Μετάβαση στο περιεχόμενο
Τρίτη, 18 Μαρτίου, 2025
13.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τελικά τρώμε ή όχι ψάρι την Κυριακή των Βαΐων;

ΑρχικήΟικιακάΚαταναλωτήςΤελικά τρώμε ή όχι ψάρι την Κυριακή των Βαΐων;
spot_img

Είναι γνωστό ότι την Κυριακή των Βαΐων γιορτάζουμε την πανηγυρική είσοδο του Ιησού  στην Ιερουσαλήμ. Υπάρχουν δύο δόγματα για το εάν το ψάρι καταλύεται αυτή την ημέρα. Σύμφωνα με τον Θεόδωρο τον Στουδίτη την Κυριακή των Βαΐων «τρώγεται ψάρι», επειδή θεωρείται Δεσποτική εορτή. Για τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη μόνο μία ημέρα της Μεγάλης Σαρακοστής τρώγεται ψάρι: την ημέρα του Ευαγγελισμού. Είναι χαρακτηριστική η θέση των Αποστολικών Διαταγών που λένε ότι μετά τις εορτές των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων, να τηρείτε τη νηστεία της Τεσσαρακοστής, η οποία περιλαμβάνει ανάμνηση της ζωής του Κυρίου και της νομοθεσίας. Να κρατιέται αυτή η νηστεία πριν από το Πάσχα, αρχίζοντας από τη Δευτέρα και συμπληρούμενη την Παρασκευή. Αυτή που τελειώνει είναι η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής και αυτή που αρχίζει είναι η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας. Άρα, η Κυριακή των Βαΐων βρίσκεται ανάμεσα σε δύο νηστείες. Η θέση της λοιπόν δίνει το δικαίωμα να ομιλούν περί καταλύσεως κατ΄αυτήν την ημέρα ψαριού.

Φιλέτο ψάρι γλώσσα.

ΥΛΙΚΑ

- Advertisement -
  • ½ κιλό φιλέτο γλώσσα
  • 1 λεμόνι (χυμό), αλάτι, πιπέρι
  • 1 ¼ φλ. spread από λάδι για επάλειψη (νηστίσιμο «βούτυρο»)
  • 3 φλ πουρέ πατάτας
  • ½ τυρί τριμμένο νηστίσιμο

Διαδικασία

Στρώνετε τα φιλέτα σε λαδωμένο πυρέξ ή ταψί, πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι, περιχύνετε με τον χυμό λεμόνι και ψήνετε για 20 λεπτά, κατά τη διάρκεια των οποίων ραντίζετε 2-3 φορές με το spread. Μετά τα 20 λεπτά προσθέτετε γύρω από το ψάρι τον πουρέ τον οποίο έχετε αναμείξει με το τυρί. Ξαναβάζετε το ταψί στον φούρνο μέχρι να ξανθύνει ο πουρές. Σερβίρετε με φέτες λεμονιού.

Καλή Μεγάλη εβδομάδα.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πατατάκια – Σοκολάτες: Μετανάστευση βενζολίου, νιτρωδών και αμιδίων, από τη συσκευασία – Ευρήματα εργαστηριακής ανάλυσης

Μετανάστευση χημικών ενώσεων από συσκευασίες τροφίμων: Εκτίμηση των κινδύνων για την ασφάλεια τροφίμων και των επιπτώσεων στην υγεία

456 κρούσματα σαλμονέλας σε μικρά παιδιά από τα Kinder της Ferrero – Η εταιρεία γνώριζε μήνες πριν αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Νέα έρευνα για το ξέσπασμα σαλμονέλωσης σε πολλές χώρες δείχνει ότι η Ferrero γνώριζε για τη μόλυνση στο εργοστάσιο πολύ πριν τις τροφικές δηλητηριάσεις των παιδιών αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας: Ο κίνδυνος από τη χρήση τους και η εξωσωματική γονιμοποίηση – Της Ελένης Τσαγκά

Γιατί τον τελευταίο καιρό ανακαλούνται τόσα πολλά προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς;
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα