Γιατί δεν βράζουμε νερό πριν βάλουμε τα μακαρόνια;
Το βράσιμο ζυμαρικών, φαινομενικά είναι το πιο εύκολο πράγμα μέσα σε μια κουζίνα, ωστόσο στην πραγματικότητα υπάρχει μια ολόκληρη επιστήμη από πίσω. Από το χρόνο μαγειρέματος έως την ποσότητα νερού, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά προκειμένου να έχετε ένα τέλειο πιάτο αλ ντέντε ζυμαρικών. Όσον αφορά το χρόνο, οι ειδικοί προτείνουν περίπου 10 λεπτά, τι γίνεται όμως με το νερό;
Σύμφωνα με τους ειδικούς της ιταλικής κουζίνας στο Eataly, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε περίπου 8 κουπες νερό για κάθε 450 γραμμάρια ζυμαρικών. Πρόσθεσαν: «Γενικά, όσο περισσότερα ζυμαρικά μαγειρεύετε, τόσο περισσότερο νερό πρέπει να χρησιμοποιείτε για να αποτρέψετε τη συσσώρευση πολλών ζυμαρικών στην κατσαρόλα». Επιπλέον, δεν πρέπει να βράζετε νερό πριν το προσθέσετε στα ζυμαρικά. Οι ειδικοί είπαν: «Ενώ το ζεστό ή ζεστό νερό θα βράσει πιο γρήγορα, μπορεί να περιέχει περισσότερα διαλυμένα μέταλλα από τους σωλήνες σας, δίνοντας στο νερό και οτιδήποτε βρασμένο σε αυτό, μια ελαφρώς μεταλλική γεύση».
Όσον αφορά το πολύ συζητημένο θέμα της προσθήκης αλατιού ή λαδιού στο νερό, οι ειδικοί συνιστούν να προσθέσετε 1-2 κουταλάκια του γλυκού στο νερό μόλις βράσει. Βέβαια σύμφωνα με το Eataly, το λάδι δεν είναι πολύ καλή ιδέα. «Δεν πρέπει ποτέ να προσθέτετε ελαιόλαδο στο νερό ή στα ζυμαρικά μετά την αποστράγγιση. Ενώ μπορεί να βοηθήσει τα ζυμαρικά να κολλήσουν μεταξύ τους, το ελαιόλαδο θα εμποδίσει επίσης άλλες σάλτσες να κολλήσουν στα ζυμαρικά».