cibum team
Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για τον άνθρωπο; Χορτοφάγος? vegan? Με πολλές πρωτεΐνες? Χαμηλά λιπαρά? Χωρίς γαλακτοκομικά?
Δεν υπάρχει μία απάντηση γιατί δεν υπάρχει τέλεια δίαιτα για τους ανθρώπους. Τουλάχιστον όχι μία διατροφή που να βασίζεται στην ποσότητα πρωτεΐνης, λίπους ή υδατανθράκων.
Οι άνθρωποι έχουν ζήσει και ευδοκιμήσει με δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (το Ινουίτ της Γροιλανδίας), σε δίαιτες χαμηλών πρωτεϊνών και υψηλών υδατανθράκων (οι αυτόχθονες λαοί της νότιας Αφρικής), σε δίαιτες πλούσιες σε νωπό γάλα και κρέμα γάλακτος (οι κάτοικοι της κοιλάδας Loetschental στην Ελβετία), δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά (οι κάτοικοι του Trobriand) και ακόμη και δίαιτες στις οποίες το αίμα των ζώων θεωρείται βασικό (το Massai της Κένυας και της Τανζανίας). Και οι άνθρωποι έχουν ευδοκιμήσει σε αυτές τις δίαιτες χωρίς τις καταστροφές εκφυλιστικών ασθενειών που είναι τόσο επιδημικές στη σύγχρονη ζωή-καρδιακές παθήσεις, διαβήτης, παχυσαρκία, νευροεκφυλιστικές ασθένειες, οστεοπόρωση και καρκίνος.
Τα πιο υγιεινά τρόφιμα στη Γη
Το μόνο κοινό που έχουν αυτές οι δίαιτες είναι ότι βασίζονται σε ολόκληρα τρόφιμα με ελάχιστη επεξεργασία. Ξηροί καρποί , μούρα , φασόλια , νωπό γάλα , ζώα που τρέφονται με γρασίδι. Το ολόκληρο, αληθινό, ανεπεξέργαστο φαγητό είναι σχεδόν πάντα υγιεινό, ανεξάρτητα από το πόσα γραμμάρια υδατάνθρακες, πρωτεΐνη ή λίπος περιέχει.
Όλες αυτές οι υγιεινές δίαιτες έχουν κοινό το γεγονός ότι απουσιάζουν τρόφιμα με γραμμωτούς κωδικούς. Έχουν επίσης εξαιρετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των σύγχρονων ή αρχαίων κοινωνιών γνωστών για την υγεία και τη μακροζωία που έχουν καταναλώσει μια διατροφή υψηλή σε ζάχαρη θα ήταν … ας δούμε … μηδέν!
Αυτό που τρώτε έχει μάλλον μικρότερη σημασία από το πόσο επεξεργασία έχει υποστεί. Τα πραγματικά τρόφιμα-ολόκληρα τρόφιμα με ελάχιστη επεξεργασία-περιέχουν ένα εικονικό φαρμακείο με θρεπτικά συστατικά, φυτοχημικά, ένζυμα, βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη και υγιεινά λίπη και μπορούν εύκολα να σας κρατήσουν ζωντανούς και να φτάσετε μέχρι τα 100.
Τα μούρα , για παράδειγμα, είναι εκπληκτικά χαμηλά σε θερμίδες, πλούσια σε φυτικές ίνες και γεμάτα με φυτικές ενώσεις που βελτιώνουν τη μνήμη και βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου. Μελέτες έχουν αποδείξει με συνέπεια ότι οι καρυδοφάγοι έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων. Τα φασόλια είναι διαβόητα για την υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και αποτελούν μέρος της διατροφής των ανθρώπων-σχεδόν από κάθε γωνιά του πλανήτη-που ζουν πολύ και καλά.
Η πρωτεΐνη-η λέξη προέρχεται από μια ελληνική λέξη που σημαίνει “πρωταρχικής σημασίας”-είναι ένα χαρακτηριστικό κάθε υγιεινής διατροφής που μελετήθηκε ποτέ. Το κρέας , σε αντίθεση με την τρομερή φήμη του, μπορεί να είναι ένα υγιεινό τρόφιμο εάν-και αυτό είναι μεγάλο αν-το κρέας προέρχεται από ζώα που έχουν εκτραφεί σε βοσκότοπους, δεν έχουν δει ποτέ το εσωτερικό ενός αγροκτήματος ζωοτροφών και δεν έχουν «ντοπαριστεί» με αντιβιοτικά και ορμόνες.
Το νωπό γάλα , γενικά πιστεύεται ότι είναι ένα από τα πιο υγιεινά ποτά στον πλανήτη από αμέτρητους πιστούς που συχνά βαρύνονται με μεγάλο κόστος και ταλαιπωρία για να το αποκτήσουν από μικρές, βιώσιμες φάρμες. Ο άγριος σολομός , του οποίου η περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 είναι σταθερά υψηλότερη από τους λιγότερο τυχερούς αδελφούς του, παίρνει το κόκκινο χρώμα του από ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται ασταξαθίνη. Ο συνδυασμός πρωτεϊνών, ωμέγα-3 και αντιοξειδωτικών καθιστά τον άγριο σολομό υποψήφιο για τη λίστα με τα υπέροχα τρόφιμα.
Ένα άλλο υπέροχο φαγητό: αυγά-μια από τις πιο τέλειες δημιουργίες της φύσης, ειδικά αν δεν πετάξετε τον πολύ σημαντικό κρόκο. (Θυμηθείτε “ολόκληρα” τρόφιμα σημαίνει ακριβώς αυτό-τρόφιμα στην αρχική τους μορφή. Οι ισχυροί πρόγονοί μας δεν έτρωγαν καριμπού “χαμηλών λιπαρών”. Δεν χρειάζεται να τρώμε ομελέτες “ασπράδι αυγού”.)
Πραγματικά δεν υπάρχουν «κακά» λαχανικά, αλλά μερικά από αυτά είναι σούπερ σταρ. Οποιοδήποτε λαχανικό από το γένος Brassica- μπρόκολο, λάχανο, λάχανα Βρυξελλών, λάχανο-είναι γεμάτο με φυτικές χημικές ουσίες που ονομάζονται ινδόλες, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου.
Στο βασίλειο των φρούτων, τα μήλα αξίζουν εντελώς τη φήμη τους πως «τον γιατρό τον κάνουν πέρα»: είναι φορτωμένα με φυτικές ίνες, μέταλλα (όπως το βόριο για την υγεία των οστών) και φυτοχημικά (όπως η κουερσετίνη, η οποία είναι γνωστό ότι είναι ισχυρό αντιφλεγμονώδες και έχει αντι -ιδιότητες καρκίνου). Μερικές συναρπαστικές νέες έρευνες δείχνουν ότι ο χυμός ροδιού επιβραδύνει την εξέλιξη ορισμένων καρκίνων. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και ως «φυσικό Viagra».
Το τσάι αξίζει ιδιαίτερη μνεία σε οποιαδήποτε λίστα με τα πιο υγιεινά τρόφιμα στον κόσμο. Το δεύτερο πιο διαδεδομένο ποτό στον κόσμο (μετά το νερό), όλες οι μορφές τσαγιού (μαύρο, oolong, λευκό, πράσινο και το νεότερο Yerba Matte) είναι γεμάτες με αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη. Ορισμένοι τύποι ( πράσινο τσάι , για παράδειγμα) περιέχουν φυτικές χημικές ουσίες που ονομάζονται κατεχίνες με αντικαρκινική δράση.
Τέλος, ας μην ξεχνάμε τα μέλη της οικογένειας φυτών Alliaceae- κρεμμύδια, σκόρδο και ασκαλώνια. Το σκόρδο χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Εκατοντάδες δημοσιευμένες μελέτες υποστηρίζουν τις αντιμικροβιακές επιδράσεις του καθώς και την ικανότητά του να μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Μια σειρά από μελέτες έχουν δείξει μια αντίστροφη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κρεμμυδιού και ορισμένων τύπων καρκίνου.
Μια υγιεινή διατροφή δεν χρειάζεται να περιέχει όλες τις «πιο υγιεινές τροφές στη γη», αλλά δεν μπορείτε να κάνετε λάθος βάζοντας πολλές από τις παραπάνω τροφές σε έντονη εναλλαγή στο προσωπικό σας πρόγραμμα διατροφής.
Πηγή: forbes