Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Θαλασσινό ή επιτραπέζιο αλάτι; Ποιο να προτιμήσω στο μαγείρεμα;

ΑρχικήΟικιακάΘαλασσινό ή επιτραπέζιο αλάτι; Ποιο να προτιμήσω στο μαγείρεμα;
spot_img

Το αλάτι είναι απαραίτητο συστατικό κάθε ζωντανού οργανισμού και παίζει σπουδαίο ρόλο στα βιολογικά φαινόμενα και προσδίδει γεύση στα φαγητά.

Στη αγορά, μπορούμε να βρούμε δύο διαφορετικούς τύπους άλατος: Ανεπεξέργαστο ή ΜΗ ραφιναρισμένο αλάτι (θαλασσινό αλάτι), το οποίο αποτελείται από  84% χλωριούχο νάτριο και 16% άλλα μέταλλα και το Εξευγενισμένο, επιτραπέζιο ή ραφιναρισμένο αλάτι, το οποία αποτελείτε από 97,5% χλωριούχο νάτριο (NaCl) και περίπου 2,5% χημικά πρόσθετα.

Ομοιότητες και διαφορές

Το φυσικό αλάτι είναι ορυκτό που σχηματίζεται από την εξάτμιση του θαλασσινού νερού ή των αλυκών. Συνήθως συλλέγεται μέσω της εξόρυξης και έρχεται σε μεγάλους κρυστάλλους που μπορούν να θρυμματιστούν σε λεπτότερους κόκκους. Σε αντίθεση με το κανονικό επιτραπέζιο αλάτι, το οποίο είναι επεξεργασμένο και εξευγενισμένο σε μεγάλο βαθμό, το ορυκτό αλάτι διατηρεί περισσότερο το φυσικό του περιεχόμενο σε μεταλλικά στοιχεία.

Περιέχει 92 ζωτικής σημασίας ιχνοστοιχεία, προωθώντας την καλύτερη δυνατή βιολογική λειτουργία και την συντήρηση των κυττάρων και βοηθά στην ισορροπία αλλά και την αναπλήρωση όλων των ηλεκτρολυτών του σώματος.

Κατά βάρος, το ανεπεξέργαστο αλάτι με το επεξεργασμένο περιέχουν την ίδια ποσότητα νατρίου. Η εντονότερη γεύση του πρώτου όμως συνεπάγεται και μικρότερη ποσότητα στη χρήση του.

Το θαλασσινό αλάτι κρατά για πάντα. Το επιτραπέζιο αλάτι, από την άλλη μεριά, έχει μια ημερομηνία λήξης περίπου πέντε ετών, επειδή συνήθως είναι ενισχυμένο με ιώδιο.

Είναι το θαλασσινό αλάτι πιο υγιεινό από το επιτραπέζιο αλάτι;

Παρόλο που το θαλασσινό αλάτι έχει κυκλοφορήσει στο εμπόριο ως πιο υγιεινό, η αλήθεια είναι ότι έχει την ίδια θρεπτική αξία με το επιτραπέζιο. Και τα δύο αλάτια έχουν περίπου 40% νάτριο. Ωστόσο, επειδή οι περισσότεροι κρύσταλλοι θαλασσινού αλατιού είναι μεγαλύτεροι από τους κρυστάλλους επιτραπέζιου αλατιού, τότε το θαλασσινό αλάτι μπορεί να έχει λιγότερο νάτριο κατ’ όγκο.

Παρά το γεγονός πως το θαλασσινό αλάτι προσφέρει πολλά θρεπτικά συστατικά αλλά και οφέλη για την υγεία σε σύγκριση με το επιτραπέζιο αλάτι, δεν πρέπει να ξεχνάτε πως το νάτριο πρέπει να καταναλώνεται στο ελάχιστο. Λόγω της έντονης γεύσης του θαλασσινού άλατος, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα που χρησιμοποιείται στο φαγητό σας. Μισό κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι αρκεί για το φαγητό μιας 4μελούς οικογένειας.

Γιατί να χρησιμοποιήσω χονδρό θαλασσινό αλάτι στο μαγείρεμα;

• Γιατί το χονδρό θαλασσινό αλάτι «χωρίς πρόσθετα», έχει την αυθεντική θαλασσινή του γεύση.
Δεν προστίθενται σε αυτό ιώδιο και αντισυσσωματικά ροής γιατί το μέγεθος των κρυστάλλων δεν ευνοεί το σβόλιασμα.
• Το χονδρό θαλασσινό αλάτι έχει τραχείς και μεγαλύτερους σε μέγεθος κρυστάλλους, σε σχέση με το ψιλό αλάτι, και αυτό διευκολύνει το αλάτισμα στην σωστή ποσότητα. Μια πρέζα στο χέρι αρκεί για να καταλάβουμε πόσο πρέπει να αλατίσουμε.
• Οι κρύσταλλοι του χοντρού θαλασσινού αλατιού είναι μεγαλύτεροι και τους νιώθουμε αμέσως όταν γευόμαστε τα φαγητά, χωρίς να σημαίνει ότι χρησιμοποιούμε περισσότερο αλάτι στο φαγητό μας.
• Το χονδρό θαλασσινό αλάτι είναι ιδανικό γαρνίρισμα στις τροφές γιατί διαλύεται αργά και ομοιόμορφα πάνω σε αυτές.
• Το χονδρό θαλασσινό αλάτι ταιριάζει τέλεια και στη ζαχαροπλαστική όταν θέλουμε να δώσουμε έμφαση στην αντίθεση αλμυρών και γλυκών γεύσεων.


Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο