Είναι γνωστό ότι την Κυριακή των Βαΐων γιορτάζουμε την πανηγυρική είσοδο του Ιησού στην Ιερουσαλήμ. Υπάρχουν δύο δόγματα για το εάν το ψάρι καταλύεται αυτή την ημέρα. Σύμφωνα με τον Θεόδωρο τον Στουδίτη την Κυριακή των Βαΐων «τρώγεται ψάρι», επειδή θεωρείται Δεσποτική εορτή. Για τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη μόνο μία ημέρα της Μεγάλης Σαρακοστής τρώγεται ψάρι: την ημέρα του Ευαγγελισμού. Είναι χαρακτηριστική η θέση των Αποστολικών Διαταγών που λένε ότι μετά τις εορτές των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων, να τηρείτε τη νηστεία της Τεσσαρακοστής, η οποία περιλαμβάνει ανάμνηση της ζωής του Κυρίου και της νομοθεσίας. Να κρατιέται αυτή η νηστεία πριν από το Πάσχα, αρχίζοντας από τη Δευτέρα και συμπληρούμενη την Παρασκευή. Αυτή που τελειώνει είναι η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής και αυτή που αρχίζει είναι η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας. Άρα, η Κυριακή των Βαΐων βρίσκεται ανάμεσα σε δύο νηστείες. Η θέση της λοιπόν δίνει το δικαίωμα να ομιλούν περί καταλύσεως κατ΄αυτήν την ημέρα ψαριού.
Φιλέτο ψάρι γλώσσα.
ΥΛΙΚΑ
- ½ κιλό φιλέτο γλώσσα
- 1 λεμόνι (χυμό), αλάτι, πιπέρι
- 1 ¼ φλ. spread από λάδι για επάλειψη (νηστίσιμο «βούτυρο»)
- 3 φλ πουρέ πατάτας
- ½ τυρί τριμμένο νηστίσιμο
Διαδικασία
Στρώνετε τα φιλέτα σε λαδωμένο πυρέξ ή ταψί, πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι, περιχύνετε με τον χυμό λεμόνι και ψήνετε για 20 λεπτά, κατά τη διάρκεια των οποίων ραντίζετε 2-3 φορές με το spread. Μετά τα 20 λεπτά προσθέτετε γύρω από το ψάρι τον πουρέ τον οποίο έχετε αναμείξει με το τυρί. Ξαναβάζετε το ταψί στον φούρνο μέχρι να ξανθύνει ο πουρές. Σερβίρετε με φέτες λεμονιού.
Καλή Μεγάλη εβδομάδα.