Σύμφωνα με νέα μελέτη η μνήμη του φαγητού που καταναλώνει η μητέρα στην εγκυμοσύνη, φαίνεται να δημιουργεί μια προτίμηση για αυτές τις μυρωδιές και ενδεχομένως θα μπορούσε να βοηθήσει στη δημιουργία υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά.
Τα μωρά δείχνουν θετικές αντιδράσεις στη μυρωδιά των τροφών στα οποία εκτέθηκαν στη μήτρα μετά τη γέννησή τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Τα ευρήματα, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Durham, στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο μπορούν να δημιουργηθούν υγιεινές διατροφικές συνήθειες στα μωρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τις εκφράσεις του προσώπου των μωρών που είχαν επανειλημμένα εκτεθεί είτε σε λάχανο είτε σε καρότο στη μήτρα μετά τη γέννηση. Τα νεογνά των οποίων οι μητέρες είχαν πάρει κάψουλες σκόνης καρότου όταν ήταν έγκυες ήταν πιο πιθανό να αντιδράσουν ευνοϊκά στη μυρωδιά του καρότου. Ομοίως, τα μωρά των οποίων οι μητέρες είχαν πάρει κάψουλες σε σκόνη λάχανου ενώ ήταν έγκυες αντέδρασαν πιο θετικά στο άρωμα του λάχανου. Η έρευνα περιελάμβανε επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Άστον του Ηνωμένου Βασιλείου και το CNRS και το Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας, Γαλλία και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Appetite.
Η επικεφαλής συγγραφέας και επιβλέπων της έρευνας Καθηγήτρια Nadja Reissland, του Εργαστηρίου Εμβρύου και Νεογνών, Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Durham, δήλωσε: «Η ανάλυσή μας στις εκφράσεις του προσώπου των μωρών δείχνει ότι φαίνεται να αντιδρούν πιο ευνοϊκά στη μυρωδιά των τροφών που έτρωγαν οι μητέρες τους κατά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης. «Δυνητικά αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να ενθαρρύνουμε τα μωρά να αντιδρούν πιο θετικά στα πράσινα λαχανικά, για παράδειγμα, εκθέτοντάς τα σε αυτά τα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
«Από αυτή την άποψη, η μνήμη του φαγητού που καταναλώνει η μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης φαίνεται να δημιουργεί μια προτίμηση για αυτές τις μυρωδιές και ενδεχομένως θα μπορούσε να βοηθήσει στη δημιουργία υγιεινών διατροφικών συνηθειών σε νεαρή ηλικία».
Αυτή η μελέτη είναι συνέχεια μιας ερευνητικής εργασίας του 2022, όπου οι ερευνητές χρησιμοποίησαν σαρώσεις 4D υπερήχων στις 32 και 36 εβδομάδες κύησης για να μελετήσουν τις εκφράσεις του προσώπου του εμβρύου αφού οι έγκυες μητέρες τους είχαν καταπιεί μια εφάπαξ δόση είτε των 400 mg κάψουλες καρότου είτε λάχανου. Τα έμβρυα που εκτέθηκαν σε καρότο εμφάνισαν περισσότερες αποκρίσεις «γέλιου» ενώ εκείνα που εκτέθηκαν σε λάχανο έδειξαν περισσότερες αποκρίσεις «κραυγής».
Για την τελευταία μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν 32 μωρά από την αρχική ερευνητική εργασία – 16 άρρενες και 16 γυναίκες – από τις 36 εβδομάδες κύησης έως περίπου τρεις εβδομάδες μετά τη γέννηση. Οι μητέρες κατανάλωναν κάψουλες καρότου ή λάχανου κάθε μέρα για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες μέχρι τη γέννηση. Όταν τα μωρά ήταν περίπου τριών εβδομάδων, η ερευνητική ομάδα εξέτασε τις αντιδράσεις των νεογνών στο λάχανο, το καρότο και την οσμή ελέγχου.
Ξεχωριστές βρεγμένες μπατονέτες βουτηγμένες σε σκόνες καρότου ή λάχανου, ή νερό για σύγκριση, κρατήθηκαν κάτω από τη μύτη κάθε βρέφους και η αντίδρασή τους στις διαφορετικές μυρωδιές καταγράφηκε σε βίντεο. Τα μωρά δεν γεύτηκαν τις μπατονέτες. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες ανέλυσαν το βίντεο για να δουν πώς αντέδρασαν τα νεογέννητα και συνέκριναν αυτές τις αντιδράσεις με αυτές που παρατηρήθηκαν πριν γεννηθούν τα μωρά για να κατανοήσουν τις επιπτώσεις της επαναλαμβανόμενης έκθεσης σε γεύση στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι, από την περίοδο του εμβρύου έως να γεννηθούν, υπήρχε αυξημένη συχνότητα στις αποκρίσεις «γέλιου» και μείωση της συχνότητας στις αποκρίσεις «κλάματος» στη μυρωδιά που είχαν βιώσει τα μωρά πριν τη γέννηση.
Οι άνθρωποι βιώνουν τη γεύση μέσω ενός συνδυασμού γεύσης και οσμής. Στα έμβρυα αυτό συμβαίνει μέσω της εισπνοής και της κατάποσης του αμνιακού υγρού στη μήτρα. Η συν-επικεφαλής της έρευνας Dr Beyza Ustun-Elayan πραγματοποίησε την έρευνα ενώ έκανε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Durham.
Ο Δρ Ustun-Elayan, ο οποίος τώρα εδρεύει στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, είπε: «Η έρευνά μας έδειξε ότι τα έμβρυα όχι μόνο μπορούν να αισθανθούν και να διακρίνουν διαφορετικές γεύσεις στη μήτρα, αλλά επίσης αρχίζουν να μαθαίνουν και να δημιουργούν μνήμη για ορισμένες γεύσεις εάν εκτίθενται επανειλημμένα σε αυτές. «Αυτό δείχνει ότι η διαδικασία ανάπτυξης των προτιμήσεων για τα τρόφιμα ξεκινά πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε, από τη μήτρα. Εισάγοντας αυτές τις γεύσεις από νωρίς, ίσως μπορέσουμε να διαμορφώσουμε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες στα παιδιά από την αρχή».
Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματά τους είναι μόνο μια βασική μελέτη. Λένε ότι απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες παρακολούθησης για την κατανόηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στη διατροφική συμπεριφορά των παιδιών. Προσθέτουν ότι περαιτέρω έρευνα θα πρέπει επίσης να διεξαχθεί σε μεγαλύτερη ομάδα βρεφών, σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.
Η συν-συγγραφέας της έρευνας, καθηγήτρια Jackie Blissett, του πανεπιστημίου Aston, δήλωσε: «Αυτά τα ευρήματα προσθέτουν στο βάρος των αποδεικτικών στοιχείων που υποδηλώνουν ότι οι γεύσεις των τροφίμων που τρώνε οι μητέρες κατά τη διάρκεια της ύστερης εγκυμοσύνης μαθαίνονται από το έμβρυο, προετοιμάζοντάς το για τις γεύσεις που είναι πιθανό να βιώσουν στη μεταγεννητική ζωή».
Ο συν-συγγραφέας της έρευνας, καθηγητής Benoist Schaal, Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS)-Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας, Γαλλία δήλωσε: «Τα έμβρυα όχι μόνο ανιχνεύουν μικρές ποσότητες όλων των τύπων γεύσεων που καταναλώνουν οι μητέρες, αλλά αντιδρούν απροκάλυπτα σε αυτές και τις θυμούνται όταν βρίσκονται στη μήτρα και στη συνέχεια μετά τη γέννηση για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. «Με αυτόν τον τρόπο οι μητέρες έχουν έναν προγενέστερο διδακτικό ρόλο, ως οι πάροχοι των πρώτων αναμνήσεων μυρωδιάς ή γεύσης του βρέφους».