Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
16.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Θυμάρι: Το βότανο – αντίδοτο στο δηλητήριο και προστασίας από τη «μαύρη πανώλη»…

ΑρχικήΟικιακάΘυμάρι: Το βότανο – αντίδοτο στο δηλητήριο και προστασίας από τη «μαύρη πανώλη»…
spot_img

cibum team

Το θυμάρι είναι ένα μεσογειακό βότανο με διαιτητικές, φαρμακευτικές και διακοσμητικές χρήσεις. Τα λουλούδια, τα φύλλα και το έλαιό του χρησιμοποιούνται ως φάρμακο.   Περιέχει χημικές ουσίες που μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση βακτηριακών και μυκητιασικών λοιμώξεων, καθώς και μικρών ερεθισμών.

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το θυμάρι σε όλη την ιστορία για ταρίχευση και για  προστασία από τον Μαύρο Θάνατο,  την πανδημία  που χτύπησε την ανθρωπότητα από το 1348 έως το 1353, η οποία θεωρείται και η πλέον πιο καταστροφική στην καταγεγραμμένη παγκόσμια ιστορία.

Οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι η κατανάλωση θυμαριού πριν ή κατά τη διάρκεια ενός γεύματος θεραπεύει από δηλητηρίαση, καθιστώντας το ιδιαίτερα δημοφιλές στους Ρωμαίους αυτοκράτορες. Επίσης ήταν η προσφορά σε Ρωμαίους στρατιώτες κατά την αναχώρησή τους για μάχη, σε ένδειξη θάρρους.

Η πιο κοινή ποικιλία είναι το Thymus vulgaris .

Οφέλη

Η θυμόλη είναι μια από τις φυσικά απαντώμενες κατηγορίες ενώσεων γνωστές ως βιοκτόνα. Πρόκειται για ουσίες που μπορούν να καταστρέψουν επιβλαβείς οργανισμούς, όπως βλαβερά για την υγεία βακτήρια.

Όταν χρησιμοποιείται παράλληλα με άλλα βιοκτόνα, όπως η καρβακρόλη, το θυμάρι έχει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Μια μελέτη του 2010 υποδηλώνει ότι η θυμόλη μπορεί να μειώσει την βακτηριακή αντίσταση στα κοινά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένης της πενικιλίνης .

Σκοτώνοντας το κουνούπι τίγρης

Το κουνούπι τίγρης συναντάται σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Από τη δεκαετία του 1990, έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, μεταφέροντας τον ιό του Δυτικού Νείλου , τον κίτρινο πυρετό, την εγκεφαλίτιδα του Σεντ Λούις , τον δάγκειο πυρετό και τον πυρετό Chikungunya.

Μια ομάδα του Εθνικού Πανεπιστημίου Chungbuk στη Νότια Κορέα ανέφερε ότι ένας συνδυασμός θυμόλης, α-τερπινενίου και καρβακρόλης ήταν αποτελεσματικός στη θανάτωση των προνυμφών από κουνούπια τίγρης.

Υψηλή πίεση του αίματος

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου στη Σερβία διαπίστωσαν ότι ένα υδατικό εκχύλισμα που ελήφθη από άγριο θυμάρι μείωσε την αρτηριακή πίεση σε δοκιμές σε αρουραίους.

Οι αρουραίοι ανταποκρίνονται στην υπέρταση με παρόμοιο τρόπο στους ανθρώπους, οπότε τα ευρήματα μπορεί να έχουν επιπτώσεις στον άνθρωπο.Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες δοκιμές για να αποδειχθούν σημαντικά τα δεδομένα.

Βακτηριακές λοιμώξεις από τροφές

Μια ερευνητική ομάδα στο Κέντρο Μελετών Επιστημών Ζώων και Κτηνιατρικής στην Πορτογαλία έπειτα από μελέτη της, ανέφερε πως το αιθέριο έλαιο θυμαριού, ακόμη και σε χαμηλές συγκεντρώσεις, έδειξε τη δράση του ως φυσικό συντηρητικό των τροφίμων έναντι πολλών κοινών βακτηρίων που προκαλούν τροφιμογενείς λοιμώξεις.

Μια πολωνική μελέτη εξετάζοντας το αιθέριο έλαιο θυμαριού, παρατήρησε ότι ήταν αποτελεσματικό ενάντια στα ανθεκτικά στελέχη των βακτηρίων Staphylococcus, Enterococcus, Escherichia και Pseudomonas.

Καρκίνος του παχέος εντέρου

Έπειτα από μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, διαπιστώθηκε ότι τα εκχυλίσματα από μαστίχα και θυμάρι μπορούν να προστατεύσουν τους ανθρώπους από καρκίνους του παχέος εντέρου .

Καρκίνος του μαστού

Ερευνητές στην Τουρκία εξέτασαν την επίδραση του άγριου θυμαριού στη δραστηριότητα του καρκίνου του μαστού και διαπίστωσαν ότι το άγριο θυμάρι προκάλεσε κυτταρικό θάνατο στα καρκινικά κύτταρα του μαστού.

Μυκητιασική λοίμωξη

Ο μύκητας Candida albicans είναι μια κοινή αιτία μυκητίασης στο στόμα και τον κόλπο.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο στην Ιταλία, διαπίστωσαν ότι το αιθέριο έλαιο από θυμάρι ενίσχυσε σημαντικά την καταστροφή του μύκητα C. albicans στο ανθρώπινο σώμα.

Επιμήκυνση της σταθερότητας των μαγειρικών ελαίων

Η οξείδωση των λιπιδίων είναι ένα σοβαρό πρόβλημα κατά την επεξεργασία και την αποθήκευση των τροφίμων. Μπορεί να προκαλέσει απώλεια ποιότητας, σταθερότητας, ασφάλειας και θρεπτικής αξίας στα τρόφιμα. Επιστήμονες από τη Βαρσοβία της Πολωνίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το θυμάρι μπορεί να είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό για τη σταθεροποίηση του ηλιελαίου .

Κοινά προβλήματα δέρματος

Τα δερματικά προβλήματα είναι κοινά παγκοσμίως. Σε ορισμένες χώρες, τα φυτικά παρασκευάσματα θεωρούνται σημαντικά φάρμακα .

Μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Αντίς Αμπέμπα στην Αιθιοπία, πραγματοποίησε μελέτη για την εκτίμηση των θεραπευτικών οφελών μιας αντιμυκητιασικής κρέμας με αιθέριο έλαιο θυμαριού σε εκζεματοειδείς βλάβες. Σημείωσαν ότι στο 66,5% επήλθε πλήρης επούλωση.

Ακμή

Επιστήμονες από το Λιντς της Αγγλίας, δοκίμασαν τις επιδράσεις του βάμματος από θυμάρι σε βακτήριο που προκαλεί ακμή. Διαπίστωσαν ότι το θυμάρι μπορεί να είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία της ακμής.

Το αντιβακτηριακό αποτέλεσμα του θυμαριού αποδείχθηκε ισχυρότερο από αυτό των περισσότερων κρεμών και σκευασμάτων για αντιμετώπιση της ακμής. Τα σκευάσματα αυτά συνήθως δημιουργούν αίσθημα καύσου και ερεθισμό στο δέρμα, πράγμα που σημαίνει ότι ένα βάμμα από θυμάρι μπορεί να είναι μια λύση για την ακμή που οδηγεί σε λιγότερα ανεπιθύμητα αποτελέσματα .

Άλλες χρήσεις

Συνήθως τα φρέσκα φύλλα του θυμαριού χρησιμοποιούνται σε τσάι, στο μαγείρεμα και μερικές φορές τοποθετούνται ανάμεσα σε ρούχα για να προστατεύσουν το ύφασμα από τα έντομα.

Το αιθέριο έλαιο του θυμαριού, που συνήθως αναφέρεται ως «έλαιο θυμαριού», περιέχει θυμόλη από 20% έως και 60%. Οι παραγωγοί εξάγουν έλαιο θυμαριού για διάφορες χρήσεις όπως αρωματικά σαπούνια αλλά και ως συστατικό αποσμητικού.

Οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει έλαιο θυμαριού τόσο ως αντισηπτικό όσο και ως εντομοαπωθητικό. Η θυμόλη είναι ένα κοινό συντηρητικό κρέατος και οι ελαιοπαραγωγοί συχνά συνδυάζουν τη θυμόλη με το λάδι που διατηρεί τις ελιές στη Μεσόγειο.

Σε αντίθεση με τα φρέσκα φύλλα, ένα άτομο δεν μπορεί να καταναλώσει αιθέρια έλαια από το στόμα ή να το εφαρμόσει απευθείας στο δέρμα.

Πηγή: medicalnewstoday.com 

 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα