σταφυλιού σε δρύινα βαρέλια. Διαφέρει πάρα πολύ σε ποιότητα και επομένως, υπάρχει μια πραγματικά μεγάλη γκάμα όσον αφορά την τιμή. Η γεύση του είναι πυκνή και γλυκιά (κάπως σαν πετιμέζι). Για αυτό πάει ιδιαίτερα σε κόκκινες σάλτσες ή σε σαλάτες, ακόμα και ως μαρινάδα για πουλερικά, καθότι η γεύση του ξεχωρίζει.
Μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ένα μείγμα από 1 κουταλιά της σούπας κόκκινο κρασί ή μηλόξυδο και ½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη ή μέλι.
Ξύδι ρυζιού
Δημοφιλές στην Κίνα και την Ιαπωνία, αυτό το λεπτό ξύδι παρασκευάζεται με ζύμωση κρασιού ρυζιού. Κυκλοφορεί ως απλό ή καρυκευμένο με πρόσθετο αλάτι και ζάχαρη. Στον ουρανίσκο φαίνεται ήπιο και γλυκό, με πολύ λιγότερο οξύ από άλλα ξύδια.
Το ξύδι από κρασί ρυζιού ταιριάζει απόλυτα με ευαίσθητα συστατικά όπως λαχανικά, άμυλα ή ψάρια. Είναι απαραίτητο για το καρύκευμα του ρυζιού σούσι , αλλά πάει και τέλεια σε ντρέσινγκ τουρσιά και φυσικά σε ασιατικά πιάτα.
Το μηλόξυδο είναι το καλύτερο υποκατάστατο για αυτό το ήπιο και γλυκό ξύδι.