Πέμπτη, 27 Μαρτίου, 2025
15.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι να τρώτε για να μην γκριζάρουν τα μαλλιά σας – Τι έδειξαν πειραματικές μελέτες

Ευρήματα μελετών για τα τρόφιμα που πρέπει να τρώτε για να μην γκριζάρουν τα μαλλιά σας

ΑρχικήΟικιακάΤι να τρώτε για να μην γκριζάρουν τα μαλλιά σας - Τι έδειξαν πειραματικές μελέτες
spot_img

Ευρήματα μελετών για τα τρόφιμα που πρέπει να τρώτε για να μην γκριζάρουν τα μαλλιά σας

Τα λευκά ή γκρίζα μαλλιά είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο με το πέρασμα τον χρόνων. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι θέλουν να διατηρήσουν το φυσικό χρώμα των μαλλιών τους όσο το δυνατόν περισσότερο.

- Advertisement -

Εκτός από γενετικούς παράγοντες, η ρύπανση του περιβάλλοντος, το οξειδωτικό στρες και οι διατροφικές συνήθειες μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη διαδικασία γκριζαρίσματος των μαλλιών. Ταυτόχρονα, επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι ορισμένα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση του φυσικού χρώματος των μαλλιών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ένα πολλά υποσχόμενο δραστικό συστατικό είναι η λουτεολίνη. Βρίσκεται σε λαχανικά όπως το μπρόκολο, οι πιπεριές, τα καρότα, το σέλινο, το ελαιόλαδο, το θυμάρι, τα παντζάρια, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, το κουνουπίδι, οι πιπεριές τσίλι, το μαρούλι και το σπανάκι. Ας δούμε όμως πώς λειτουργεί η λουτεολίνη και πώς μια ισορροπημένη διατροφή και ένας τρόπος ζωής χωρίς άγχος μπορούν να διατηρήσουν τα μαλλιά υγιή και χρωματισμένα. Αυτά τα λαχανικά βοηθούν στη διατήρηση του φυσικού χρώματος των μαλλιών σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα: το χρώμα των μαλλιών καθορίζεται από τη χρωστική ουσία μελανίνη, η οποία παράγεται από ειδικά κύτταρα στις ρίζες των μαλλιών, τα μελανοκύτταρα. Με την ηλικία, η δραστηριότητά τους μειώνεται, με αποτέλεσμα να μειώνεται σταδιακά η παροχή χρωστικής της τρίχας. Σταδιακά, τα μαλλιά αλλάζουν χρώμα και μπορεί να είναι γκρίζα ή εντελώς λευκά.

Έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Antioxidants μελέτησε την επίδραση της λουτεολίνης σε πειραματόζωα. Οι ερευνητές χώρισαν τα ποντίκια σε δύο ομάδες. Στη μία έδωσαν θεραπεία με λουτεολίνη και στην άλλη είτε εσπερετίνη είτε διοσμετίνη καθημερινά για 16 εβδομάδες. Τα ποντίκια έλαβαν είτε εσωτερικές είτε εξωτερικές θεραπείες. Μετά την περίοδο των 16 εβδομάδων, τα ποντίκια που έλαβαν θεραπεία με λουτεολίνη διατήρησαν σημαντικά περισσότερο τη σκούρα γούνα τους από αυτά που έλαβαν θεραπεία με άλλα αντιοξειδωτικά – ανεξάρτητα από το αν έλαβαν εσωτερική ή εξωτερική θεραπεία.

Επίσης μια ανεπάρκεια σε ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα μπορεί να συμβάλει στη διακοπή της παραγωγής μελανίνης. Η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C και τα ιχνοστοιχεία είναι ιδιαίτερα σημαντικά για υγιή μαλλιά.
Εάν αυτά τα θρεπτικά συστατικά δεν απορροφηθούν σε επαρκείς ποσότητες, μπορεί να αποδυναμώσει τη δομή της τρίχας και να επιταχύνει το γκριζάρισμα.

Εκτός από μια ιδιαίτερα υψηλή ποσότητα λουτεολίνης, το μπρόκολο, οι πιπεριές και τα καρότα περιέχουν επίσης μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, η οποία υποστηρίζει την παραγωγή κολλαγόνου και ενισχύει τη δομή των μαλλιών. Οι πιπεριές παρέχουν επίσης βήτα-καροτίνη, την οποία το σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α και είναι απαραίτητη για υγιή τριχοθυλάκια. Τα καρότα περιέχουν επίσης βήτα-καροτίνη και άλλες φυτοχημικές ουσίες που διεγείρουν την ανάπτυξη των μαλλιών.

Δεν είναι όμως μόνο η ηλικία που κάνει τα μαλλιά να γκριζάρουν, το οξειδωτικό στρες είναι επίσης καθοριστικός παράγοντας. Οι επιβλαβείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις όπως η υπεριώδης ακτινοβολία, η ατμοσφαιρική ρύπανση ή η μη ισορροπημένη διατροφή δημιουργούν ελεύθερες ρίζες που επιτίθενται στα μελανοκύτταρα και επιταχύνουν τη διάσπαση της μελανίνης. Εκτός από εξωτερικούς παράγοντες, η διατροφή μπορεί επίσης να επηρεάσει την ανάπτυξη και τη μελάγχρωση των μαλλιών.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι το άγχος. Οι ορμόνες του στρες όπως η κορτιζόλη μπορούν να επιτεθούν στα μελανοκύτταρα και έτσι να επηρεάσουν αρνητικά την παραγωγή χρωστικής. Σε άτομα που βρίσκονται συνεχώς σε υψηλό στρες, τα γκρίζα μαλλιά εμφανίζονται πολύ νωρίτερα. Μια μελέτη από το Ιατρικό Κέντρο Irving του Πανεπιστημίου της Κολούμπια έδειξε ότι το χρόνιο στρες μπορεί να επηρεάσει το χρώμα των μαλλιών και μάλιστα, τα γκρίζα μαλλιά που προκαλούνται από το στρες μπορούν να ανακτήσουν το αρχικό τους χρώμα όταν το στρες υποχωρήσει, σύμφωνα με το Infranken.de. Τεχνικές όπως ο διαλογισμός, η τακτική άσκηση ή οι ασκήσεις αναπνοής μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες και έτσι να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου γκριζαρίσματος.

Και οι γενετικοί παράγοντες παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Μερικοί άνθρωποι παρατηρούν τις πρώτες γκρίζες τρίχες τους στα είκοσί τους, ενώ άλλοι διατηρούν το φυσικό χρώμα των μαλλιών τους μέχρι τα βαθιά γεράματα. Η γενετική προδιάθεση είναι καθοριστική όταν τα μελανοκύτταρα μειώνουν τη δραστηριότητά τους.

Τέλος ο υγιεινός τρόπος ζωής, με επαρκή ύπνο και τακτική άσκηση, υποστηρίζει την υγεία των μαλλιών. Επιπλέον, η κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής παίζει σημαντικό ρόλο στην παροχή θρεπτικών συστατικών στους θύλακες των τριχών: όσοι ασκούνται τακτικά βελτιώνουν την παροχή οξυγόνου στις ρίζες των μαλλιών και δημιουργούν τις βέλτιστες συνθήκες για υγιή ανάπτυξη των μαλλιών. Επιπλέον η προστασία από τις περιβαλλοντικές επιδράσεις δεν πρέπει να υποτιμάται. Η υπεριώδης ακτινοβολία και η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορούν να βλάψουν τα μαλλιά και να στρεσάρουν τα μελανοκύτταρα. Η χρήση καπέλου όταν εκτίθεται σε έντονο ηλιακό φως μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των μαλλιών από τις βλαβερές επιπτώσεις και στη διατήρηση της φυσικής τους δομής.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποιο είναι το τυρί που έχει μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό της γρίπης των πτηνών

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης του Πανεπιστημίου Cornell

Γάλα σόγιας: Επίσημη προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο – Σύσταση να μην χρησιμοποιούνται προϊόντα σόγιας σε εστιατόρια!

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας συνιστούν την αποφυγή προϊόντων σόγιας από τη μαζική εστίαση
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα